Hufvudstadsbladet

”Träning borde vara en livsstil”

Vardagsmot­ionen är viktig. Men Jarna Kalpala som jobbar på en gymkedja är osäker på om det räcker. Styrketrän­ing behövs också. Hon hoppas att föräldrarn­a skulle sporra sina barn att träna aktivt.

- sofia.holmlund@ksfmedia.fi SOFIA HOLMLUND

På gymkedjan Esport möter de anställda Helsingfor­s- och Esbobor i olika formskick.

– Det finns alltid en grupp som tränar mycket och letar efter nya trender. Den andra gruppen dyker kanske upp i januari och tränar sedan oregelbund­et, säger Jarna Kalpala som jobbar med företags- och hälsotjäns­ter på kedjan.

Hon har lagt märke till att personer över trettio i småbarnsår­en inte alltid tränar så mycket.

– Det du gjorde någon gång som tjugoåring håller dig inte i form tills du är fyrtio. Även om vardagsmot­ionen är bra är jag osäker på om det räcker. Det är väldigt viktigt med styrketrän­ing.

Stillasitt­ande vid datorn är nutidens gissel, och visst är träning bra som motvikt. Men:

– Det räcker inte att träna effektivt om du också sitter tolv timmar om dagen.

De finländare som är i allra sämst form är marginalis­erade, en grupp som kanske inte jobbar och inte har råd att gå på ett träningsce­nter, tror Jarna Kalpala.

– Vi är förstås ett kommersiel­lt företag och de som går hos oss är kanske lite mer medvetna om sin hälsa. Betalar du mellan 59 och 80 euro per månad dyker du också upp på träningsce­ntret.

När en Esboskolas sjundeklas­sare besökte ett av kedjans gym blev det tydligt för Kalpala och hennes kolleger att barnen befann sig på väldigt olika nivå.

– Träning borde vara en livsstil. Barnen påverkas av om föräldrarn­a är beredda att skjutsa dem till träningar. Det är svårt att bli motiverad om du inte fått det med hemifrån.

För två år sedan gjorde Milka Mommo, 26, en stor förändring i sitt liv. Hon började träna och blev vegetarian.

– Jag orkade inte upp för trapporna längre. Efter jobbet var det direkt hem i soffan.

Hon började reflektera över sin förväntade livslängd. I hennes bekantskap­skrets finns både sådana som rör på sig mycket och de som inte bryr sig om att träna alls.

– Jag tänkte på mina föräldrar som är över sextio och på i vilken form vill jag vara när jag är i deras ålder. Det är förstås en lång väg till dess, men det är bra att börja som ung.

Nu har hon mera ork och bättre hy.

THL säger att fetma är en av de största problemen i den finska folkhälsan, och den gäller alla åldergrupp­er. Motion, hälsosam mat, till- räckligt mycket sömn, att undvika cigaretter och alkohol och droger skyddar oss mot många av de största hoten mot hälsan.

Ville Hauhia, 43, har börjat träna intensivt igen efter en paus på flera år.

– När man fyller fyrtio kommer den magiska gränsen och man börjar tänka på formen. Återhämtni­ngen är inte vad den en gång varit.

Han går på gymmet tre gånger i veckan och två gånger i veckan står det aerobisk träning på schemat, i hans fall simning.

– Jag har en kur på gång. För två eller tre månader sedan började jag träna igen.

Förut var det mycket träning, men så kom barnen, en krämpa i axeln och mycket jobb i vägen.

– Nu orkar jag mycket bättre med vardagen och sover bättre också. Jag har börjat äta mer förnuftigt, som grönsaker och har lämnat bort hårda fetter.

Jag tänkte på mina föräldrar som är över sextio och på i vilken form vill jag vara när jag är i deras ålder. Det är förstås en lång väg till dess, men det är bra att börja som ung.

Milka Mommo

som började träna för två år sedan

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Milka Mommo, 26, tränar
■ tre eller fyra gånger i veckan på gym. Hon försöker alltid gå på en ledd timme, som till exempel yoga, en gång i veckan. Tips på muskelövni­ngar hittar hon i sociala medier.
FOTO: CATA PORTIN Milka Mommo, 26, tränar ■ tre eller fyra gånger i veckan på gym. Hon försöker alltid gå på en ledd timme, som till exempel yoga, en gång i veckan. Tips på muskelövni­ngar hittar hon i sociala medier.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland