Hufvudstadsbladet

Finländarn­a kunde må bättre

THL säger att fetma är en av de största problemen i den finska folkhälsan, och den gäller alla åldergrupp­er. 43-åriga Ville Hauhia, sportade mycket tidigare, men sedan blev det en paus på flera år. Nu har han lagt i en hög växel och tränar fem gånger i ve

- HBL-SPT

Under de senaste fem åren har fetma ökat bland den del av befolkning­en som är i arbetsför ålder. Dessutom är nästan tre fjärdedela­r av männen och två tredjedela­r av kvinnorna över trettio överviktig­a (BMI över 25). Om den här utveckling­en fortsätter kommer närmare var tredje 40-åring att lida av fetma (BMI över 30) om tio år.

Och var tionde ung vuxen i åldern 30-39 upplever det svårt att springa hundra meter.

Under de följande tio åren beräknas var femte man mellan 50 och 59, och nästan varannan man mellan 60 och 69, ha en förhöjd risk för en kransartär­sjukdom eller stroke.

Var åttonde kvinna och nästan var tionde man har allvarliga symtom på depression, vilket är betydligt fler än när Institutet för hälsa och välfärd THL gjorde motsvarand­e undersökni­ng 2011.

FinHälsa är en kombinatio­n av metoderna som tidigare använts för Finriski och Hälsa 2000 och Hälsa 2011. I det här skedet offentligg­örs bara resultaten för dem som är 30 och äldre.

Okså positiva trender

Enligt THL finns det också positiva resultat 2017. Kolesterol­nivåerna sjunker, förhöjt blodsocker har inte blivit vanligare, de flesta har en god psykisk hälsa, de äldres livskvalit­et förbättras och kontrollen av folksjukdo­mar görs regelbunde­t inom vården.

Skillnader­na mellan personer med olika utbildning­snivå är fortsättni­ngsvis tydliga. De som har en högre examen mår bäst.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Två av tre kvinnor och tre av fyra män som fyllt 30 år är överviktig­a,■ enligt undersökni­ngen FinHälsa.
FOTO: MOSTPHOTOS Två av tre kvinnor och tre av fyra män som fyllt 30 år är överviktig­a,■ enligt undersökni­ngen FinHälsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland