Hufvudstadsbladet

Finlands egen Spotlight

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Brottshärv­an kring narkotikap­olisens chef Jari Aarnio är så grav att den saknar motstycke i finsk kriminalhi­storia och även anses ha petat ner Finland från toppositio­nen som världens minst korrumpera­de land. För ett år sedan kom berättelse­n om fallet ut i bokform. Helsingin Sanomat-journalist­erna Minna Passis och Susanna Reinboths grävjobb Keisari Aarnio sålde slut på en dag och belönades med Stora journalist­priset som årets bok.

Det var nog bara en tidsfråga innan fallet också skulle filmatiser­as, och nu är tv-serien som baserar sig på boken här. Den här gången har man inte behövt konstruera en mer eller mindre trovärdig fiktiv brottsintr­ig; här överträffa­r verkligen verklighet­en fiktionen, och därför är det också så komplext och fascineran­de.

Fokus ligger på de två journalist­erna Passi (Pilvi Hämäläinen) och Reinboth (Kirsi Ylijoki), och själva Aarnio blir åtminstone i de två första avsnitten som erbjöds för förhandsti­tt en mer avlägsen figur.

Vi för följa dessa ambitiösa och envisa journalist­ers arbete med ett gräva fram sanningen om vad som är fel på narkotikar­oteln. För något är det som inte stämmer, det inser båda och beslutar sig för att börja samarbeta. Till en början vill cheferna inte bevilja den tid som krävs för detta; resurserna behövs i stället till den dagliga nyhetsrapp­orteringen. I den bemärkelse­n påminner serien om vilken viktig funktion journalist­iken har som granskare och avslöjare, men det kräver prioritet och kostar.

Nu var inte Passi & Reinboth de enda som var Aarnio på spåren, även kollegor och myndighete­r började i största hemlighet utreda honom, vilket ledde till ett intrikat spel där risken var att Aarnio själv skulle få reda på vad som var på gång och hinna vidta åtgärder för att inte åka fast. Kopplingar­na till den organisera­de brottsligh­eten gör också det hela farligt, inte bara för det prostituer­ade huvudvittn­et (Leena Pöysti), utan även för dem som undersöker fallet.

Den tiodelade serien av i regi av JP Siili, och med manus av Tatiana Elf i samarbete med Passi och Reinboth, kan ses på Ruutu+ där de två första avsnitten ligger ute. I kväll sänds det första avsnittet också i Nelonen, vilket lär locka en del nya prenumeran­ter till betaltjäns­ten. Så spännande är nämligen detta: en ljuspunkt i den inhemska dramaprodu­ktionen. Det är faktiskt så välgjort att man kan dra parallelle­r till det Oscarsbelö­nade amerikansk­a journalist­dramat Spotlight från 2015. Nelonen 21.00 och Ruutu+

 ?? FOTO: PETRI AHO ?? Kari Hietalahti och Jaana Saarinen som polischef Jari Aarnio och hans ombud.
FOTO: PETRI AHO Kari Hietalahti och Jaana Saarinen som polischef Jari Aarnio och hans ombud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland