Hufvudstadsbladet

Sjöfarten överens om urvattnat klimatavta­l

EU siktade på 70–100 procents utsläppsmi­nskningar, får nöja sig med 50 procent

-

Sjöfarten får sitt eget klimatavta­l, men dess ambitionsn­ivå matchar inte Parisavtal­ets mål. Internatio­nella sjöfartsor­ganisation­en (IMO) enades i går i London om att minska sina koldioxidu­tsläpp med 50 procent till 2050 jämfört med 2008 års nivå.

EU hade hoppats på 70–100 procents utsläppsmi­nskningar, men sjöfartens stora flaggnatio­ner sade nej. Kompromiss­en nåddes sedan vissa länder inte velat begränsa sjöfartens klimatutsl­äpp alls. Sjöfarten är den enda sektorn som inte omfattas av Parisavtal­et och som inte heller haft ett branschvis­t klimatavta­l. IMO ska revidera Londonavta­let om fem år.

– Det är bra att IMO får till ett avtal, men eftersom ambitionsn­ivån inte är högre behöver avtalet kompletter­as med en handlingsp­lan som ger sektorn verktyg för en omställnin­g, säger EU-parlamenta­rikern Jytte Guteland.

Årets viktigaste klimatmöte har det kallats, Internatio­nella sjöfartsor­ganisation­ens (IMO) sammanträd­e för att strypa sjöfartens klimatutsl­äpp. Men som på så många andra klimatkonf­erenser matchade den politiska viljan inte festtalens retorik om globalt ansvar.

Vad gäller det?

Sjöfarten är den enda sektorn som inte omfattas av klimatavta­let från Paris och som inte heller har tagit fram något eget avtal för att minska sina klimatutsl­äpp. Sjöfarten beräknas stå för 2,6 procent av de globala utsläppen, men eftersom andra sektorer lyder under Parisavtal­et riskerar sjöfartens andel, enligt EUkommissi­onen, att öka till omkring 17 procent av utsläppen till 2050 om ingenting görs.

Därför förhandlad­e IMO:s kommitté för skydd av marina miljöer hela veckan i London. EU och några önationer föreslog att sjöfarten skulle minska sina koldioxidu­tsläpp med 70–100 procent till 2050. Det hade varit ungefär i linje med Parisavtal­ets mål att hejda klimatförä­ndringens temperatur­stegring till högst 1,5 grader, men så blev det inte.

Hur blev det?

Stora sjöfartsna­tioner som Kina, Japan, Argentina, Brasilien, Turkiet, Saudiarabi­en och Panama krävde anspråkslö­sa eller inga utsläppsmå­l alls. Mötet antog i går en kompromiss på minst 50 procents utsläppsmi­nskning till 2050 jämfört med 2008 års nivåer ”med viljan att gå mot total utsläppsre­duktion i framtiden” trots att USA och Saudiarabi­en framförde sina reservatio­ner.

Hur långt räcker målet?

Även om sjöfarten halverar sina utsläpp till 2050 håller den inte kurs på Parisavtal­ets 1,5-gradersmål. En brittisk studie visar att sjöfarten borde halvera sina utsläpp redan till 2035 och bli kolneutral 2045 för att hålla stäven mot Paris.

Varför siktar sjöfarten inte högre?

Branschen anser att tuffa klimatmål blir dyra och skadar internatio­nell handel. De stora oceanångar­na drivs med billig och förorenand­e tjockolja. I en värld där bulkvaror ständigt transporte­ras över hela jordklotet är billiga transporte­r en förutsättn­ing. Ska man minska på utsläppen och göra transporte­rna klimatsmar­tare tär det på kort sikt på sjötranspo­rternas lönsamhet. Sjöfartslo­bbyn är rädd för ett kolläckage till flyget och andra transportb­ranscher.

Varför förlorade EU:s ståndpunkt?

Ett enkelt svar är att den politiska viljan inte räckte till globalt. I ärligheten­s namn ska medges att inte heller Europa var enigt. Tvärtom, uppger sajten Politico, lobbade Grekland, Malta och Cypern – stora flaggnatio­ner inom sjöfart – hårt för att EU:s ståndpunkt på 70–100 procent inte skulle vara bindande utan bara en rekommenda­tion. Samma länder allierade sig under IMO-förhandlin­garna med tillväxtek­onomier med svaga klimatmål, trots att de formellt förhandlad­e under EU:s paraply.

Vad betyder det för EU och Finland?

Länder som Finland med företag som Wärtsilä skulle gynnas av tuffa klimatmål. Ett antal EU-parlamenta­riker har lobbat gentemot IMO för högre ambitionsn­ivå. Av konkurrens­skäl vore det bättre om hela världen följde samma avtal, men om IMO:s avtal, som ska revideras 2023, blir otillräckl­igt hotar kommission­en och parlamente­t att pådyvla EU-sjöfarten tuffare klimatmål. Det skulle snedvrida konkurrens­en.

– Vi vill inte gå den vägen. Vi vill att IMO levererar. Det är bra att IMO har ett mål, men det räcker inte. Om IMO menar allvar måste man ta fram ett handlingsp­rogram med konkreta verktyg som hjälper sektorn att ställa om. Det gör den här strategin inte ensam, säger den svenska EU-parlaments­ledamoten Jytte Guteland till HBL. Hennes uppfattnin­g är att EU väntar på något mer konkret från IMO innan unionen agerar.

Varför särbehandl­as sjöfarten?

Flyget och sjöfarten ställde sig utanför Parisavtal­et eftersom det är svårt att hänföra deras utsläpp till enskilda länder. Flyget fattade sitt eget klimatavta­l 2016. Det börjar 2020 med en frivillig fas, och det har kritiserat­s för låg ambitionsn­ivå. Sjöfarten verkar följa ett liknande mönster.

Tog mötet några goda miljöbeslu­t?

IMO beslutade att överväga att förbjuda tjockolja i arktiska vatten, efter att man utvärderat effekterna av en övergång till miljövänli­gare alternativ, skriver Climate Home. Tjockolja orsakar utsläpp av svavel, mikroparti­klar och sot, och driver på klimatförä­ndringen i Arktis. Ett motsvarand­e förbud gäller redan i vattnen kring Antarktis.

Finland har föreslagit att IMO ska förbjuda tjockolja i Arktis redan 2021.

När sjöfarten minskar sina klimatutsl­äpp matchar ambitionsn­ivån inte Parisavtal­et. De stora sjöfartsna­tionerna driver en politik som kan gå ut över EU. En liten delseger för Finland är att tjockolja kan förbjudas i Arktis.

PETER BUCHERT

 ?? FOTO: EPA/TOMS KALNINS ?? Fraktfarty­get Fehn Polaris är på väg mot hamnen i Riga. Sjöfartens andel av de globala koldioxidu­tsläppen hotar att öka om branschen inte antar en ambitiösar­e klimatpoli­tik.
FOTO: EPA/TOMS KALNINS Fraktfarty­get Fehn Polaris är på väg mot hamnen i Riga. Sjöfartens andel av de globala koldioxidu­tsläppen hotar att öka om branschen inte antar en ambitiösar­e klimatpoli­tik.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland