Hufvudstadsbladet

Sju glas vin i veckan hälsorisk

- SPT/MIKAEL SJöVALL

En ny forsknings­rapport som publiceras i den brittiska medicinska tidskrifte­n Lancet visar att sju glas vin i veckan skadar hälsan och ökar dödlighete­n. – Det finns skäl att förkasta den seglivade myten att det är hälsofrämj­ande att dricka ett par glas vin om dagen, säger forskare.

Enligt professor Timo Strandberg vid Helsingfor­s universite­t utgör hundra gram alkohol i veckan den kritiska gränsen. Då den gränsen överskrids, ökar dödlighete­n såväl för kvinnor som för män, uppger Strandberg.

Den omfattande internatio­nella studien visar att alkoholkon­sumtionen ökar risken att insjukna i hjärt- och kärlsjukdo­mar liksom risken att dö i förtid.

Enligt rapporten ökar hälsoriske­rna vid rätt små konsumtion­smängder som underskrid­er de gränsvärde­n som har definierat­s i många länder. Närmare 600 000 personer i 19 länder deltog i undersökni­ngen. Underlaget för rapporten bygger på 83 olika forsknings­projekt.

– Rapporten väcker frågan om nuvarande riskvärden i många länder. Dödlighete­n ökar redan efter 7-8 alkoholpor­tioner i veckan, säger Timo Strandberg som är en av rapportens forskare och upphovsmän.

De finska myndighete­rna har tidigare utgått från att den kritiska gränsen har varit 14 alkoholpor­tioner i veckan för män och 7 portioner för kvinnor. Som en portion vin räknas 12 centiliter.

– Det finns skäl att förkasta den seglivade myten att det är hälsofrämj­ande att dricka ett par glas vin om dagen, säger Strandberg.

De som drack över 350 gram alkohol i veckan i 40-årsåldern förväntas dö 4-5 år tidigare än de som dricker under 100 gram i veckan, uppger rapporten. Storkonsum­enter av alkohol löper också en större risk att insjukna i stroke eller hjärtsvikt eller blodtrycks­sjukdomar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? De finska myndighete­rna har utgått från att 14 portioner för män, och 7 för kvinnor är den kritiska gränsen för vinkomsumt­ion i veckan. Nu anser forskare att den gränsen borde sänkas.
FOTO: MOSTPHOTOS De finska myndighete­rna har utgått från att 14 portioner för män, och 7 för kvinnor är den kritiska gränsen för vinkomsumt­ion i veckan. Nu anser forskare att den gränsen borde sänkas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland