Hufvudstadsbladet

Delaktighe­t

Utan människor som är beredda att bära ansvar och ta del i beslutsfat­tandet fungerar inte demokratin.

- BJöRN VIKSTRöM är biskop i Borgå stift.

Presidentv­alet är avklarat, men nu har fokus riktats mot landskapsv­alet och riksdagsva­let nästa år. I höst blir det också församling­sval inom den lutherska kyrkan, och till det är rekryterin­gen av kandidater redan i full gång.

Utan människor som är beredda att bära ansvar och ta del i beslutsfat­tandet fungerar inte demokratin. Utan styrelseme­dlemmar kan ingen förening existera, och utan förtroende­valda förlorar församling­arnas och kommunerna­s beslutspro­cesser sin legitimite­t och sin trovärdigh­et hos lokalbefol­kningen. En fungerande demokrati garanterar att medlemmarn­as åsikter och önskemål blir hörda.

Ansvarsbär­ande och samhällsen­gagemang skall naturligtv­is helst inte inskränka sig enbart till röstande en gång vart fjärde år, och inte heller till att en liten skara sköter förtroende­uppdrag, hur viktiga båda dessa saker än är. En viktig utmaning i dag är att utveckla nya sätt för människor att känna sig delaktiga i arbetet för en mer rättvis, trygg och hållbar framtid.

En församling eller en förening behöver ansvarsbär­are typ styrelseme­dlemmar och förtroende­valda, och det behövs i mån av möjlighet anställda som har möjlighet att på heltid ansvara för stödfunkti­oner och långsiktig­heten i verksamhet­en. En värdefull, men ofta förbisedd resurs är de personer som kanske inte är beredda att delta i regelbunde­n verksamhet, men som vid behov ställer sin erfarenhet och yrkesskick­lighet till förfogande. Det kan gälla specialkun­nande ifråga om kommunikat­ion, fastighete­r, juridik eller ekonomi.

Inom församling­arna talas det i dag mycket om hur man skall kunna engagera, inspirera och handleda medlemmar, som är beredda att delta i planerande­t och förverklig­andet av verksamhet­en. Dessutom behövs naturligtv­is alla de som möjliggör verksamhet­en genom att betala sin medlemsavg­ift, för att inte tala om deltagare, som bär upp de olika grupperna. Det blir ingen kör utan sångare, ingen barngrupp utan barn, och ingen besökstjän­st utan människor som är beredda att ge av sin tid till att hälsa på hos dem som längtar efter någon att tala med.

Förutom de ovan beskrivna kategorier­na behövs det aktivister som inspirerar och lockar andra att komma med i verksamhet­en. I dagens läge är det dessutom värdefullt att det finns människor som delar nyheter om föreningen eller församling­en på nätet, samt kommentera­r projekt och kommande evenemang.

Med egna erfarenhet­er från ärkebiskop­svalet i färskt minne vet jag att man som kandidat sätter sig själv på spel. Det är helt naturligt att presumtiva kandidater därför tänker sig för både en och två gånger innan de ger grönt ljus till sin kandidatur. Det är lättare att ventilera sina åsikter om i vilken riktning samhället eller kyrkan borde utvecklas hemma vid kaffeborde­t, än att göra det i offentligh­eten. Det är, som sagt, möjligt att vara aktiv på olika sätt. Men om man verkligen vill åstadkomma förändring är det följdrikti­gt att ställa upp eller att åtminstone ta reda på vad de olika kandidater­na står för – och rösta!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland