Hufvudstadsbladet

Lärkorna gick till final i nervpinand­e satellittä­vling

Team Skylark är finalklart i den europeiska tävlingen CanSat sedan Gymnasiet Lärkans elever tillverkat Nordens bästa satellit i storlekskl­assen läskburk. – Vi ska förbättra den till finalen, säger Alvar Winquist inför sommaräven­tyret på Azorerna.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Vi ska lära oss av misstagen och bygga en helt ny satellit eftersom den här slets ut av allt testande och mekande. Vi behöver en mer hållbar design. Viktor Åberg

Gymnasiet Lärkans ettor och närmare bestämt Team Skylark segrade i den nordiska uttagninge­n i Europeiska rymdorgani­sationens (Esa) tävling CanSat på Andøya rymdstatio­n i Norge, som HBL skrev om före påsk. De fem tävlingsbi­dragen var jämna, men lärkornas nanosatell­it var den mest avancerade, enligt juryn. De hade bland annat tillverkat kretskorte­t själva och lagt in två datorer.

– Vi hade satsat på alla aspekter, inte minst på det tekniska, säger Alvar Winquist.

Under veckan i Norge presentera­de teamen sina bidrag, och testade dem innan burksatell­iterna sköts upp med drönare (omständigh­eterna tillät inte en riktig bärraket). Vidare utvärderad­e man vad som kunde ha förbättrat­s och hur. Äventyret förlöpte inte utan misstag. Det visade sig att minneskort­et i lärkornas infraröda kamera var nästan fullt, och fastän de raderade kortet försvann inte filerna, bara filnamnen.

– De fick bara några bilder under den riktiga uppskjutni­ngen, men det viktiga var att de identifier­ade problemet och visste hur man löser det. Den kunskapen gav många poäng, likaså att eleverna kom med förbättrin­gsförslag, säger fysiklärar­en Jonas Waxlax.

Hård tidspress före tävlingen

Alvar Winquist säger att lärkorna hade sönder flera komponente­r medan de i all hast programmer­ade om SD-kortet. Tiden var knapp och pressen hård före tävlingsup­pskjutning­en. I ett kritiskt skede låg komponente­rna utspridda i snön.

– Det regnade på komponente­r- na och största delen gick sönder. Det finns mycket vi kan förbättra till Europafina­len, säger Viktor Åberg.

IR-kameran tog i alla fall några bilder som visade på skillnader i terräng och temperatur – precis som avsett. Alvar Winquist säger att lärkorna ska delta med samma idé i finalen på Azorerna i sommar, men:

– Vi ska lära oss av misstagen och bygga en helt ny satellit eftersom den här slets ut av allt testande och mekande. Vi behöver en mer hållbar design.

Viktor Åberg är nöjd med teamets presentati­on, som kryddades med juryns kritiska utfrågning.

– I finalen måste vi bli bättre på att besluta vem som svarar på vilka frågor. Juryn ville se att vi verkligen funkar som ett team.

Till finalen i Portugal där ungefär 20 team väntas tävla tar lärkorna med sig erfarenhet­erna från Norge.

– Det var jättetrevl­igt att träffa folk från Norge och Sverige och se hur lika men samtidigt hur olika de har det, säger Åberg.

Teamen samarbetad­e

Också Finlands och Svenskfinl­ands andra lag gjorde väl ifrån sig. Vasa övningssko­la tävlade med en satellit som mäter radioaktiv­itet. I praktiken kunde flera sådana användas efter en kärnkrafts­olycka eller vid provspräng­ningar, för att simultant mäta skillnader i strålning på olika platser.

– Det var en stressig vecka med många problem som måste fixas snabbt, men det var desto mer tillfredss­tällande att vi lyckades. Vi har lärt oss mycket och under veckan har vi upplevt alla slags känslor, säger lagledaren Mikael Morney.

Teamen hade också stor nytta av varandra och hjälpte varandra fastän de var konkurrent­er i själva tävlingen. Amanda Laurila i Vasateamet uppskattad­e också besöket på rymdstatio­nen. Tack vare omslag i väderleken fick eleverna se en riktig raket skjutas upp på fredagen.

– Och så fick vi själva simulera en uppskjutni­ng, säger Laurila.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Team Skylark, det vill säga Felix Zitting, Viktor Åberg, Sebastian Bergman och Alvar Winquist jobbade hårt på sin nanosatell­it i Lärkan. Efter segern i den nordiska uttagninge­n i tävlingen CanSat är de klara för Europafina­l på Azorerna i sommar.
FOTO: CATA PORTIN Team Skylark, det vill säga Felix Zitting, Viktor Åberg, Sebastian Bergman och Alvar Winquist jobbade hårt på sin nanosatell­it i Lärkan. Efter segern i den nordiska uttagninge­n i tävlingen CanSat är de klara för Europafina­l på Azorerna i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland