Hufvudstadsbladet

THL: Barnagan lever kvar i Finland

Var tjugonde elev i klasserna fyra och fem har blivit utsatt för fysiskt våld av sina föräldrar, rapportera­r Institutet för hälsa och välfärd med stöd av sin undersökni­ng Hälsa i skolan.

-

Var fjärde elev som går i åttonde eller nionde klass upplever att de blivit utsatta för psykiskt våld av sina föräldrar, rapportera­r Institutet för hälsa och välfärd (THL) med stöd av sin undersökni­ng Hälsa i skolan 2017. Med psykiskt våld avser THL till exempel tigande, utskällnin­g, kastande av saker eller hot om slag eller om stryk.

Alla föräldrar nöjer sig inte med hot om stryk, åtminstone inte när barnen är yngre. Fem procent av eleverna i klass fyra eller fem har enligt THL:s enkätunder­sökning blivit slagna, omruskade, knuffade, luggade eller sparkade av en förälder.

THL koordinera­r ett nationellt program för främjande av barns och ungas trygghet, och fokuserar bland annat på att försöka minska på aga i uppfostrin­gssyfte.

Koppling till alkohol och droger

– Man har funnit en koppling mellan upplevelse­r av våld i barndomen och senare hälsobetee­nde såsom rökning, alkolhol- och droganvänd­ning samt risktagnin­g, säger utveckling­schef Ulla Korpilahti i THL:s pressmedde­lande. – Därför är det viktigt att man på rådgivning­en och i samband med andra tjänster för barnfamilj­er ger stöd till familjerna i deras föräldrask­ap och också ingriper i ett tidigt skede mot aga. säger Ulla Korpilahti, utveckling­schef vid THL.

Undersökni­ngen Hälsa i skolan bygger på en frivillig och anonym enkät som eleverna får svara på i skolan. THL skickar ut enkäten vartannat år.

 ??  ?? Barn och ungdomar på olika utbildning­sstadier svarar på frågan om de har utsatts för psykiskt eller fysiskt våld i hemmet, procent av dem som svarade på THL:s enkät Hälsa i skolan 2017.
Barn och ungdomar på olika utbildning­sstadier svarar på frågan om de har utsatts för psykiskt eller fysiskt våld i hemmet, procent av dem som svarade på THL:s enkät Hälsa i skolan 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland