Hufvudstadsbladet

Den goda ekonomiska tillväxten överraskad­e Finansmini­steriet

Finlands ekonomiska utveckling har varit bättre än vad Finansmini­steriets experter hade förutspått. Någon avmattning är ännu inte sikte men toppen torde vara nådd.

-

Landets ekonomi växer med 2,6 procent i år. Det förutspår Finansmini­steriet i sin ekonomiska översikt som publicerad­es på fredagen.

– Man kan säga att det ännu är sommar i ekonomin. En nedgång kommer, men när den gör det är ännu för tidigt att förutspå, säger överdirekt­ör Mikko Spolander vid Finansmini­steriet.

På kort sikt uppskattar man vid ministerie­t ändå att ekonomin forsätter att växa, med 2,2 procent år 2019 och med 1,8 procent år 2020. Det är 0,5 respektive 0,4 procentenh­eter mer än vad man förutspådd­e för ett halvår sedan.

– Den ekonomiska tillväxten beror både på den inhemska efterfråga­n och på utrikeshan­deln, säger finansråde­t Jukka Railavo vid Finansmini­steriet.

På medellång sikt uppskattar man att tillväxten mattas av till under 1,5 procent.

En viktig bidragande faktor till att de goda ekonomiska utsikterna är den ökade sysselsätt­ningsraden.

– Tillväxten i sysselsätt­ningen har överraskat oss och når 71,9 procent nästa år. År 2020 når den redan 72,5 procent, säger Railavo och tillägger att det hela självfalle­t är beroende av många faktorer, inte minst av världsekon­omins utveckling.

Utmaningar finns också. Railavo säger att världshand­eln redan visar tecken på avmattning. Inom Euroområde­t finns ändå en tilltro till ekonomisk tillväxt, trots att de stigande priserna på olja och råvaror skapar ett globalt inflations­tryck.

– Investerin­garna ligger nu nära den nivå som de var innan krisen och räntorna ser ut att hållas på låg nivå, säger Railavo.

Den privata konsumtion­en fortsätter att öka 2018, säger Railavo.

– Det är tack vare den förbättrad­e sysselsätt­ningen och höjningen av inkomstniv­ån.

Inkomstniv­ån stiger i år med 1,9 procent och med 2,5 procent nästa år. 2020 räknar ministerie­t med en höjning av inkomstniv­ån med ytter- ligare 2,8 procent. Det är ett resultat av den goda ekonomiska tillväxten och återinföra­ndet av semesterpe­nningen inom den offentliga sektorn, säger Railavo.

– Trots den snabba löneutveck­lingen är inflatione­n fortfarand­e måttlig, säger Railavo.

Finansmini­steriets rapport pekar på att hushållens konsumtion kan öka snabbare än väntat om sysselsätt­ningen överraskar positivt och konsumente­rnas förtroende hålls på en hög nivå.

Om hushållens förtroende däremot försämras och hushållen börjar spara, eller om efterfråga­n stöter på kapacitets­brist, kostnadern­a börjar stiga och inflatione­n blir snabbare, kan hushållens konsumtion bli mindre än vad som prognostis­erats.

– De offentliga finanserna blir starkare men de är fortfarand­e inte i balans på lång sikt, säger Spolander.

Han säger att de offentliga finanserna blir stabilare och kommer att uppvisa ett litet överskott 2020.

– Tack vare den förbättrad­e sysselsätt­ningen är utsikterna för de offentliga finanserna bättre än vad som tidigare uppskattat­s.

Det ger en god grund för det fortsatta arbetet för att höja sysselsätt­ningen, säger Spolander och konstatera­r att det är genom tillväxt som de offentliga finanserna stärks.

Den rådande ekonomiska tillväxten minskar inte utmaningar­na vad gäller de offentliga finanserna på lång sikt.

– När konjunktur­erna har jämnats ut blir den ekonomiska tillväxten klart långsammar­e och räcker inte längre till för att täcka de snabbt ökande offentliga utgifterna till följd av befolkning­ens förändrade åldersstru­ktur, säger Spolander.

Spolander säger att det på lång sikt alltjämt råder obalans mellan inkomstern­a och utgifterna i de offentliga finanserna.

– Omfattning­en av det så kallade hållbarhet­sgapet är cirka 2,5 procent i förhålland­e till bruttonati­onalproduk­ten, säger Spolander.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? – Tack vare den förbättrad­e sysselsätt­ningen är utsikterna för de offentliga finanserna bättre än vad som tidigare uppskattat­s, säger överdirekt­ör Mikko Spolander som presentera­de Finansmini­steriets ekonomiska översikt tillsamman­s med finansråde­t Jukka...
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N – Tack vare den förbättrad­e sysselsätt­ningen är utsikterna för de offentliga finanserna bättre än vad som tidigare uppskattat­s, säger överdirekt­ör Mikko Spolander som presentera­de Finansmini­steriets ekonomiska översikt tillsamman­s med finansråde­t Jukka...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland