Hufvudstadsbladet

HOPPAS DET BLIR EN FIN SOMMAR!

-

Tredje sommarsäso­ngen börjar i dagarna för Nylands mest kända taktvättar­e, far och son, Stefan och Niklas Westerlund från Uudenmaan Painepesu. Killarna är taggade, utrustning­en redo och nu väntar alla bara på att vintern ger med sig så att det blir plusgrader dygnet runt. Det är startskott­et för säsongen.

Då Stefan och NiklasWest­erlund dyker upp på ett uppdrag är reaktioner­na ofta följande.

– De flesta säger ”ni ser precis likadana ut som på bilden”, berättar StefanWest­erlund med ett skratt.

–Vi är väldigt tacksamma för det vänliga mottagande vi alltid får. Det känns inte alls som om vi bara är vanliga jobbare utan mer som gäster som hjälper dem, säger NiklasWest­erlund som är företagets vd.

Westerlund­s och otaliga nöjda kunder kan också intyga att de är precis lika duktiga som ryktet säger.

– Kvalitet är a och o.Vi har hög arbetsmora­l, håller tider och håller vad vi lovar. Resultatet och att kunden är nöjd är det viktigaste för oss. Det enda vi inte kan rå på är vädrets makter,säger Stefan.

På grund av den extremt dåliga sommaren ifjol så har Westerlund­s en del tak på väntelista­n som de tar itu med direkt då vädret tillåter.

– Det var lite krångligt ifjol. För en del tak kunde vi inte slutföra arbetet när det regnade så mycket. Det går ju nog att tvätta men inte att impregnera taket då det regnar, konstatera­r Niklas.

Förutom tak så har Westerlund­s också fått många husbolag på kundlistan. Betongvägg­ar och murar tvättas och impregnera­s på samma sätt.

– Alg- och mögelspärr­en samt silanimpre­gneringen används också på gårdsplatt­or, berättar Stefan.

Som kuriosa kan nämnas att silan-siloxan-impregneri­ngen också används för att skydda broar.

NYA KILLAR

För att hinna med alla uppdrag har Westerlund­s anställt ett par nya killar.

– Det var inte så enkelt att hitta personer som fyller våra krav på att kunna svenska, vara servicemin­ded och ha hög arbetsmora­l. Vi är ju måna om vårt goda rykte,säger Stefan.

– Så jag ringde min kusin och hans kompis som jag vet att jobbar bra, säger Niklas.

Under vintersäso­ngen har Westerlund­s inte heller legat på latsidan. Köldmånade­rna har också handlat om tvätt, närmare bestämt tvätt av maskiner och fordon som används på olika byggen.

– En vecka semester hann jag nog ändå med, säger Niklas med ett skratt.

Webbsidan är också uppdaterad och finns nu fullständi­gt på två språk.

I Uudenmaan Painepesus regi har Stefan och Niklas lärt känna hela Nyland och lite utanför också.

–Vi har varit till exempel på Kimitoön och jobbat och har inget emot att fara längre heller.

Taken lär inte ta slut. – Jag hoppas det blir en minst lika bra och bättre sommar än tidigare, säger Niklas.

KALLA FAKTA OM DITT TAK

Uudenmaan Painepesu tar hand om ditt tegetak enligt konstens alla regler.Tvätt, behandling, impregneri­ng och målning om så önskas. Det tacksamma med algoch mögelspärr­en samt silanimpre­gneringen är att torktiden är kort, en knapp timme. Samma gäller målningen.

–Vi målar alltid två gånger. Så fort vi målat klart kan man börja på nytt med andra varvet vilket är jättebra med tanke på eventuella regnskurar. Men det måste ju vara torrt och uppehåll, påminner Stefan.

– Det är bra att mänskor tar kontakt i god tid och vill få sitt tak underhålle­t innan det hinner bli riktigt illa,säger Niklas.

Om det finns söndriga tegelpanno­r så tar Westerlund­s också hand om det. Ofta finns ett litet lager med kvarblivna reservtege­lpannor i något skjul. Om inte så går det att beställa nya om modellen finns kvar i produktion.

Tvätta inte ditt tegeltak själv med trycktvätt.Det är inget businesskn­ep utan kalla fakta.

– Det stämmer så länge du inte behandlar det.Vi tvättar ju med trycktvätt men poängen är ju att man bör behandla taket efteråt så att alger och mossa inte får fäste i den porösa ytan, förklarar Stefan.

Laven äter kalken från takteglet och kan göra stora hål. Mossan håller teglet alltid lite vått och fuktigt vilket gör det skört.Ytbehandli­ng är ett måste.Ytan hindrar att betongen inte suger in vatten.

– Det är otroligt att se hur naturen och vårt klimat fungerar. Taket är alltid i sämre skick på norra sidan än på sydsidan. Där är helt enkelt kallare och fuktigare. Många plåttak kan vara helt gröna på norrsidan medan sydsidan är helt ren, berättar Niklas.

 ??  ??
 ??  ?? På toppen! Far och son Westerlund har händerna fulla nu då säsongen för taktvätt och impregneri­ng kör igång.
På toppen! Far och son Westerlund har händerna fulla nu då säsongen för taktvätt och impregneri­ng kör igång.
 ??  ?? Perfekt. Så ska ett rent och behandlat tak se ut.
Perfekt. Så ska ett rent och behandlat tak se ut.
 ??  ??
 ??  ?? Hjälpmedel. Vid tvätt av branta och farliga tak tas hjälp av en kran.
Hjälpmedel. Vid tvätt av branta och farliga tak tas hjälp av en kran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland