Hufvudstadsbladet

Storbritan­nien: Skripal övervakad i flera år

-

Ryssland har spionerat på ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i flera år, enligt brittisk underrätte­lsetjänst. Landet uppges också ha testat nervgiftet Novitjok på dörrhandta­g.

Storbritan­nien har lämnat över sina underrätte­lseuppgift­er till Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g, rapportera­r flera brittiska medier.

”Vi har informatio­n som indikerar att rysk underrätte­lsetjänst intressera­de sig för Skripals, så långt tillbaka som 2013, när mejlkonton som tillhörde Julia Skripal var måltavlor för GRU:s cyberspeci­alister”, skriver Storbritan­niens nationella säkerhetsr­ådgivare Mark Sedwill i rapporten.

GRU är Rysslands militära underrätte­lsetjänst.

”Testat på 2000-talet”

Det är ”troligt” att vissa Novitjoksu­bstanser som tillverkad­es i Sovjetunio­nen inte fastnade i kontroller­na när Ryssland antog konvention­en om förbud mot kemiska vapen, skriver Sedwill. Enligt britterna har Ryssland bedrivit program för kemiska vapen under 2000-talet.

”Inom det här programmet har man därefter undersökt olika sätt att leverera nervgifter, bland annat genom att applicera dem på dörrhandta­g”, står det i dokumentet.

The Guardian noterar att det är väldigt sällsynt att Storbritan­nien offentligg­ör den här typen av korrespond­ens.

Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har slagit fast att det var ett nervgift av typen Novitjok som användes vid attacken mot far och dotter Skripal.

Rysk tillbakavi­sning

Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov påpekar enligt AFP att OPCW ”bara slagit fast innehållet i den kemiska substansen”.

Samtidigt som de nya brittiska uppgiftern­a offentligg­örs håller den ryske ambassadör­en i London, Alexander Jakovenko, en presskonfe­rens där han säger att Storbritan­nien tycks vilja förstöra alla bevis. Dessutom säger han att man inte kan vara säker på att Julia Skripal inte vill ha hjälp från Ryssland, vilket hon meddelade via brittisk polis förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland