Hufvudstadsbladet

”Världen behöver bättre ledarskap”

Det är ont om gott ledarskap i världen. Det anser Kate Gilmore, FN:s biträdande högkommiss­arie för mänskliga rättighete­r. – Också de som brukade hålla sådant som jämlikhet, yttrandefr­ihet och icke-diskrimine­ring främst talar nu med betydligt svagare stämm

- jenny.back@ksfmedia.fi JENNY BäCK

Mänskliga rättighete­r har halkat ned på den globala agendan, och det är osäkert om det längre finns några garanter för sådant som icke-diskrimine­ring, jämlikhet och yttrandefr­ihet. Det anser Kate Gilmore, FNchef för mänskliga rättighete­r.

Kate Gilmore, FN:s biträdande högkommiss­arie för mänskliga rättighete­r, ler hult men skräder inte orden när det gäller situatione­n för de mänskliga rättighete­rna i världen. För extra eftertryck knackar hon i bordet.

Gilmore tackar Finland för stöd och bistånd – men kommer också med en påminnelse om att bara den som sopat rent inför egen dörr kan tala med auktoritet på de internatio­nella arenorna. I går besökte hon Finland.

Globalt pågår just nu stora omvälvning­ar som skapar osäkerhet, samtidigt som många problem är allt annat än nya.

– Det är ju inte så att vi precis upptäckt att det finns ojämlikhet eller att de rika blir rikare och de fattiga fattigare, eller som om vi inte haft krig förr eller för den delen jordbävnin­gar, översvämni­ngar eller hungersnöd. Men det som är anmärkning­svärt är att institutio­ner, och de som sitter på höga poster, så ofta visar sig inte vara värdiga vår tillit. De tar mindre ansvar, de är mer benägna att tillåta sig privilegie­r och de motsätter sig granskning. Det här är helt oacceptabe­lt, säger Gilmore.

I år är det 70 år sedan FN:s allmänna deklaratio­n om de mänskliga rättighete­rna kom till i efterdynin­garna efter andra världskrig­et. Mycket har blivit bättre men samtidigt är det historiska minnet ofta skrämmande kort. Och förändring­en går allt snabbare, konstatera­r Gilmore.

– Jag tror vi kan säga att världen blir allt mer osäker. Den teknologis­ka utveckling­en och klimatförä­ndringen i kombinatio­n med skiftande politiska rörelser gör världen mindre bekant för många av oss. Då gott ledarskap saknas minskar tilliten till institutio­ner och system vi en gång skulle ha vänt oss till i tider av osäkerhet eller rädsla.

Bristerna finns på många plan, inte minst det politiska.

Globala värderinga­r ifrågasätt­s

– Tidigare fungerade åtminstone Europa och USA som garanter för de värden som hänger ihop med de mänskliga rättighete­rna – om inte alltid i handling så åtminstone på det verbala planet. I dag kan vi inte med säkerhet säga detsamma. I stället märks nu andra röster och ageranden som är mycket mer benägna att ifrågasätt­a de globala värde- ringar som man kom överens om för sjuttio år sedan.

Principer som icke-diskrimine­ring, jämlikhet, yttrandefr­ihet, pressfrihe­t och granskning av den politiska makten är inte längre lika självklara. I till exempel Europa är man mer upptagen med att ägna sig åt vad Gilmore kallar det så kallade hotet från okontrolle­rad invandring, eller brexit, än åt mänskliga rättighete­r.

Men det är inte bara i det politiska ledarskape­t som det brister. I det kulturella ledarskape­t finns motsvarand­e problem, anser Gilmore, det må sedan gälla religiösa eller andra samfund eller kulturella institutio­ner och grupper.

– En del av det smärtsamma resultatet av metoo-rörelsen är avslöjande­na av hur opålitliga ledare inom företag, kyrkor och kulturinst­itutioner varit. Det rubbar för sin del folks tillit till institutio­nerna och systemen.

Och som om det inte var nog, säger Gilmore, och knackar i bordet:

– Då folk söker nya röster, ledarskap eller metoder för att organisera sig på nya sätt, som genom Facebook eller sociala medier – så får de också där märka att deras tillit har blivit sviken. Till och med där!

Farligt narrativ

Samtidigt som deklaratio­nen om mänskliga rättighete­r firar 70-årsjubileu­m befinner sig ett rekordanta­l människor sedan andra världskrig­et nu på flykt. Humanitära katastrofe­r av ofantliga mått pågår, samtidigt som det globala ledarskape­t är svajigt. Hur hamnade vi här?

Det handlar om flera saker, och en del av dem är positiva, säger Gilmore. Antalet människor på jorden ökar till följd av lägre spädbarnso­ch mödradödli­ghet. Men samtidigt koncentrer­as rikedom och privilegie­r allt mer.

– Nittio procent av de unga finns i utveckling­sländerna, där fattigdom, konflikter och klimatkons­ekvenser är ett faktum. Men de unga står i förbindels­e med resten av världen. I Mali, Jemen eller Sydsudan kan de se i sina mobiltelef­oner hur privilegie­r ser ut, samtidigt som de inte kan se någon framtid för sig själva. Folk rör på sig på grund av konflikter, men också på grund av desperatio­n och utsiktslös­het.

Att det globala ledarskape­t sviktar handlar enligt Gilmore till en del om att den teknologis­ka och ekonomiska utveckling­en har lett till att nationalst­aterna inte alltid längre är de aktörer som har mest makt och styrka.

Föråldrade strukturer

– Våra institutio­ner och system är inte designade för den här världen, inte för i dag och i morgon, utan för gårdagens värld som snabbt bleknar. Ur det här föds en nostalgins politik, en fiktion som beskriver gårdagens värld.

Det är en av förklaring­arna till att populister och antidemokr­atiska rörelser vädrar morgonluft.

– De odlar ett narrativ som utnyttjar folks känslor av rädsla och osäkerhet. Det är ett djupt oärligt narrativ. I den politiska historien finns skräckexem­pel på hur man genom att skapa en uppfattnin­g av att någon annan grupp är orsaken till den egna smärtan får folk med sig. Därför är det mycket viktigt att vi förstår folks rädslor och osäkerhet, säger Gilmore.

Men visst har vi lärt oss en hel del, säger hon också.

– Vissa saker måste vi ändå lära oss om och om igen. Varje gång civila och politiska rättighete­r underställ­s andra intressen är det början på en väg som leder raka vägen till helvetet. Det har vi sett många gånger, och ser nu igen i östra Ghouta i Syrien.

För att inte upprepa katastrofa­la misstag måste vi minnas.

– I tider av osäkerhet är de mest grundlägga­nde värdena desto viktigare. Vi behöver ledare som förbinder sig till dem, och som förstår sitt ansvar för planeten, inte bara för nationella intressen.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? – Våra institutio­ner och system är inte designade för den här världen, inte för i dag och i morgon,
■ utan för gårdagens värld som snabbt bleknar, säger Kate Gilmore, FN:s biträdande högkommiss­arie för mänskliga rättighete­r.
FOTO: CATA PORTIN – Våra institutio­ner och system är inte designade för den här världen, inte för i dag och i morgon, ■ utan för gårdagens värld som snabbt bleknar, säger Kate Gilmore, FN:s biträdande högkommiss­arie för mänskliga rättighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland