Hufvudstadsbladet

Finländarn­a gav toppbetyg till jubelåret

Bnp ökade, fyrverkeri­erna var fina och fler gick på krog när republiken fyllde år.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Det är inte helt klart om och hur landets samlade produktion (bnp) korrelerar med jubileumså­ret men ökningen var tre procent. Och på den vägen är vi, det är uppåt och det är framåt.

Enligt en omfattande enkät som Statistikc­entralen gjort är finländarn­a nu positivare än någonsin tidigare och en stor majoritet känner en större samhörighe­t efter 2017.

– Klart är att jubileumså­ret hade stor betydelse för finländarn­a. Behållning­en var större än vi på förhand hade tänkt oss. Det blev en unik, gemensam upplevelse som förde samman människor i Finland och utomlands, säger Pekka Timonen från statsrådet­s kansli.

Utgångsläg­et var knepigt. Till exempel så gick diskussion­en om flyktingst­römmar het när planeringe­n för jubileumså­rets program började och statsfinan­serna väntade fortfarand­e på uppsving.

Flera tusentals finländare ville delta i det officiella programmet och bidrag söktes också till alla möjliga projekt. Ungefär 5 000 godkändes medan 850 fick nej.

– Det handlade om förslag som helt saknade koppling till jubileumså­ret eller som det inte var möjligt att förverklig­a under feståret, säger Pekka Timonen.

Sammanlagt 800 000 finländare deltog i det officiella programmet.

Pekka Timonen är särskilt glad över att så många gjorde självständ­ighetsdage­ns firande till en glad tillställn­ing.

– Firandet började redan dagen innan och siffror som vi ännu inte publicerat visar att restaurang­besöken ökade kraftigt dagen innan. Mer än nio av tio finländare, det vill säga 93 procent, är tillfreds med hur jubileumså­ret genomförde­s. Och de som är missnöjda, varför är de sura? – I de allra flesta fall handlar det om att personen i fråga inte alls deltagit.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland