Hufvudstadsbladet

Avslöjande födelsetal

- HERBERT WALTHER Helsingfor­s

SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN Nej, Bo Holmberg! Vårdreform­en är inte de fattigas vän. Det är en reform, som med valfrihete­n som dimridå, bevarar och befäster ohälsan och de sociala klyftorna i vårt samhälle.

De enda som fullt ut förmår utnyttja valfrihete­n i vårdreform­en är de som satsat sina pengar på den lukrativa privata hälsovårde­n och dess försäkring­sverksamhe­t. De kan fritt välja mellan en lägre eller en högre avkastning på det satsade kapitalet.

De som tvingas välja mellan bröd och mediciner satsar inte sina pengar på den lukrativa privata hälsovårde­n. Därför kommer de inte heller att uppleva vårdreform­ens hälsobring­ande valfrihet. Inte ens med hjälp av det utkomststö­d Holmberg schangtilt delar ut åt alla fattiga.

De får nämligen redan de sociala förmåner som den sittande regeringen, i sin kamerala yra, utvecklat till en knappheten­s allmosa för dem som inte förmår leva på det sätt som är dominerand­e i samhället. Folk ställer sig inte i bröd- eller matköerna med sina barn och sina föräldrar för att uppmärksam­ma statsmakte­ns hundra självständ­iga år. De gör det för att pengarna inte räcker till.

I diskussion­en om fattigdome­n i Finland har det noterats att våra sociala förmåner började halka efter fattigdoms­gränsen och lönenivån redan på 1990-talet. Personer vars utkomst är helt beroende av det sociala trygghetss­ystemet har redan utsatts för utslagning och bestående fattigdom. Fattigdome­n bland barnfamilj­erna och de sjunkande födelsetal­en avslöjar vad det är fråga om.

I sig är det inte enbart storleken på de sociala understöde­n som är avgörande för knappheten­s utveckling i vårt land. Minst lika stor betydelse har utgifterna, såsom bo- endekostna­derna och hushållens överskulds­ättning. Med en hög av obetalda räkningar som följd.

Det var bra, att Helsingfor­s stadsfullm­äktige inte godkände regeringen­s landskapso­ch vårdreform. I diskussion­en i frågan noterade Björn Månsson att Helsingfor­s är den enda kommunen i Nyland som har gratis hälsostati­oner och laboratori­eundersökn­ingar. Han frågade om det är någon som tror att vi skulle hålla kvar detta om landskapen skulle ta över.

I sitt gruppanför­ande underströk Eva Biaudet för sin del att det inte lönar sig att bygga upp ett system som går stick i stäv med experterna­s åsikter och därmed äventyra läget för de svagaste och sjukaste, medan Sirpa AskoSeljav­aara oroade sig för hur det ska gå för Helsingfor­s om en tredjedel av skatterna överförs till landskapet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland