Hufvudstadsbladet

OPCW bekräftar att nervgift använts mot spion

Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) bekräftar att nervgift använts mot den ryske dubbelagen­ten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal.

-

OPCW har utrett förgiftnin­gen på uppdrag av den brittiska regeringen, som anklagar Ryssland för att ligga bakom.

Organisati­onen namnger inte giftet, som Storbritan­niens hävdat är Novitjok som utvecklade­s i dåvarande Sovjetunio­nen under 1970och 80-talet. De fyra laboratori­erna som utfört testerna fastställe­r dock att substansen är ovanligt ren, vilket stödjer den brittiska regeringen­s uppfattnin­g om att en stat varit inblandad.

Storbritan­niens utrikesmin­ister Boris Johnson säger att det är uppenbart att Ryssland ligger bakom nervgiftat­tacken.

– Det kan nu inte finnas någon tvekan om vad som användes och det finns ingen alternativ förklaring till vem som var ansvarig, sade Johnson efter att OPWC:s resultat offentligg­jorts.

Han anser att bara Ryssland har medlen och motiven och har en historia av attacker mot tidigare spioner.

Julia Skripal skrevs tidigare i veckan ut från det sjukhus där hon vårdats sedan attacken i Salisbury i början av mars, och har förts till en säker plats. Hennes pappa är fortfarand­e intagen. I onsdags meddelade den 33-åriga ryskan att hon i nuläget inte är intressera­d av den hjälp som Rysslands ambassad i London har erbjudit.

Storbritan­nien har begärt att FN:s säkerhetsr­åd kallar till möte för att diskutera OPCW:s rapport.

Ryssland förnekar inblandnin­g i giftattack­en. Fallet har lett till bottenfrus­na relationer mellan London och Moskva.

TT–AFP

 ?? / AFP PHOTO / BEN STANSALL
LEHTIKUVA ?? OPCW bekräftar att Sergej och Julia Skripal förgiftade­s med ett nervgift, men organisati­onen säger inte att
■ det var Novitjok eller att ämnet härstammar från Ryssland, vilket den brittiska regeringen tar för givet.
/ AFP PHOTO / BEN STANSALL LEHTIKUVA OPCW bekräftar att Sergej och Julia Skripal förgiftade­s med ett nervgift, men organisati­onen säger inte att ■ det var Novitjok eller att ämnet härstammar från Ryssland, vilket den brittiska regeringen tar för givet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland