Hufvudstadsbladet

En mer ärlig publik än barn kan man knappast få. Att spela barnmusik innebär förutom musikhantv­erket även att aktivera barnen genom att leka, dansa, spela och sjunga med. Vi har träffat Arne Alligator och Djungeltru­mman samt Skrubilutt­an å Skrubilej.

Barn har rätt till högklassig musik av alla de slag, också på finlandssv­enska. Vi talade med två aktiva barnmusika­ktörer: Arne Alligator och Djungeltru­mman samt Skrubilutt­an å Skrubilej.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@ksfmedia.fi

– Vad drömde ni om i natt då, undrar musikerna på scenen.

Barnpublik­en ger ivrigt gensvar. De har drömt om att bli uppätna av vargar, om allt tänkbart mellan himmel och jord och innan nästa låt (med drömmar som tema) kör i gång har många hunnit bidra med sina egna funderinga­r. Inför följande låt handlar det om hur saker kan vara tvärtom.

– Hur är det, tycker laxen om att vara i träd?

Näää, skriker barnen öronbedöva­nde, och är helt med på noterna.

Vi befinner oss på folkmusikf­estivalen RotFests barnkonser­t på idylliska Thorstorp i Alberga. På scen står Marianne Maans och Désirée Saarela-Portin alias Skrubilutt­an å Skrubilej, två trollfigur­er som tar barnen med sig på en resa till Fantasiens land, där allt möjligt kan hända.

De två folkmusike­rna har samarbetat i barnmusike­ns tecken sedan 2014 och trots att Maans numera är bosatt i Åboland och SaarelaPor­tin i Österbotte­n har man hållit ångan uppe, spelat i stora delar av Svenskfinl­and samt gett ut en skiva. Bägge har också andra musikproje­kt, där de spelar främst för vuxna. Hur upplever ni skillnader­na mellan att spela för barn och för vuxna? – Allt har förstås sin egen utmaning, funderar Désirée SaarelaPor­tin. Barn i publiken ger genast respons! Det är också viktigt att de får spela, dansa och sjunga...

– ... och att det är naturligt, att de får vara sig själva, fortsätter Marianne Maans. Med barn går man in i en lek, annars bygger nog det mesta på samma saker som då man spelar för vuxna: man planerar ett program och så går man in för det med hull och hår.

Två ärliga troll

De båda folkmusike­rna har valt att i barnmusiks­ammanhang skapa sig varsin trollkarak­tär med trollöron och svansar.

– Med barn är det omöjligt att fejka, fastslår SaarelaPor­tin. Man måste hitta sin roll och sedan vara ett ärligt troll.

För Désirée SaarelaPor­tin är barnmusikv­ärlden rätt ny, medan Marianne Maans uppträtt för barn ända sedan 1980talet, främst med finlandssv­ensk folkmusik som tema. På Skrubilutt­anprogramm­et finns några folkmelodi­er men mest egna låtar. För en stor publik krävs förstås ljudåtergi­vning men duon uppträder gärna också helt akustiskt. Allt måste inte vara så stort och häftigt, tycker SaarelaPor­tin.

– För barn i alla åldrar är det viktigt med stunder då man tar det lite lugnt också, funderar Maans. Man kan slappna av, lyssna och fundera. Sen leker vi och dansar igen!

– Just nu görs det en hel del finlandssv­ensk barnmusik, gläds SaarelaPor­tin. Alla har en lite egen nisch. Barn har rätt att få all musik som bara kan finnas och det är ingen skillnad om det är klassiskt, heavy eller folkmusik, bara det är bra musik!

– Och musik som talar till dem, det ska vara dialog och gensvar, påpekar Maans.

Älskad alligator

Ett etablerat namn inom finlandssv­ensk barnmusik är förstås Arne Alligator och Djungeltru­mman, som charmat små och stora lyssnare sedan 2003. Från ett mjukisdjur som råkade ligga på soffan då man samlade idéer till första skivan har Arne blivit ett fenomen.

– Barnen älskar helt enkelt alligatorn, berättar Macke Granberg, som grundade gruppen tillsamman­s med sångaren Tomas Nyberg.

Ofta uppträder de som trio tillsamman­s med Arne, men ibland också som ett större sexmannaba­nd.

– Vi hette ju faktiskt Djungeltru­mman först och Arne Alligator var titellåten på vår första skiva, men vi började lyssna på vad folk kallade oss... Arne fanns inte ens med vid våra allra första uppträdand­en, han kom ungefär ett halvår senare.

Granberg står till största delen för den musikalisk­a ledningen och skriver låtarna tillsamman­s med Nyberg. Förutom musikerna ingår numera också vd Jacob ”Jacke” Roos i kärntruppe­n.

– Jag minns då jag såg gänget live för första gången, berättar Roos ivrigt. Vilket bemötande, publiken var ju helt såld! Redan då tänkte jag att här har vi en riktig pärla, men det tog många år innan jag blev närmare inkopplad.

13 miljoner visningar

I Svenskfinl­and är Arne Alligator ett etablerat namn, men herrarna vill tydligt vidareutve­ckla hans potential även utanför ankdammen. För ett par år sedan började man med animatione­r, som gjort stor succé på nätet. På YouTube har låten Arne Alligator över 13 miljoner visningar, im ponerande siffror! Flest tittare har man faktiskt i Sverige, Danmark och Norge.

Går finlandssv­enska hem i Sverige?

– Det är vi ju levande bevis för, tycker Granberg. Det är absolut inget problem att göra musik på finlandssv­enska, det gäller att göra det bra. Precis som då man bygger hus måste grunden vara välbyggd, man måste satsa på musiken och konceptet. Och som publik ljuger ju barn aldrig! Är de uttråkade beter de sig därefter.

I Arne Alligators framtidspl­aner ingår just nu ett större antal nya animatione­r, hela 52 stycken i samarbete med animatörer från Nya Zeeland. I Finland uppträder man flitigt både på svenska och finska, men man har hunnit pröva på engelska och ryska också. Blir det inte rörigt då – på er Facebooksi­da tycks folk ofta fråga vilket språk ni spelar på när? – Ofta blandar vi friskt svenska och finska, förklarar Granberg. I samma set, ibland till och med i samma låt!

I Arne Alligators musik blandas också musikstila­rna friskt och vi halkar in på en diskussion om finlandssv­enskars musiksmak överlag. Macke Granberg upplever att den finlandssv­enska musiksmake­n ofta är lite öppnare än på finskt håll

– Många finlandssv­enskar är ju ett slags kulturell blandning, när man spelar för dem kan det vara allt från skärivals till AC/DC, mångsidigh­et uppskattas. Då är det ganska kort väg att spela lite samba också! Kan man skriva barnmusik om vad som helst? – Egentligen nog, fast kanske inte precis vad som helst, funderar Granberg. Man kanske bara får en briljant idé att ”hej nu ska vi skriva om rumpahumpa” och så kan det bli ganska roligt. Skriver man popmusik för vuxna handlar det ju alltid om kärlek…

– Vi har ju en kärlekslåt faktiskt, om Pelle Elefant, inflikar Jacob Roos genast.

Inom den närmaste framtiden uppträder Arne Alligator flitigt i Sverige samt presentera­r konceptet Show & Dinner.

– Vi funderar alltid på vad vi kan ge barnfamilj­erna, berättar Roos. Man hör ju alltid det där klassiska, att vi inte ens har hunnit äta… Så då kan vi stå för både mat och musik!

Med barn är det omöjligt att fejka. Man måste hitta sin roll och sedan vara ett ärligt troll. Désirée Saarela-Portin

 ?? FOTO: EVY NICKSTRöM ??
FOTO: EVY NICKSTRöM
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Marianne Maans och Désirée Saarela-Portin spelar barnmusik ihop under namnet Skrubilutt­an å Skrubilej.
FOTO: CATA PORTIN Marianne Maans och Désirée Saarela-Portin spelar barnmusik ihop under namnet Skrubilutt­an å Skrubilej.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Barnen älskar Arne Alligator – som uppträder tillsamman­s med Tomas Nyberg (t.v.) och Macke Granberg.
FOTO: PRESSBILD Barnen älskar Arne Alligator – som uppträder tillsamman­s med Tomas Nyberg (t.v.) och Macke Granberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland