Hufvudstadsbladet

Mardrömslo­ttning i kvalet – vägen till EM lång och svår

Finland hade definitivt inte tur då grupperna för kvalet till EM 2020 lottades i Norge.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Sedan Kaj Kekki tog över som landslagst­ränare sommaren 2015 har all fokus varit på EM-slutspelet 2020. Då mästerskap­et utökas från 16 till 24 lag är det tänkt att Finland ska vara ett av lagen som kvalar in till turneringe­n. Kekki har lagt upp verksamhet­en under sina år som landslagst­ränare för att ge laget ett så bra utgångsläg­e som möjligt.

Han har offrat en del resultat genom att träna hårt inför kvalmatche­r, han har testat nya spelare och gett dem mera speltid på bekostnad av eventuella snabba resultat och han har hela tiden sagt att allt görs med tanke på EM-kvalet.

De svaga resultaten under Kekkis ledning ledde till att Finland placerades i den fjärde och lägsta korgen inför lottningen. Finland var det högst rankade laget i fjärde korgen men att ligga i den lägsta korgen betyder att Finland stöter på tre bättre lag i ett kval där gruppettor­na och -tvåorna och de fyra bästa -treorna tar sig till EM-slutspelet.

Då kvalgruppe­rna lottades i Trondheim på torsdag kväll hade Finland definitivt inte turen med sig. Finland ställs mot Vitrysslan­d, Tjeckien och Bosnien-Hercegovin­a.

Vitrysslan­d är ett stentufft motstånd – laget har tagit sitt till tre mästerskap (EM och VM) i följd, Tjeckien slutade på en meriterand­e sjätteplat­s i EM i januari medan Bosnien-Hercegovin­a tog två klara segrar över Finland i det föregående EM-kvalet.

Bosnien-Hercegovin­a låg på samma plats som Nederlände­rna och Portugal på rankingen som utgjorde grund för lottningsk­orgarna och lotten avgjorde att Nederlände­rna och Portugal placerades i den andra korgen medan Bosnien-Hercegovin­a åkte ner till den tredje korgen.

Med tanke på att Finlands största chans att ta sig till EM är att sluta trea i gruppen och vara en av de fyra bästa grupptreor­na (av åtta treor) blev Bosnien-Hercegovin­a en verklig nitlott.

– Visst hade det funnits enklare motståndar­e i den tredje korgen men det finns inga andra alternativ än att acceptera det här. Det är klart vi går in för att kämpa för fullt, säger Kekki.

EM-kvalet avgörs i tre delar. Omgång 1 och 2 spelas 24–28 oktober 2018, omgång 3 och 4 10–14 april 2019 och de avslutande omgångarna 5 och 6 12–16 juni 2019. EM-slutspelet spelas i januari 2020.

Visst hade det funnits enklare motståndar­e i den tredje korgen men det finns inga andra alternativ än att acceptera det här. Kaj Kekki

 ?? FOTO: FSC MEDIA ?? Kaj Kekkis landslag står inför en mycket tuff uppgift om laget ska ta sig till EM-slutspelet 2020.
FOTO: FSC MEDIA Kaj Kekkis landslag står inför en mycket tuff uppgift om laget ska ta sig till EM-slutspelet 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland