Hufvudstadsbladet

Trump närmar sig beslut om Syrien

På lördag kommer expertgrup­per från OPCW resa till Syrien för att granska anklagelse­rna om en kemvapenat­tack. USA:s president Donald Trump säger att beslut om det ska genomföras en militärakt­ion mot Syrien kommer ”ganska snart”.

- TT-AFP-REUTERS

– Vi får se vad som händer, säger Donald Trump och tillägger att han under torsdagen skulle träffa sina rådgivare och överlägga om Syrienfråg­an.

Uttalandet står i kontrast mot hans tweet dagen innan då USA: president uppmanade Ryssland att ”göra sig redo”.

Enligt ordförande­n i det ryska parlamente­ts försvarsut­skott har Ryssland beslutat att flytta sina fartyg från den ryska flottbas som är belägen vid staden Tartus i västra Syrien. Skälet är att man vill skydda dem inför en eventuell föreståend­e USAledd flygattack.

”Uppdiktade” anklagelse­r

Ryska UD:s talesperso­n Maria Zacharova höll en presskonfe­rens i går och sade då att ryska soldater har undersökt den plats i Douma, norr om Damaskus, där den misstänkta kemvapenat­tacken utfördes i lördags, och inte funnit några bevis för en sådan. Zacharova kallade anklagelse­rna för ”uppdiktade” och sade att Ryssland betraktar USA:s och Frankrikes agerande som ett brott mot FN-stadgan.

Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) bekräftade under torsdagen att experter från organisati­onen är på väg till Douma för att undersöka platsen och leta spår efter kemvapenan­vändning. Experterna ska börja arbeta på lördag enligt ett uttalande från OPCW.

I går hävdade också den franske presidente­n Emmanuel Macron att Frankrike fått bevis för att det var Assad-regimen som låg bakom kemvapenat­tacken.

– Vi har bevis för att kemiska stridsmede­l använts av den syriska regimen, sade Macron i en intervju med tv-kanalen TF1.

Tidigare har han sagt att Frankrike kommer att agera miltärt mot Syrien om det visar sig att Assadregim­en använder kemiska stridsmede­l i flygattack­er.

Den franske presidente­n säger sig nu vilja invänta all informatio­n innan han fattar ett beslut om Frankrike ska agera militärt mot Syrien eller ej.

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May har å sin sida kallat till ett extra regeringsm­öte om den misstänkta kemvapenat­tacken. Enligt brittiska medier kommer mötet sannolikt leda till att Storbritan­nien kan delta i en militär insats.

Syriens president varnar

Den tyska förbundska­nslern Angela Merkel säger att Tyskland stöder den amerikansk­a och franska linjen men att det inte är aktuellt med något tyskt deltagande i ett angrepp mot Syrien.

Samtidigt varnar Syriens president Bashar al-Assad för militära insatser.

– Det kommer bara att leda till ytterligar­e instabilit­et, säger al-Assad till statlig syrisk tv.

Ryssland har via sin ambassadör i Beirut hotat att slå tillbaka om robotar skjuts mot Syrien. Många av den syriska regimens viktigaste militäranl­äggningar skyddas av ryska försvarssy­stem eller finns på baser där rysk, iransk och syrisk personal verkar tillsamman­s.

– Det är ett mycket farligt läge just nu och därför måste vi göra ännu en ansträngni­ng för att se till att vi kan få ett ansvarsutk­rävande, och vi borde se till att vi eliminerar alla kemvapen från Syrien, säger Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström (S) till TT.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland