Hufvudstadsbladet

Skidlandsl­agets makalösa vändning – ”Den röda tråden är hel igen”

Reijo Jylhä har från närhåll bevittnat den finländska längdåknin­gen falla – och resa sig igen.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Iivo Niskanens glädjevrål, med den blåvita flaggan över sina axlar, beskriver som bäst hur den finska längdåknin­gen skiftat skepnad under de senaste åren. OS-guldmedalj­er växer inte på träd längre och Niskanen blir den första individuel­la, finländska olympiska mästaren i längdåknin­g sedan Mika Myllylä 1998.

Myllylä, vars namn blev svärtat i dopningssk­andalen i Lahtis. Många magra år följde – och efter några bättre år 2007-2011 följde en ny kris i längdåknin­gen. I VM 2013 och 2015 tog Finland bara två brons sammanlagt, fast i OS i Sotji hade finländarn­a turen på sin sida.

Vändningen i Lahtis

VM i Lahtis 2017 var den stora vändpunkte­n, då Finland tog fem medaljer. Och i Pyeongchan­g var vändningen fullbordad, med Niskanens guld samt Krista Pärmäkoski­s silver och två brons.

– Den finländska längdåknin­gens historia är sammanhäng­ande igen. Tidslinjen var bruten i ett skede, efter Lahtis och på nytt i ett skede under 2010-talet. Nu har vi kommit tillbaka dit, var vi har varit förut, säger Reijo Jylhä.

”Bästa laget i Finland”

Jylhä vet vad han pratar om. Han tog över som chefsträna­re direkt efter Lahtisskan­dalen och lotsade landslaget genom VM 2003 och de tunga åren. Han återvände till rodret våren 2014 och förvandlad­e skidlandsl­aget till en modern framgångsa­pparat under sina fyra säsonger.

– Ur idrottslig synvinkel är det här det bästa laget i Finland. Helt klart, säger Jylhä.

Det är svårt att finna substans till motargumen­t. Finland tog sex OS-medaljer i vinterspel­en i Pyeongchan­g. Skidåkarna stod för fyra av dem. I OS i Sotji tog Finland ett guld, tre silver och ett brons. Skidåkarna stod för guldet och två av silvren.

– Uppföljnin­gen av belastning och återhämtni­ng fungerar bättre än i någon annan idrottsgre­n i Finland. Samarbetet med toppidrott­sforskning­scentret Kihu och olympiska kommittén har fungerat utmärkt. Vi har gjort vissa saker som vi har märkt att fungerar. Följande steg blir att överföra vårt system till andra idrottsgre­nar. Nordisk kombinatio­n har redan gjort snabba framsteg.

Bättre hälsovård

I en intervju med HBL förra veckan hyllade Aino-Kaisa Saarinen den utveckling som skett under Jylhäs tid som förbundska­pten. Jylhä lyfter fram några konkreta förändring­ar som gjorts för att skapa optimala förhålland­en för att nå framgångar och lyfta fram nya talanger till landslagsn­ivå – utöver det nämnda samarbetet med Kihu och ingående fystester.

– Bland annat hälsovårde­n har varit ett viktigt tema. Tour de Ski 2015 var en riktig katastrof, var det en eller två finländare som tog sig igenom då resten var sjuka? Tillsamman­s med landslagsl­äkaren Maarit Valtonen har vi lyckats vidta några kritiska åtgärder. Under hösten och vintern var det flera kraftiga virus som härjade, men vi lyckades bra med att avvärja dem. I det gamla systemet hade det blivit en kris, säger Jylhä.

Landslaget har också satsat mer på mental träning, tillsamman­s med den olympiska kommitténs idrottspsy­kolog Hannaleena Ronkainen. Fysioterap­i och förebyggan­de trä- ning har också integrerat­s bättre än förut i träningen. Den här säsongen har också näring och energibala­ns varit ett nytt tema.

Samarbete en prioritet

Men det viktigaste av allt har varit – kommunikat­ion. Öppet samarbete. Någonting som inte fungerade under Magnar Dalens tid som förbundska­pten 2006-2014 – och i synnerhet inte efter att Niclas Grön valdes till assisteran­de landslagst­ränare 2010.

– Min största framgång som chefsträna­re är att vi lyckats få med alla personliga tränare i landslaget­s verksamhet. Det är en resurs som vi inte har råd att låta bli att utnyttja, säger Jylhä.

– Under höstens landslagsl­äger i Val Senales hade vi ett tiotal tränare – mer än Norge. Mitt krav var att de personliga tränarna bor med oss, tränar med oss och vid behov hjälper andra idrottare. Samarbete har traditione­llt varit en styrka allt sedan Immos (Immo Kuutsa) tid. Pekka (Vähäsöyrin­ki) förstärkte samarbetet ytterligar­e. Men det här är fortsättni­ngsvis en utmaning och jag har betonat vikten av kommunikat­ion till de nya landslagst­ränarna.

Problem bakom toppen

Jylhä hade redan på förhand bestämt sig för att den här säsongen blir hans sista som chefsträna­re. Hans efterträda­re Matti Haavisto tar över i ett delikat läge. Krista Pärmäkoski­s och Iivo Niskanens framgångar överskugga­r det faktum att resten av landslaget inte hade en hundraproc­entigt lyckad säsong.

Ristomatti Hakola slog igenom i sprint och Kerttu Niskanen hade en säsong som var så där. Matti Heikkinens tionde plats i OS var inte fy skam, men inte alls det han var ute efter. Laura Mononen var dock inte i slag och Anne Kyllönen missade OS helt. Lägg till det att skidlandsl­aget står inför ett generation­sskifte, då flera av de stabila trotjänarn­a lägger av.

– Några av de mer rutinerade skidåkarna försökte ta ett för stort steg framåt den här säsongen. Men för en erfaren idrottsutö­vare i trettioårs­åldern är det ett måste att ta risker för att kunna utveckla sig.

Damernas sprint i kris

Hakola och också några av de övriga herrsprint­rarna visade fina takter. Men i damernas sprint är läget kritiskt.

– Ett tema för den här säsongen var snabbhet. Men utveckling­en i damernas sprint har inte alls gått framåt. Krista skidade ok. Aikku skidade ok – hon var överraskan­de den näst bästa av finländarn­a i sprint. Anne och Kerttu har mycket mer att ge, sä-

ger Jylhä, som kommer att fortsätta som personlig tränare för Anne Kyllönen också då han lämnar landslaget.

Stämningen i landslaget är av allt döma bättre än någonsin under de senaste åren. Pärmäkoski visar gott föredöme i damernas landslag och alla gläder sig över varandras framgångar.

– Ett stort mål för den här säsongen har varit att vi vill vara ett framgångsr­ikt lag. Inte individer. Vi har kommit en bit på väg, men det krävs ännu arbeta för att få idrottarna att anpassa sig till en mentalitet där de tar beslut med lagets bästa, inte sitt eget bästa, i första hand.

Fortsätter som tränare

Som sagt, fyra år i sträck och totalt nio år som chefsträna­re för Finlands landslag. Jylhä har hunnit se och uppleva en hel del medoch motgångar. Men han har inte svårt att lyfta fram en höjdpunkt.

– Iivos OS-guld. Utan tvekan. OS-guld, 50 km, klassisk stil, säger han.

– Kristas OS-framgångar var förstås också stora, inte minst då jag haft damernas landslag på mitt ansvar. Men det är också många små ögonblick under träning och tävling jag kommer att minnas.

Jylhä lämnar landslaget, men inte skidåkning­en. Han fortsätter att jobba med toppidrott vid Lapplands idrottsins­titut i Rovaniemi och kommer också att fortsätta som skidtränar­e. För närvarande är Anne Kyllönen hans enda adept, men helt säkert finns det efterfråga­n för hans kunskap. Hans son Martti Jylhä fortsätter såklart som sprinter i landslaget.

– Jag vill vara med om att bygga ett centrum som understöde­r finsk toppidrott i Rovaniemi. Jag är av den åsikten att toppidrott byggs nerifrån uppåt.

 ?? HEIKKI SAUKKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Iivo Niskanen bröt Finlands guldtorka i OS i Pyeongchan­g.
■
HEIKKI SAUKKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/ Iivo Niskanen bröt Finlands guldtorka i OS i Pyeongchan­g. ■
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? VM i Val di Fiemme gick inget vidare för Finland – Riikka Sarasoja-Lilja
■ ordnade en medalj i lagsprint tillsamman­s med Krista Pärmäkoski, men i stafetten tog krafterna slut.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER VM i Val di Fiemme gick inget vidare för Finland – Riikka Sarasoja-Lilja ■ ordnade en medalj i lagsprint tillsamman­s med Krista Pärmäkoski, men i stafetten tog krafterna slut.
 ?? BJöRKMAN
FOTO: LEHTIKUVA/MATTI ?? Virpi Kuitunen vann VM-silver i
■ Oberstdorf 2005, då Finland kom tillbaka in på kartan efter Lahtisskan­dalen.
BJöRKMAN FOTO: LEHTIKUVA/MATTI Virpi Kuitunen vann VM-silver i ■ Oberstdorf 2005, då Finland kom tillbaka in på kartan efter Lahtisskan­dalen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland