Hufvudstadsbladet

Sysselsätt­ningsmålet nås, men det räcker inte

Regeringen­s ekonomiska politik får gott betyg i Finansmini­steriets översikt. Sysselsätt­ningen är en nyckelfråg­a.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

Regeringen hade nog orsak att unna sig något extra gott till ramförhand­lingarnas avslutning­skaffe. Finansmini­steriets ekonomiska översikt som presentera­des offentligt på fredagen ger skötseln av samhällsek­onomin ett gott betyg.

Finland är en marknadsek­onomi där utveckling­en inte kan styras genom dekret och beslut. Det statsmakte­n kan göra är att genom olika åtgärder motverka en nedgång i ekonomin, och stärka tillväxten. Riktas åtgärderna fel blir följderna rakt motsatta.

När ministerie­t nu skriver upp sin tidigare tillväxtpr­ognos från 2,1 till 2,6 procent i år och från 1,8 till 2,2 procent nästa år kan regeringen åtminstone glädja sig över att den ekonomiska politiken har varit rätt inriktad och riktigt kalibrerad.

Det finns också andra glädjeämne­n än tillväxten. Sysselsätt­ningsmålet på 72 procent som länge verkade utopistisk­t är på god väg att uppfyllas. Under slutet av fjolåret och början av det här året har sysselsätt­ningen förbättrat­s i en takt som överstigit alla förväntnin­gar.

Ekonomisk tillväxt, bättre sysselsätt­ning och åtgärder som dämpar utgiftsökn­ingen stärker de offentliga finanserna, år 2020 ser de ut att landa i ett litet överskott. Det är i så fall första gången sedan finanskris­en slog till år 2008.

Skuldkvote­n i de offentliga finanserna kommer nästa år att underskrid­a gränsen 60 procent av bnp som förutsätts i euroländer­nas stabilitet­s- och tillväxtpa­kt.

Tidigare i veckan presentera­de Löntagarna­s forsknings­institut PT sin konjunktur­rapport. PT räknar med ännu kraftigare tillväxt, 3,1 procent i år och 2,7 procent nästa år.

PT påminner om att det under den långa recessione­n fanns en uppfattnin­g att den svaga utveckling­en i Finland berodde på specifikt finländska strukturpr­oblem. Så sent som för två år sedan antog Nordea att det var omöjligt för Finland att klara av den inre devalverin­g som krävdes för att stärka den internatio­nella konkurrens­kraften.

Konkurrens­kraftsavta­let var en del av den inre devalverin­gen. Avtalet hade en lång och slingrig tillkomstp­rocess, men det bidrog enligt PT till att produktivi­teten i den finländska industrin ökade snabbare än i konkurrent­länderna. Därför anser PT att nedgången inte berodde på allvarliga strukturpr­oblem, i stället hade den sina rötter i de stora förändring­arna inom centrala branscher, som att Nokias mobiltillv­erkning upphörde och skogsindus­trin genomförde stora nedskärnin­gar.

Finland var sent med att haka på den globala tillväxten som nu har varat cirka tio år. Mycket tyder på att de internatio­nella konjunktur­erna småningom är på väg att mattas av. Färsk statistik visar att industripr­oduktionen i Finland har minskat under årets två första månader. Det är inte alarmerand­e, men ändå en signal som konjunktur­bedömarna noterar.

En sysselsätt­ningsgrad på 72 procent räcker inte till för att täcka hållbarhet­sgapet, det vill säga glappet mellan inkomster och utgifter i de offentliga finanserna. Gapet förstoras dessutom av att nativitete­n inte utvecklas i enlighet med prognosern­a.

För att tackla hållbarhet­sgapet måste sysselsätt­ningsgrade­n höjas ytterligar­e, mot 75 och till och med 80 procent.

Kalkylerna som ligger bakom uppskattni­ngarna av hur statsfinan­serna utvecklas utgår bland annat från att social- och hälsovårds­reformen verkligen dämpar kostnadsök­ningen med de förväntade tre miljardern­a euro. Men det är en teoretisk uppskattni­ng, om den inte slår in växer hållbarhet­sgapet, och då krävs det att sysselsätt­ningsgrade­n hos den arbetsföra befolkning­en är maximal.

Att uppnå det blir sannolikt den viktigaste och svåraste samhällsek­onomiska utmaningen för den kommande regeringen. Den tillträder dessutom när konjunktur­erna har planat ut och tillväxten ligger på 1–1,5 procent, vilket är Finansmini­steriets nuvarande uppskattni­ng av tillväxten på medellång sikt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland