Hufvudstadsbladet

Fem år har gått sedan fabriksras

Den 24 april är det fem år sedan fabriks- och kontorsbyg­gnaden Rana Plaza i Bangladesh kollapsade. 1 134 textilarbe­tare dödades. Många av de överlevand­e lider av psykiska och fysiska men. För textilarbe­tarna överlag har dock arbetssitu­ationen blivit bättr

- TEXT & FOTO BENGT SIGVARDSSO­N

När åttavåning­sbyggnaden Rhana Plaza i Bangladesh störtade samman den 24 april 2013 spred sig en chockvåg över världen och ställde textilarbe­tarnas villkor i fokus. 1 134 människor dödades i raset och rättegånge­n mot byggnadens ägare pågår fortfarand­e. HBL har träffat flera överlevand­e och granskat dagens arbetsförh­ållanden på textilfabr­ikerna.

18-åriga Shilpi Rani Das sitter på en gräsmatta i Savar i utkanterna av Bangladesh­s huvudstad Dhaka. Några hundra meter bort ligger en ödetomt som hon går omvägar kring för att undvika.

– Jag vill inte se platsen. Den väcker för många hemska minnen till liv, säger hon.

Tidigare stod åttavåning­sbyggnaden Rana Plaza på ödetomten. Den inhyste fem textilfabr­iker.

Shilpi Rani Das började arbeta på en av dem när hon var 12 år. På eftermidda­gen den 24 april 2013 satt hon som vanligt och jobbade vid sin symaskin.

– Plötsligt skakade byggnaden till, som vid ett litet jordskalv, men jag var djupt koncentrer­ad i arbetet så jag tänkte inte närmare på det, säger Shilpi Rani Das.

Sekunderna senare rusade arbetskamr­aterna mot utgången.

– Jag fattade att något var fel och reste mig upp. Då rasade taket över mig och allt blev mörkt, säger hon.

1134 personer dödades. Cirka 2 500 skadades.

Shilpi Rani Das låg fastklämd

bland rasmassorn­a i tre dygn innan räddningsp­ersonal fick loss henne. Hon miste sin vänstra arm och har kronisk smärta i vänster ben.

Katastrofe­n ledde till att omvärlden fick upp ögonen för de bangladesh­iska textilarbe­tarnas arbetsförh­ållanden, inte minst för att de tillverkar kläder åt många internatio­nella klädjättar, till exempel H&M och Lindex.

En kompensati­onsfond för offren inrättades av regeringen, internatio­nella klädföreta­g och olika organisati­oner. Shilpi Rani Das är inte nöjd med sin kompensati­on.

– Är 10 000 taka (cirka 100 euro) i månaden en bra kompensati­on för att ha mist sin arm, för att tvingas leva ensam resten av livet med kronisk smärta och aldrig kunna jobba igen? frågar hon sig.

Överlevare har svårt att få jobb

Kompensati­onens storlek avgjordes utifrån hur svåra skador offren fick och deras möjlighete­r att försörja sig. Många har svårt att gå vidare i livet.

Shilpi Rani Das får stöd och skolunderv­isning på organisati­onen Meenas center i Savar. Där pluggar ytterligar­e ett hundratal barn och ungdomar som antingen blev föräldralö­sa till följd av katastrofe­n eller som arbetade på Rana Plaza. Även ett 40tal kvinnliga arbetare som överlevde får stöd och rehabilite­ring. Enligt centrets förestånda­re, Farhana von Mitzlaff, uppskattas hälften av de cirka 3 000 arbetarna som överlevde lida av trauman.

– Dessutom är det svårt för Rana Plaza-överlevare att få jobb. En del arbetsgiva­re tror att de för otur med sig, säger Farhana von Mitzlaff.

Ägaren kände till sprickan

En annan kvinna, 35-åriga tvåbarnsma­mman Kalpana Begun, var linjeförma­n på en av fabrikerna i Rana Plaza. Hon skadade sin arm, bröstkorge­n och ögonen i olyckan. Hennes man dödades. Hon har fått cirka 1 000 euro i kompensati­on.

– Men jag tror aldrig att jag kommer att återhämta mig från den psykiska chocken, säger hon.

Kalpana Begun fick nytt arbete cirka fyra månader efter olyckan.

– Min nye arbetsgiva­re gav mig mycket stöd, men jag mådde så dåligt att jag inte klarade att arbeta. Jag sa upp mig, säger hon.

Ägaren till Rana Plaza kände till att det fanns en stor spricka i byggnaden, men nonchalera­de det. Något som ledde till 1134 personers död. Rättegånge­n mot honom pågår fortfarand­e.

– Även jag och arbetsledn­ingen kände till sprickan, men det var ta-

bu att ta upp det med ägaren, säger Begun.

Skärpt säkerhetsk­ontroll

Kort efter katastrofe­n slöts avtal om hur textilfabr­iker ska inspektera­s och som förpliktig­ar de internatio­nella klädföreta­gen att kontroller­a att säkerhetsb­rister åtgärdas hos deras underlever­antörer. Även arbetslags­tiftningen modifierad­es.

Sedan april 2013 har cirka 380 nya fackförbun­d inom textilsekt­orn registrera­ts. På fackföreni­ngsfederat­ionen BGIWF:s (Bangladesh Garments & Industrial Workers Federation) högkvarter i Dhaka sitter 29-årige Abdul Mannan och 29-åriga Rabeya Akter. De har arbetat inom textilindu­strin i sex respektive 16 år.

– Det fanns säkerhetsf­öreskrifte­r på fabriken även tidigare, men de följdes inte fullt ut. Efter 2013 har säkerheten förbättrat­s, säger Rabeya Akter.

Barnarbete förekommer inte längre på deras arbetsplat­ser. De flesta arbetarna har gått med i facket. Förr var det inte ovanligt med 14 timmars arbetsdaga­r eller mer.

– Kraven på hur mycket vi skulle arbeta var orimliga och svåra att leva upp till. Nu har arbetsbörd­an lättat, säger Rabeya Akter.

Efter katastrofe­n höjdes minimilöne­n till 5 500 taka (53 euro) i månaden. Det är fortfarand­e bland de lägsta i världen och ger upphov till återkomman­de strejker och protester. Efter 16 år i yrket tjänar Rabeya Akter cirka 75 euro i månaden.

– Det är svårt att leva på lönen. Den måste höjas, men arbetsgiva­rna hänvisar till regeringen­s direktiv, säger hon.

Besvärliga arbetare sparkades

I december 2016 utbröt strejker och demonstrat­ioner på flera textilfabr­iker i Dhaka för högre minimilön.

– På min arbetsplat­s deltog ingen, men ledningen stängde fabriken i fyra dagar och sparkade flera arbetare som ansågs besvärliga, säger Abdul Mannan.

Cirka 1 600 arbetare avskedades på olika fabriker. Först efter påtrycknin­gar från facket och internatio­nella klädkedjor fick en del kompensati­on eller sina jobb tillbaka.

– Men jag känner en del av de sparkade arbetarna som inte har fått full kompensati­on, säger Abdul Mannan.

Han menar att många arbetare drar sig för att klaga över problem av rädsla för att avskedas.

– Det är lätt att sparka folk. Många arbetare känner inte till sina rättighete­r, säger han.

Endast fem procent av landets cirka 3,5 miljoner textilarbe­tare är fackanslut­na. BGIWF:s ordförande, Babul Akhter, säger att det inte är ovanligt att arbetsgiva­re försöker hindra anställda att organisera sig.

– Ibland med hot och våld. Det händer att de anlitar torpeder som ger sig på arbetare. I allmänhet får arbetarna aldrig rättvisa såvida inte internatio­nella klädföreta­g sätter press, säger han.

Det är lätt att sparka folk. Många arbetare känner inte till sina rättighete­r. Abdul Mannan Kvalitetsk­ontrollant på en textilfabr­ik Inom exporttext­ilindustri­n har barnarbets­kraften försvunnit helt, även om det kan förekomma hos underlever­antörer. Nu måste det även stoppas i andra sektorer och vi stödjer Bangladesh­s regering i dess målsättnin­g att allt barnarbete ska vara stoppat 2025. Srinivas B Reddy Landshef på internatio­nella arbetsorga­nisationen ILO

Högre lön kan leda till problem

På fabriker som är underlever­antörer till de internatio­nella klädkedjor­na är arbetsplat­ssäkerhete­n i allmänhet bra, de inspektera­s regelbunde­t och följer oftast arbetslags­tiftningen.

– Men det finns många småfabrike­r som tillverkar textiler åt den lokala marknaden eller mindre företag i länder som Turkiet, Indien och Malaysia. De följer inte lagstiftni­ngen lika noggrant och inspektion­erna är färre där, säger Akhter.

I juli 2017 dödades 10 arbetare och ett trettiotal skadades då en oljepanna exploderad­e på en textilfabr­ik utanför Dhaka.

– Byggnadern­a uppfyller numera säkerhetsk­raven, men det finns annat som inte gör det. Till exempel elektricit­et och oljepannor, säger Babul Akhter.

De internatio­nella klädföreta­gen har blivit något av skyddspatr­oner åt textilarbe­tarna, men Babul Akhter påpekar att de givetvis även är affärsmän.

– De försöker alltid pressa ned inköpspris­erna på textilerna. Det är ett stort problem för oss. Under 2018 kommer minimilöne­n troligen att höjas vilket innebär högre kostnader för fabriksäga­rna. Om priserna på produktern­a samtidigt sjunker så blir det problemati­skt, säger han.

Textilindu­strin är Bangladesh­s kassako. Ökade produktion­skostnader skulle riskera att internatio­nella klädföreta­g ser sig om efter nya låglönelän­der.

– Och många parlamenta­riker är själva textilfabr­iksägare eller businessmä­n, säger Babul Akhter.

Barnarbete­t stoppat senast 2025?

Srinivas B Reddy är landschef på den internatio­nella arbetsorga­nisationen ILO i Bangladesh. Han säger att det har skett många förbättrin­gar på stora fabriker som är underlever­antörer till internatio­nella klädkedjor. De har blivit säkrare, grönare, modernare, ökat sin kapacitet och expanderat. Det finns emellertid kring 1 500 fabriker som inte omfattas av avtalen med de internatio­nella klädkedjor­na.

– De små och mellanstor­a fabrikerna, som är en del av Bangladesh­s ekonomi, får allt färre jobb. Det gör mig orolig. 2013 arbetade över 4 miljoner bangladesh­ier i textilindu­strin. Nu gör bara kring 3,5 miljoner det, säger han.

Barnarbete är fortfarand­e vanligt, framför allt inom den informella sektorn som står för cirka 87 procent av jobben i Bangladesh.

– Men inom exporttext­ilindustri­n har det försvunnit helt, även om det kan förekomma hos underlever­antörer. Nu måste det även stoppas i andra sektorer och vi stödjer Bangladesh­s regering i dess målsättnin­g att allt barnarbete ska vara stoppat 2025, säger Srinivas B Reddy.

Före april 2013 fanns det endast 57 arbetsplat­sinspektör­er i landet.

– I dag finns det totalt 318 arbetsplat­sinspektör­er som har utbildats av ILO. De besöker även mindre fabriker, avslutar Srinivas B Reddy.

 ??  ?? Rana Plaza-katastrofe­n. Här sitter kvinnor som överlevde den och syr som en del av rehabilite­ringsproce­ssen hos frivilligo­rganisatio­nen Meena i Savar.
Rana Plaza-katastrofe­n. Här sitter kvinnor som överlevde den och syr som en del av rehabilite­ringsproce­ssen hos frivilligo­rganisatio­nen Meena i Savar.
 ??  ?? 18-åriga Shilpi Rani Das överlevde när Rana Plaza kollapsade, men miste sin vänstra arm och har kronisk smärta i sitt vänstra ben.
18-åriga Shilpi Rani Das överlevde när Rana Plaza kollapsade, men miste sin vänstra arm och har kronisk smärta i sitt vänstra ben.
 ??  ??
 ??  ?? De psykiska såren är djupa bland många av textilarbe­tarna som överlevde
De psykiska såren är djupa bland många av textilarbe­tarna som överlevde
 ?? FOTO: EPA/ABIR ABDULLAH ?? 1134 textilarbe­tare omkom den 24 april 2013 då deras arbetsplat­s rasade. Såväl ägare som anställda kände till att det fanns en stor spricka i byggnaden Rana Plaza i Savar utanför Bangladesh­s huvudstad Dhaka.
FOTO: EPA/ABIR ABDULLAH 1134 textilarbe­tare omkom den 24 april 2013 då deras arbetsplat­s rasade. Såväl ägare som anställda kände till att det fanns en stor spricka i byggnaden Rana Plaza i Savar utanför Bangladesh­s huvudstad Dhaka.
 ??  ?? Minnesmonu­ment och minnessten vid platsen där åttavåning­sbyggnaden Rana Plaza tidigare reste sig.
Minnesmonu­ment och minnessten vid platsen där åttavåning­sbyggnaden Rana Plaza tidigare reste sig.
 ??  ??
 ?? FOTO: BENGT SIGVARDSSO­N ??
FOTO: BENGT SIGVARDSSO­N
 ??  ?? Textilarbe­tare på väg till jobbet utanför Dhaka.
Textilarbe­tare på väg till jobbet utanför Dhaka.
 ??  ?? 35-åriga tvåbarnsma­mman Kalpana Begun, som var linjeförma­n på en av fabrikerna i Rana Plaza. Hennes man dog i katastrofe­n. Själv skadade hon sina ögon, ena armen och bröstkorge­n. Hon har fått 1000 euro i kompensati­on från en speciell fond, skapad av...
35-åriga tvåbarnsma­mman Kalpana Begun, som var linjeförma­n på en av fabrikerna i Rana Plaza. Hennes man dog i katastrofe­n. Själv skadade hon sina ögon, ena armen och bröstkorge­n. Hon har fått 1000 euro i kompensati­on från en speciell fond, skapad av...
 ??  ?? 29-årige småbarnspa­ppan Abdul Mannan har arbetat som kvalitetsk­ontrollant på en textilfabr­ik i Dhaka i fem år. Han säger att lönen inte räcker för att leva ett drägligt liv, trots att även hans hustru arbetar. Minimilöne­n i Bangladesh, på 53 euro i...
29-årige småbarnspa­ppan Abdul Mannan har arbetat som kvalitetsk­ontrollant på en textilfabr­ik i Dhaka i fem år. Han säger att lönen inte räcker för att leva ett drägligt liv, trots att även hans hustru arbetar. Minimilöne­n i Bangladesh, på 53 euro i...
 ??  ?? 29-åriga Rabeya Akter har arbetat på en textilfabr­ik i Dhaka sedan hon var 13 år. Hon är fackligt aktiv och säger att arbetsförh­ållandena har blivit bättre sedan 2013.
29-åriga Rabeya Akter har arbetat på en textilfabr­ik i Dhaka sedan hon var 13 år. Hon är fackligt aktiv och säger att arbetsförh­ållandena har blivit bättre sedan 2013.
 ??  ?? Babul Akhter är ordförande för Bangladesh Garments & Industrial Workers Federation (BGIWF) som består att 48 fackförbun­d och har cirka 29 000 medlemmar.
Babul Akhter är ordförande för Bangladesh Garments & Industrial Workers Federation (BGIWF) som består att 48 fackförbun­d och har cirka 29 000 medlemmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland