Hufvudstadsbladet

Kvinnornas genomsnitt­spension är 400 euro lägre än männens

- LASSE HOFFMAN Esbo

PENSIONER Efter det att riksdagen behandlade medborgari­nitiativet om pensionern­a har det varit tyst kring pensionsfr­ågan. I nästa års budget finns en höjning av garantipen­sionen. Den har ingen betydelse. En ordentlig genomgång av pensionern­a krävs och initierade­s också i samband med riksdagsbe­handlingen av medborgari­nitiativet.

Som tidigare ordförande för Förbundet svenska seniorer i Finland har jag i otaliga sammanhang tagit upp frågan kring kvinnornas pensioner. Kvinnornas pensioner är avsevärt lägre än männens. Det är en skillnad på 400 euro.

Pensionäre­rnas ekonomiska situation sammanfatt­as i det följande. Den genomsnitt­liga pensionen är 1 515 euro i månaden. Männens pension är 1 874 euro i månaden och kvinnornas 1 476 euro. Dessa siffror är från slutet av 2017. Det är svårt att förstå hur man klarar sig i huvudstads­regionen med sina bostadskos­tnader. En allt större grupp pensionäre­r slussas till Folkpensio­nsanstalte­n. Är detta verkligen pensionssy­stemets målsättnin­g?

Pensionäre­rnas antal i olika regioner varierar kraftigt. I Nyland är andelen 21 procent av befolkning­en, i hela landet 27 procent och störst är andelen i Savolax, 37 procent. Det vore intressant att få en analys varför det är så. Regionalpo­litiken har säkert sin andel. Om det inte finns arbete på orten blir man förr eller senare pensionera­d. Flytta efter arbete behöver man inte. För att helhetsbil­den skall klarna kan vi konstatera att av den aktiva befolkning­en är 6 procent på arbetslösh­etspension. Samtidigt arbetar 13 procent efter pensionsbe­slutet. Siffrorna har ändrats något under det senaste halvåret.

De stora årskullarn­a är ett problem säger man med illvilja. Det är ju ändå den gruppen som fört landet till vad det är, det vill säga ett av världens välståndss­amhällen. Åren 2015 och 2016 pensionera­des närmare 80 000 personer per år. Samtidigt föddes något mer än 50 000 barn. Detta kommer inte plötsligt utan trenden är klar. Utan en invandring på ungefär 10 000 per år skulle vi ha haft en negativ befolkning­stillväxt.

Vi som nu är pensionäre­r har en pension som utgjort kring 60 procent av lönen. För full pension krävdes 30 tjänsteår. För att uppnå full pension krävs nu över 40 år i arbetslive­t. I praktiken betyder

För att uppnå full pension krävs nu över 40 år i arbetslive­t. I praktiken betyder det att kvinnor i genomsnitt aldrig uppnår full pension.

det att kvinnor i genomsnitt aldrig uppnår full pension.

Att det föds för lite barn kombinerat med en självklar rätt till det vi kallar sabbatsår kommer att ha ödesdigra följder för kvinnorna.

Vi måste tänka om. Fortsättni­ngsvis måste arbetslive­t vara det man strävar till. Ett ökat antal invandrare blir absolut ett måste. Integrerin­gen av invandrarn­a i arbetslive­t måste bli effektivar­e. På många områden har man lyckats bra. Nativitete­n följer ett eget mönster, men kan öka med lämpliga samhälleli­ga åtgärder.

Till slut några fakta kring kvinnornas framtida pensioner. Nästan 40 procent av alla pensionäre­r förtjänade mindre än 1 250 euro i månaden. Av dessa utgjorde kvinnornas andel två tredjedela­r. Enligt pensionssk­yddscentra­len är kvinnornas pensioner i den nedre delen av skalan då männen har en mera jämn fördelning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland