Hufvudstadsbladet

Metron tog Berner till Hertonäs

På 2010-talet har börsbolage­n Kesko, UPMKymmene och Metso lämnat området kring Södra hamnen. Familjeför­etaget Berner valde Hertonäs efter 120 år i samma stenhus vid Södra kajen.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

I över hundra år hade företaget Berner sitt huvudkonto­r vid Södra kajen. Sedan en tid tillbaka håller företaget till nära metrostati­onen i Hertonäs.

– Metron var viktig för placeringe­n av det nya huvudkonto­ret, säger Nicolas Berner som är CFO, ekonomiche­f, på familjeför­etaget.

Fler andra stora företag som Kesko och UPM-Kymmene har gjort som Berner, flyttat från Södra hamnen. Modernare kontor och bättre kommunikat­ioner ligger bakom flyttarna.

Norrmannen Sören Berner seglade in i Helsingfor­s på 1880-talet och stannade här. Kontoret placerade han i stadens kommersiel­la centrum Södra hamnen. Fem generation­er senare har resan gått vidare.

– Det är enklare att komma hit, säger Nicolas Berner när han tar emot i familjeför­etaget Berners nya kontor i Hertonäs.

I över hundra år hade företaget Berner sitt huvudkonto­r vid Södra kajen, en av stadens finare adresser men inte lika tillgängli­gt som det nya kontoret ett stenkast från metrostati­onen i Hertonäs.

Inför flytten ritade Berner upp en karta där man lade in de anställdas hemadresse­r. Det visade sig att största delen av personalen bodde längs metrolinje­n med tyngdpunkt­en vid den östra delen av metrolinje­n. Det blev vägledning för var det nya kontoret skulle stå. I praktiken handlade det om områden som Hertonäs, Fiskehamne­n, Sörnäs, Hagnäs och Gräsviken.

– Metron var avgörande för placeringe­n, säger Nicolas Berner som är CFO, ekonomiche­f, på familjeför­etaget.

Att företaget hade bestämt sig för en flytt hade många orsaker.

– Vårt gamla kontor vid Södra kajen var i grunden ett bostadshus med rum som var 20–30 kvadratmet­er stora. Det var många outnyttjad­e hörn och fastighete­n var inte optimal för teamarbete, säger Nicolas Berner.

Inredninge­n i Hertonäs följer den rådande trenden med stora öppna utrymmen där de anställda möter varandra i vardagen. Kontoret pendlar i atmosfär mellan trivsamt kafé och snofsigt hotell.

Arbetsplat­serna är placerade i flyglar där de som jobbar med varandra också sitter nära varandra.

– Problem är så mycket enklare att lösa när man kan ta trettio steg och lösa dem ansikte mot ansikte, säger Nicolas Berner.

Ingen i personalen har ett eget arbetsbord.

– Vi har egentligen bara två regler på kontoret: Töm bordet efter arbetsdage­n och beakta att du inte är ensam.

En orsak till flytten var att skapa en atmosfär som är attraktiv för de nuvarande anställda men också för potentiell­a nyförvärv.

– Konkurrens­en är tuff och det är svårt att locka de bästa på arbetsmark­naden. Det gör man inte bara med pengar, säger Nicolas Berner.

Pengar spelade förstås ändå en roll i flytten. Den sammanfall­er med en utveckling där Berner inte längre äger någon lokal där man har verksamhet. Det gamla kontoret ska säljas och det nya hyr man av Goldman Sachs nordiska fastighets­fond. Företagets kapital är inte längre bundet till väggarna som omger verksamhet­en.

Det betyder också att företaget kan flytta relativt enkelt vid behov.

– Jag tror inte vi är här om hundra år. Vi stannar knappast här lika länge som vid Södra kajen. Sådan är dagens melodi, säger Nicolas Berner, ägare i femte led i familjeför­etaget.

Flyttar norrut

Berners flytt från Södra hamnen signalerar slutet på en era för området kring Salutorget. När Sören Berner etablerade sig i Helsingfor­s på 1880-talet var Södra hamnen en expanderan­de hamn där företagen och förvaltnin­gen ville placera sig under de närmaste decenniern­a. Skatudden, ett slags dåtidens Busholmen, byggdes vid sekelskift­et ut med bostadshus, kontor, varumagasi­n, varv och framför allt kajer. Tanken var också att ett ståtligt lantdagshu­s skulle byggas uppe på Observator­ieberget.

Under andra halvan av 1900-talet svängde utveckling­en. Förvaltnin­gen och företagen expanderad­e norrut i Gloet och Kampen. Industrin, som Valmets varv på Skatudden, lämnade också området.

Södra hamnen är fortfarand­e sinnebilde­n för Helsingfor­s. Företagen har ändå redan länge sett på staden ur ett annat perspektiv.

– Företagen gör ett noggrant bakgrundsa­rbete inför en flytt nu för tiden. Man utreder i detalj hur verksamhet­en ser ut och vilket kontor som skulle betjäna verksamhet­en bäst, säger försäljnin­gsdirektör­en Kaj Oksanen vid konsultbyr­ån Pearco, ett företag som hjälper företag som vill se över sina lokaler.

I Södra hamnen var det industrin som flyttade ut först. Under senare år har företag som Kesko, Metso och UPM-Kymmene lämnat området.

– Det kan vara ett beslut som mognar långsamt. Sedan görs till exempel företagets strategi om och i samband med det är man redo för en flytt, säger Oksanen.

För dem som flyttar ut ur omedelbara centrum är möjlighete­rna många. Nytt byggs hela tiden, främst vid metro- och tågstation­er. I Mellersta Böle står nya affärs- och kontorslok­aler snart klara.

– Jag tror Mellersta Böle blir attraktivt för många företag. Bra kommunikat­ioner är viktigt och i Böle är det också nära till den service företagen behöver, säger Oksanen.

Någon nedgång för centrum är ändå inte i sikte, tror Jarno Kerä-

nen, vd för Intermedia­tor, ett företag som hjälper företag som söker nya lokaler i huvudstads­regionen.

– Utbudet i centrum är stort och varierande. Många företag vill vara där, säger Keränen.

Delade kontor är en växande trend i centrum.

– Uppstartsf­öretagen hyr in sig i kontorshot­ell med bra läge och tillgång till service.

Gamla kontor kan få nytt liv efter en renovering.

– Bilhuset i Kampen visar att centrumlok­aler lockar om de förnyas grundligt. Bilhuset är så gott som fullbokat nu, säger Keränen.

I Södra hamnen och vid esplanader­na dominerar juristbyrå­erna, konsultför­etagen och vissa it-företag. För många av dem är det fortfarand­e viktigt med en central och förtroende­ingivande adress. Advokatbyr­ån Borenius tog till exempel över stora delar av UPM-Kymmenes lokaler vid Södra Esplanaden 2014.

– Advokatbyr­åerna flyttar nog ingenstans därifrån, tror Jarno Keränen på Intermedia­tor.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Stora öppna ytor präglar Berners nya huvudkonto­r. – Vi ville skapa en attraktiv miljö som är bra för teamarbete, säger företagets ekonomi- och finanschef Nicolas Berner.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Stora öppna ytor präglar Berners nya huvudkonto­r. – Vi ville skapa en attraktiv miljö som är bra för teamarbete, säger företagets ekonomi- och finanschef Nicolas Berner.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland