Hufvudstadsbladet

Upptäck Utrecht

En slingrande kanal, mängder av barer, restaurang­er och klubbar och cyklister i varje korsning. Det kanske låter som Amsterdam, men vi har rest till Utrecht. Den nederländs­ka universite­tsstaden bjuder på både medeltida charm och storstadsp­uls och är hitti

- feature@ksfmedia.fi TEXT: KARIN JANSON FOTO: MARIA HANSSON

Nederlände­rnas fjärde största stad Utrecht är lika sevärd som huvudstade­n Amsterdam, men den är mera genuint holländsk. Med tanke på Utrechts charm och lättillgän­glighet finns det väldigt få turister på restaurang­kajen vid den kanal som klyver staden i två delar. Följ med på en rundtur!

Säg Nederlände­rna och de flesta tänker på Amsterdams nattliv eller tulpanblom­ningen i Keukenhof på våren. Vi tog motorvägen en halvtimme österut från Amsterdams flygplats Schiphol och insåg snart att landets fjärde största stad är minst lika sevärd som huvudstade­n.

Kanske är det för att landets största universite­t ligger här som staden känns så ungdomlig. Det första vi lägger märke till är alla cyklar. För precis som i resten av Nederlände­rna cyklar precis alla i Utrecht: jeansklädd­a studenter, affärsmän i kostym, äldre kvinnor med hijab och kjol och små barn. Om man kommer med bil finns det stora parkeringa­r utanför stan där man kan lämna bilen och ta bussen in och det är faktiskt en bra idé – det är väldigt rörigt att köra bland alla cyklister och dyrt att parkera i centrum.

Kanalen slingrar sig vackert genom staden och är inramad av grönskande lövträd. Lokalinvån­arna säger att Utrecht är som två städer i en: En ovan kanalen och en nere vid kanalen. Utrecht har nämligen Europas enda kanalkaj nere vid vattnet, där det ligger mängder med restaurang­er och barer.

– På kvällarna lever kanalkajen upp och det blir som en helt ny stad, berättar Julian Cleton som driver vinbaren VinVin i centrum.

När han öppnade sin bar för sex år sedan var det den första vinbaren i Utrecht och han var inte säker på att invånarna var mogna för den typen av bar. Men det var de – Julians bar har utsetts till den bästa vinbaren i landet och när man ordnar jazzkvälla­r brukar det ofta vara fullsatt.

– Det händer mycket här i Utrecht. Det är inte som Amsterdam förstås, Amsterdam är ju en internatio­nell storstad, men här ser man mer av det genuint holländska levnadssät­tet. Det finns många studenter här men många stannar kvar efter utbildning­en, så det måste betyda att många trivs, sammanfatt­ar han.

Inte för att det kommer så väldigt många turister till Utrecht. Staden är märkligt turistbefr­iad, med tanke på dess charm.

– Så skriv ingen artikel, så kan vi behålla hemlighete­n för oss själva, skojar Julian Cleton och tillägger snabbt att turister förstås är varmt välkomna både till Utrecht och till hans bar.

Landmärke och mötesplats

Det kändaste landmärket i staden är domkyrkoto­rnet från 1382, som med sina 112,5 meter är en bra mötesplats om man går vilse. I kvarteret kring tornet finns mängder av små kaféer och restaurang­er. Förutom matgäster som sitter både inne och ute på gatan och mumsar i sig street food så finns det även gott om hungriga fiskmåsar, så här får man hålla hårt i maten.

Den typiskt holländska friterade potatisen med majonnäs finns förstås att köpa i små ”hål i väggen-kiosker” överallt, likaså fish and chips och sockriga våfflor från grannlande­t Belgien. Men här finns många spännande restaurang­er i internatio­nell stil, till exempel vietnamesi­sk gatumat och fransk finmat på Le Jardin.

Det finns också gott om möjlighe-

ter till shopping. Gallerian Hoog Catharijne ligger mitt i stan och rymmer mer än 150 butiker. I området kring gallerian har många kända designermä­rken sina butiker. Om man i stället vill fynda second hand och vintage ska man bege sig nordöst mot Voorstraat och Hardebolle­nstraat, den senare gatan har faktiskt varit hem för stadens red light district men har nu stängts av för både sex- och biltrafik för att bli shoppingga­ta. Här hittar man vintagebut­iker som Notorius clothing, Sussies Vintage och Vintage Island. Missa inte heller att följa kanalen söderut ner mot vattentorn­et. Här finns mängder av antikbutik­er och ett riktigt hipsteromr­åde breder ut sig med ekologiska mataffärer, mysiga kaffebarer och mängder med matställen.

Nere vid vattentorn­et finns också ett litet restaurang­område och man kan även äta gourmetmat uppe i själva tornet, med milsvid utsikt över staden.

Charmigare än huvudstade­n

Utanför ett fish & chips-kafé träffar vi på Mari Sanders och Simono Constantin som är här för att hälsa på vänner.

Vi frågar om skillnaden mellan Utrecht och Amsterdam.

– Jag tycker att städerna är ganska lika, men att Utrecht har minst lika mycket charm som Amsterdam, säger Mari. Simono håller inte riktigt med. – Amsterdam är ju en storstad. Utrecht är en mindre stad och som har en mycket mer spännande historia, staden är ju byggd på ett gammalt kloster.

För den som vill veta mer om stadens och Nederlände­rnas historia kan det passa med ett besök på militärmus­eet på Verlengde Paltzerweg 1.

Det finns också gott om andra spännande museer i Utrecht, bland andra Museum Catharijne­convent som avhandlar kristendom­ens historia i Nederlände­rna och visar modern konst, det nya historiska museet nere i domkyrkans katakomber eller Miffy Museum för barnen. Den vita kaninen med orange tröja, känd från barnböcker­nas värld, har nämligen en egen miniatyrvä­rld på Agnietenst­raat 2.

Simono Constantin Amsterdam är ju en storstad. Utrecht är en mindre stad och som har en mycket mer spännande historia, staden är ju byggd på ett gammalt kloster.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARIA HANSSON ?? Utrecht är en cykelstad – så hyr en
■ cykel och lämna bilen utanför stan.
FOTO: MARIA HANSSON Utrecht är en cykelstad – så hyr en ■ cykel och lämna bilen utanför stan.
 ?? FOTO: MARIA HANSSON ??
FOTO: MARIA HANSSON
 ??  ?? Utrecht är en mysig universite­tsstad och Nederlände­rnas fjärde största stad. Här kan man fördriva en hel helg, men staden passar förstås även bra som avstickare från Amsterdam över en dag.
Utrecht är en mysig universite­tsstad och Nederlände­rnas fjärde största stad. Här kan man fördriva en hel helg, men staden passar förstås även bra som avstickare från Amsterdam över en dag.
 ??  ?? Vintageäls­karen kan hitta många favoriter här, framför allt på vintagestr­åket Voorstraat.
Vintageäls­karen kan hitta många favoriter här, framför allt på vintagestr­åket Voorstraat.
 ??  ?? Domkyrkan är ett landmärke i Utrecht. Under kyrkan finns ett nytt museum där man kan utforska katakomber­na.
Domkyrkan är ett landmärke i Utrecht. Under kyrkan finns ett nytt museum där man kan utforska katakomber­na.
 ??  ?? Kajerna nere vid kanalen är unika för Utrecht och man kan gå både uppe på gatan och nere på kajen, där det finns ett flertal restaurang­er och barer.
Kajerna nere vid kanalen är unika för Utrecht och man kan gå både uppe på gatan och nere på kajen, där det finns ett flertal restaurang­er och barer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland