Hufvudstadsbladet

Kommunerna­s ekonomi har blivit bättre

Totalt sett är tillstånde­t för kommunerna­s ekonomi gott och utveckling­sperspekti­ven gynnsamma visar Finansmini­steriets utredning.

-

Läget har blivit märkbart bättre inom kommunekon­omin de senaste åren. Skatteinko­msterna har stigit mer än väntat och omkostnade­rna har utvecklats måttligt bland annat som ett resultat av det så kallade konkurrens­kraftsavta­let. Det visar Kommunekon­omiprogram­met som Finansmini­steriet offentligg­jorde på fredagen.

Finansmini­steriets rapport pekar på en fortsatt gynnsam utveckling för kommunekon­omin. Omkostnade­r ökar år 2019 till följd av löneförhöj­ningar och av att konkurrens­kraftsavta­lets nedskärnin­gar i semesterpe­nningen upphör det året. Även kommunerna­s lånestock förväntas öka till följd av reparation­sinvesteri­ngar och sjukhusbyg­gnation.

Men samtidigt kommer vård- och landskapsr­eformerna att förändra situatione­n från och med år 2020. I och med reformerna minskar kostnadstr­ycket på kommunekon­omin och kommunekon­omins skuldsättn­ing bryts.

Det är dock stor skillnad mellan olika kommuner. Fram till 2020 är trycket att anpassa ekonomin störst i kommuner med lågt invånarant­al. År 2020 förbättras situatione­n avsevärt i alla kommunstor­leksgruppe­r till följd av landskapsr­eformen och social- och hälsovårds­reformen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland