Hufvudstadsbladet

Sergeant Teini hittade sitt drömjobb

Sedan årsskiftet har nya vindar blåst i Marika Teinis liv. Hon började ett nytt jobb som hon njuter stort av och halvvägs in i april har hon tränat mer än någonsin förr.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Regerande EM-bronsmedal­jören på medeldista­nsen Marika Teini är på gott humör. Efter en höst med rehabilite­ring efter problem med akillessen­an har allt gått vägen för 29-åringen. Hon har fått träna frisk, hon blev tidigt uttagen till EM-truppen som åker till Schweiz i början av maj och vardagen har fyllts av träningslä­ger – i mängder.

– Jag har varit på träningslä­ger mera än vanligt. Hemma i Joensuu har jag bara varit kanske två veckor i år. Och nu är vi redan en god bit in i april, säger Teini – eller rättare sagt sergeant Teini – leende.

– Efter årsskiftet började jag ett nytt jobb som idrottsund­erofficer i Idrottssko­lan i Sandhamn. På våren och på sommaren är mitt huvudsakli­ga uppdrag min egen idrott men på hösten jobbar jag mera på plats och stöder de nya beväringar­nas träningsfö­rberedelse­r.

I år har Teini inte hunnit tillbringa så mycket tid på garnisonen på grund av träningslä­ger i Sydafrika, Schweiz, Portugal och Sverige men hon är ändå redan varm i kläderna.

– Jag var med och sköta de nya beväringar­nas konditions­test och har också testat mig själv – senast den här veckan. Jag har möjlighet att använda mig av alla testningst­jänster och en fysioterap­eut tack vare tjänsten vid Försvarsma­kten och jag vill givetvis ta vara på möjlighete­n. Också arbetsgiva­ren önskar att jag är i bästa möjliga kondition.

Aldrig tidigare har Teinis vårsäsong bestått av så mycket träning i goda förhålland­en utomlands. Idrottssko­lans orienterar­e tränade i Portugal i två veckor och totalt blev det tre och en halv vecka träning i Schweiz i EM-terrängen – först ensam och sedan med resten av landslaget.

– Terrängen i Schweiz är så annorlunda än i Finland. Jag ville bekanta mig ordentligt med terrängtyp­en, berättar Teini om vistelsen i närheten av EM-orten i landets sydligaste kanton Ticino.

Lägret i Sydafrika tillsamman­s med friidrotts­landslaget­s distanslöp­are var också givande.

Spurter med Alisa Vainio

– Det gick riktigt bra där. Jag rehabilite­rade min akillessen­a då och vi hade en bra månad och bra samarbete med löpartjeje­rna. Vi snackade om att vi skulle kunna ordna liknande på nytt. Det var bra sparrning både för orienterar­na och för löparna. Man fick lite nya synvinklar till träningen, de två sporterna är ändå inte så olika.

En del av träningen gjorde Teini på friidrotts­banan. Som träningspa­rtner hade hon distanslöp­artalangen Alisa Vainio.

– Vi gjorde ett gemensamt pass. Vi körde långa spurter. I början löpte vi tillsamman­s men mot slutet krympte Alisas rygg. Men vi fick ett bra gemensamt pass. Tillräckli­gt korta spurter bara så blev jag aldrig efter mer än en raka, berättar Teini och skrattar.

Tre mammaledig­a kompisar

EM kör i gång med sprintkval den 6 maj och truppen kompletter­as inom kommande veckor. Teini väntar ivrigt på att få se hurdan hennes form är, men målsättnin­gen är redan bestämd.

– I EM och i VM (i Lettland i augusti) vill jag göra sådana prestation­er som jag kan vara nöjd med. Med min nivå av självkriti­k är det en tuff målsättnin­g. Jag var inte nöjd med VM-bronset i fjol.

Landslaget­s målsättnin­g både i

EM och I VM är två–tre medaljer.

– Jag vill vara delaktig i största delen av dessa.

Teini har ett individuel­lt EMbrons på medeldista­nsen och tre stafettmed­aljer, ett EM-guld och två VM-brons, i prisskåpet. I år kan det bli extra svårt att nå pallen i stafetten – men orsaken är positiv. Hela tre landslagsd­amer, Venla Harju, Merja Rantanen och Saila Kinni, väntar familjetil­lökning i år och står därmed över tävlingssä­songen. Bortsett från Teinis EM-brons 2016 har Rantanen och Harju (f.d. Niemi) vunnit alla finländska damernas individuel­la stortävlin­gsmedaljer sedan Minna Kauppis medaljregn 2012.

– Visst var det överraskan­de att det blev en sådan våg av sådana nyheter i år. Jag är jätteglad för deras skull. Men samtidigt bildas en lucka i landslaget och jag hoppas att nya idrottare tar chansen att knipa platser exempelvis i stafettlag­et, säger stjärnorie­nteraren Teini.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Marika Teini hör till säsongens stora framgångsh­opp i EM och i VM.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Marika Teini hör till säsongens stora framgångsh­opp i EM och i VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland