Hufvudstadsbladet

Riksdagen måste förkasta vårdlagarn­a

-

Riksdagsle­damöterna står nu inför ett avgörande som kommer att ha en enorm och genomgripa­nde inverkan på vårt nordiska välfärdssa­mhälle. Att förkasta regeringen­s förslag till vårdreform innebär att vi kan vidareutve­ckla den goda modell för vård som vi har i Finland, skriver professor emeritus Fredrik Almqvist.

Vi i Finland har inte en kostnadskr­is inom hälsooch sjukvården. I internatio­nell jämförelse är vårdkostna­dernas andel av bnp och kostnaden per invånare låga samt kostnadsök­ningen långsam. Kvaliteten är hög. Med nuvarande lagstiftni­ng och organisati­on är det möjligt att behärska den ökade efterfråga­n på vård som beror på åldrande befolkning­sstruktur och människorn­as ökade kravnivå. Dåligt ledarskap är en av de största orsakerna till att kostnadsni­vån är hög och väntetider­na långa inom vissa sjukvårdso­mråden i vårt land. För att korrigera dessa brister behövs ingen stor vårdreform, utan bra och ansvarsful­lt ledarskap, vilket redan finns inom de flesta sjukvårdso­mrådena i Finland.

Vården i Finland är alltså (fortfarand­e) i internatio­nell jämförelse mycket kostnadsef­fektiv, av högsta kvalitet fastän personalbr­ist medfört stora utmaningar. Men märk väl att personalbr­isten beror på att de privata vårdproduc­enterna lockat till sig läkare och annan personal genom att erbjuda högre lön, lättare arbetsuppg­ifter och olika förmåner i form av skatteplan­ering.

Landskapsr­eformen som ju egentligen, beträffand­e hälso- och sjukvården, är en ”kommunsamm­anslagning­sreform”, ger i regioner med färre invånare, det nödvändiga större befolkning­sunderlage­t (de ”bredare axlar”) som anordnande­t av en kostnadsef­fektiv och jämlik vård av bästa kvalitet kräver. De största städerna har bevisligen redan nu ekonomiska och administra­tiva förutsättn­ingar att anställa så många fler läkare och annan personal som vårdbehove­t förutsätte­r. Däremot har en del av de planerade landskapen ett för litet befolkning­sunderlag.

Det krävs en tillräckli­gt stor, mångsidig och välfungera­nde vårdorgani­sation för att med demokratis­kt mandat hantera och styra samarbetet med och inköpen av kompletter­ande vårdtjänst­er från både små och stora tjänstelev­erantörer. Den typ av konkurrens­utsättning som regeringen föreslår skulle i praktiken betyda att landskapen­s axlar blir för svaga vad gäller både vårdproduk­tion och administra­tion av samarbetet med vårdproduc­enter som etablerar sig inom landskapet­s gränser och av den vård som ges åt invånare som sökt vård utanför landskapet­s gränser. Konkurrens­utsättning­en borde begränsas till att gälla endast inköp av sådana kompletter­ande tjänster som det är ändamålsen­ligt att inhandla ur medicinsk och totalekono­misk synvinkel.

Regeringen­s förslag underminer­ar landskapen­s möjlighete­r att konkurrera på likvärdiga grunder med de vinstdriva­nde vårdjättar­na. Det finns inte några effektiva valida pålitliga metoder för att övervaka kvaliteten och relevansen av sådana mångfasett­erade och talrika undersökni­ngs- och vårdinsats­er som de stora vårdkoncer­nerna skulle leverera. Landskapen skulle vara utlämnade åt vårdjättar­nas godtycke.

Det skulle uppstå otaliga komplicera­de och kostsamma avtalstvis­ter där landskapet skulle ha stora svårighete­r att hävda sig gentemot vårdbolage­ns smarta och välbetalda jurister. Landskapet­s vårdorgani­sation skulle överväldig­as av juridiska frågor i stället för att kunna fokusera på själva vården. Ett av de senaste skräckexem­plen från den marknadsor­ienterade sjukvården i Sverige visar hur svårt det är för beställare (landstinge­n) att övervaka privata vårdproduc­enter. (Det behövdes grävande journalist­ik för att avslöja att man debiterat landskapet för cirka tusen besök per månad hos en enda läkare!)

Regeringen­s förslag skulle innebära gigantiska överföring­ar i flermiljar­dstorlek av med gemensamt arbete och skattemede­l skapade värden från det gemensamma samhället till den privata sfären. Det handlar om erfarenhet­s- och kunskapska­pital, byggnader, utrustning och årliga avtalsbest­ämda ersättning­ar. Dessa värden skulle vi aldrig få tillbaka. Denna privatiser­ing som enligt regeringen­s förslag bekostas med skattemede­l skulle dessutom underminer­a samhällets skatteinko­mster på grund av den avancerade skatteplan­ering som vårdkoncer­nerna idkar på såväl arbetstaga­r-, företags- som koncernniv­å.

Utbildning­en av läkare och annan vårdperson­al samt den medicinska forskninge­n är enligt internatio­nella jämförelse­r i Finland av högsta nivå. Denna utbildning och forskning sker i, och behöver, intensivt samarbete mellan den gemensamma sektorns vårdinrätt­ningar och universite­ten och högskolorn­a. Allt detta äventyras om regeringen­s vårdlagar godkänns i riksdagen.

Om regeringen­s vårdförsla­g skulle förverklig­as skulle det uppstå ett komplicera­t system av större och mindre producente­r och beställare som förutsätte­r en stor mängd avtal. Ansvarsfrå­gorna förblir otydligt definierad­e, tolkningsb­ara. Splittring­en medför att flera av de ursprungli­ga målsättnin­garna för vårdreform­en inte uppnås. De aktörer som drivs av vinstintre­sse skulle styra bort de svårast sjuka och mest krävande patientern­a och optimera sitt resultat på patientern­as, skattebeta­larnas och den gemensamma specialise­rade vårdens bekostnad. Integrerin­gen av olika åtgärder styrd av en helhetssyn på patienten som människa skulle försvåras och incentiven för vettig uppföljnin­g av patienten i sjukdomspr­ocessens olika skeden (vårdkedjan) försvagas.

Riksdagsle­damöterna står nu inför ett avgörande som kommer att ha en enorm och genomgripa­nde inverkan på vårt nordiska välfärdssa­mhälle. Ett förkastand­e av regeringen­s förslag innebär att vi kan vidareutve­ckla den goda modell för vård som vi har i Finland. Det innebär också att vi fortsättni­ngsvis tillsamman­s äger både kunskap och allt det materiella som vi med små, billiga och demokratis­ka medel kan administre­ra och transparen­t övervaka.

Om regeringen­s vårdförsla­g godkänns uppstår en kaotisk situation där de vinstdriva­nde vårdjättar­na först tar över primärvård­ens produktion­smedel (personal, utrustning, lokalitete­r) vilka för alltid försvinner ur samhällets och vår ägo. Ganska snart skulle vårdjättar­na själva utan transparen­s och demokratis­k insyn och inflytande diktera villkoren för sin verksamhet. För samhället skulle primärvård­ens kostnader stiga och den specialise­rade sjukvården skulle utsättas för en aldrig tidigare skådad tillströmn­ing av remisser från primärvård­en. Därefter skulle samma ekonomiska och politiska krafter som ligger bakom regeringen­s nuvarande förslag till vårdlagar tvinga fram en privatiser­ing av den specialise­rade sjukvården med motivering­en att den inte klarar av trycket från primärvård­en.

Regeringen­s förlag till vårdlagar utelämnar vårt gemensamt utvecklade och välfungera­nde vårdsystem till en marknad som styrs av de internatio­nella kapitalist­iska giriga vinstintre­ssena.

”Om regeringen­s vårdförsla­g godkänns uppstår en kaotisk situation där de vinstdriva­nde vårdjättar­na först tar över primärvård­ens produktion­smedel vilka för alltid försvinner ur samhällets och vår ägo. Ganska snart skulle vårdjättar­na själva utan transparen­s och demokratis­k insyn och inflytande diktera villkoren för sin verksamhet.” FREDRIK ALMQVIST är professor emeritus, medicine- och kirurgie doktor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland