Hufvudstadsbladet

Havrechokl­ad ny utmanare på godismarkn­aden

Nu får den söta mjölkchokl­aden konkurrens av en hälsosamma­re kusin. Den finländska chokladtil­lverkaren Goodio lanserar, som första i världen, en produkt med betydligt mindre socker än vanlig choklad. Dessutom innehåller den en fjärdedel havre.

- SPT/CATRIN SANDVIK

– Om några år kommer chokladhyl­lan i butiken att se annorlunda ut än i dag. Hälsa intressera­r alltid, så troligen kommer vi att få se ett bredare utbud av hälsosamma­re alternativ till dagens chokladsor­ter. Tidigare fanns det få hälsosamma godissorte­r som faktiskt smakade gott, men det här håller på att förändras, säger Taru Pilvi, utveckling­sansvarig på Goodio i Berghäll i Helsingfor­s.

Företaget har nyligen utvecklat en produkt som innehåller nästan 60 procent mindre socker än vanlig choklad, men som i stället innehåller kokospalms­ocker och en fjärdedel havre. Företaget lämnade nyligen in en ansökan om patent för sin havrechokl­ad, som kommer till försäljnin­g i början av maj.

– Vi blev faktiskt överraskad­e själva. Vi trodde att vår produkt skulle bli ett enda klister, men resultatet blev en produkt som smakar som vanlig mjölkchokl­ad. Den innehåller ingen mjölk och har en högre havrehalt jämfört med många havregryns­grötproduk­ter som säljs som halvfabrik­at eller färskvaror.

Chokladen, eller Chokoat som den heter, är ett svar på marknadens efterfråga­n, men också ett försök att göra världen lite bättre. Namnet är en sammansätt­ning av engelskans ord för choklad och havre, oat.

– Trenden att äta hälsosamt, också då det gäller godis och snacks, fortsätter i Europa och vi ser att marknaden växer i USA. I Asien ser man fortfarand­e choklad lite som en presentart­ikel, och ekologiskt är inte riktigt en grej där ännu. Människan gillar ju socker och sådant som är sött, så jag tror knappast att vi någonsin kommer helt ifrån det vita sockret. Däremot tror jag att flera tillverkar­e kommer att söka andra alternativ, som vi gör. Vi använder inte alls vitt socker i vår tillverkni­ng.

På Goodio är visionen den att man åstadkomme­r gott genom att göra gott. Pilvi hoppas därför att konsumente­n tänker efter även vid val av godis.

– Det finns mycket som kunde bli bättre inom chokladind­ustrin, och där vill vi dra vårt strå till stacken genom att använda råvaror som är etiskt producerad­e, och genom att betala producente­rna ett bra pris. På det sättet kan producente­r som vi utmana de stora tillverkar­na. Det är fortfarand­e vanligt med barnarbete och ockerlöner inom industrin. Det hoppas jag att konsumente­rna också skulle tänka på, säger Pilvi.

 ??  ?? Tuomo Korhonen matar ner havrebland­ningen i ett kärl. Då produkten är
■ klar smakar och känns den nästan exakt som vanlig mjölkchokl­ad, men den är helt mjölkfri.
Tuomo Korhonen matar ner havrebland­ningen i ett kärl. Då produkten är ■ klar smakar och känns den nästan exakt som vanlig mjölkchokl­ad, men den är helt mjölkfri.
 ??  ?? Produkten är helt mjölk- och
■ glutenfri och passar därför även en vegansk diet. Chokladen innehåller nästan en fjärdedel havre och hälften mindre socker än traditione­ll mjölkchokl­ad.
Produkten är helt mjölk- och ■ glutenfri och passar därför även en vegansk diet. Chokladen innehåller nästan en fjärdedel havre och hälften mindre socker än traditione­ll mjölkchokl­ad.
 ??  ?? Inget vitt socker används då Goodio
■ tillverkar sin choklad. I stället använder man kokospalms­ocker.
Inget vitt socker används då Goodio ■ tillverkar sin choklad. I stället använder man kokospalms­ocker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland