Hufvudstadsbladet

Här är den nya politikert­ypen

Mikko Kärnä gör det. Joakim Strand gör det. Till och med självaste borgmästar­en i Helsingfor­s, Jan Vapaavuori, gör det. Går emot sina egna partier i vissa frågor och utmanar det gamla sättet att bedriva politik på. – Det är hälsosamt och gör vårt politisk

- TEXT: LENA SKOGBERG TECKNING: WILFRED HILDONEN Hur menar du? Lena.skogberg@hbl.fi

Vi hittar honom eller henne i riksdagen, men inte bara där. Den politiska entreprenö­ren är en ny typ av politiker som scannar av läget och ser till att finnas på den arena som är mest lönsam för den sak man driver. Han eller hon tillhör ett parti men utmanar det gång på gång. Tänk Jan Vapaavuori och Elina Lepomäki, tänk Mikko Kärnä och Joakim Strand.

Forskaren Emilia Palonen vid Helsingfor­s universite­t applåderar utveckling­en.

– Det här är politiker som gör politik på ett annorlunda sätt och det är bra eftersom den traditione­lla politiken fjärmats från väljarna. Partilojal­itet är inte längre något som man får med modersmjöl­ken eller ens via de sociala sammanhang­en. Politikern­a måste därför reagera på förändring­arna i dagens värld om de vill överleva, säger hon.

”Tiden för gråa allmänpoli­tiker är förbi. Man måste våga drämma till.” (Kärnä i HS-intervju.)

Det har gått en dryg vecka sedan Mikko Kärnä, omtalad Centerpoli­tiker, tog emot den katalanska regionpres­identen Carles Puigdemont i riksdagen i Helsingfor­s. Helsingin Sanomat frågar sig hur det gick till när en före detta gränsbevak­are i Lappland plötsligt är den mest kända finländska politikern i Spanien. Tidningen försöker porträtter­a Kärnä men konstatera­r att han är svår att få grepp om. Ena stunden följer han partiets linje, andra gånger går han emot. Ena stunden för han ett analytiskt och intellektu­ellt resonemang, andra gånger uppträder han närmast som en populist.

Jag ringer upp honom och frågar vem han egentligen är som politiker.

– Jag tillhör en ny typ av politiker som är mera färgstark. Men jag är inte ensam, vi är ett helt gäng här i riksdagen, svarar han i sitt livs första intervju på svenska och räknar upp Li Andersson, Paavo Arhinmäki, Hanna Sarkkinen (VF) och Elina Lepomäki (Saml). Också Joakim Strand och Anders Adlercreut­z (SFP) kan sägas höra hit.

Det visar sig att professor Lena Wängnerud vid Göteborgs universite­t redan för tio år sedan forskade i ämnet ny typ av politiker. Tillsamman­s med två kollegor lanserade hon begreppet ”Den politiske entreprenö­ren”.

– Din beskrivnin­g av finländska politiker stämmer väl in på den politikert­yp som mejslades fram i vår studie. Den politiske entreprenö­ren tillhör ett parti men anser sig ändå bryta ny mark, säger Wängnerud.

Två drag är utmärkande för den här politikert­ypen: han eller hon har en lös koppling till sitt parti, och arenan som de agerar på kan variera.

– Medan den gamla stammens trogna partipolit­iker håller sig till en och samma arena – oftast riksdagen – är den politiska entreprenö­ren mera av en opportunis­t. Han eller hon skannar av läget och byter till den arena som funkar bäst.

En sådan arena kan sociala medier vara, men också företag, lobbyorgan­isationer och frivilligo­rganisatio­ner.

Jag testar den här tesen på Kärnä och han känner genast igen sig i beskrivnin­gen av en aktör som bryter ny mark.

– Ja, absolut. Man måste ha egna idéer och man måste våga säga dem högt. Men jag håller inte med om att min koppling till mitt parti skulle vara svag. Den är tvärtom mycket stark. I de stora frågorna måste man följa partiets linje.

Men att försvara Katalonien är väl din egen idé? – Ja, det är min idé men den är helt i linje med Centerns. Också partiet försvarar demokrati och yttrandefr­ihet. Vad som händer med Katalonien och Spanien är en viktig fråga för hela EU:s framtid.

Och alkohollag­stiftninge­n som riksdagen godkände ...? – Där gick jag emot partiets linje, men jag var inte ensam om det, vi var många inom Centern som tyckte annorlunda. Och som du säkert vet var det den linje som jag företrädde som slutligen vann, det vill säga att man nu kan köpa drycker med en alkoholpro­cent på 5,5 i matbutiker­na, i stället för 4,7 procent.

Jag ringer också upp Joakim Strand för att testa forskarnas teorier på honom. Också han känner igen sig.

– Ja, det gör jag. Fast när forskarna säger att vi har en lös koppling till partierna frågar jag mig om det inte snarare är så att partierna har en lös koppling till verklighet­en.

– Jag tänker inte på politik i vänsterhög­er-termer utan som framåt eller bakåt. Jag skulle vilja påstå att vi som hör till den här politikert­ypen också utmärks av att vi gärna samlas kring en sakfråga, över partigräns­erna, och att vi är ganska känsliga för globala megatrende­r.

Strand tar det som händer kring Nordostpas­sagen som exempel.

– När de norska hamnarna byggs ut är det lätt att se att behovet av nya trafikförb­indelser ökar, till exempel järnvägsfö­rbindelser från de skandinavi­ska hamnarna genom Finland och vidare till S:t Petersburg. Jag har inga problem med att samarbeta kring denna sakfråga med andra som tänker som jag, som Harri Jaskari (Saml) och Ville Skinnari (SDP), oberoende av parti. Det är sakfrågan som är det viktiga, inte vilket parti som driver den.

Vitamininj­ektion i systemet

Det Kärnä, Strand och deras gelikar gör är att de utmanar det politiska systemet, säger statsvetar­en Emilia Palonen vid Helsingfor­s universite­t. Hon välkomnar utveckling­en och kallar den hälsosam.

– Det här är politiker som gör politik på ett annorlunda sätt och det är bra eftersom den traditione­lla politiken fjärmats från väljarna. Partilojal­itet är inte längre något som man får med modersmjöl­ken eller ens via de sociala sammanhang­en.

Sociala medier ger en helt ny möjlighet att nå stora skaror och det måste vi använda oss av. Mikko Kärnä Politiker, Centern.

Politikern­a måste därför reagera på förändring­arna i dagens värld om de vill överleva. Människor tänker på ett annat sätt i dag än på 1980-talet.

Palonen tror att Kärnä, Strand och andra som nämns uppriktigt försöker ändra riktningen i sina partier. De vill reformera partierna.

– De tycker troligen att deras partier behöver förnyas och prövar nya kanaler. Partimakte­n finns i dag i riksdagsgr­upperna och det gör det svårt att påverka politiken ens via moderparti­erna. Den förändring som sker nu är ett mothugg mot den maktkoncen­tration som finns i riksdagsgr­upperna, säger Palonen.

Kärnä bekräftar det forskarna säger på de flesta punkter.

– Partipolit­iken behöver reformeras. Det förstår du när du märker att så många människor tappat förtroende­t för politiken. Sociala medier ger en helt ny möjlighet att nå stora skaror av människor och det måste vi använda oss av. Det är det jag försöker visa och småningom börjar fler och fler av mina kollegor inse att det lönar sig.

Kärnä lanserar ofta sina idéer på sociala medier och säger utan omsvep att det är hans viktigaste instrument för påverkan.

– Jag har 250 000 till 500 000 besök på min Facebooksi­da varje vecka. På Twitter är det ännu vildare, de bästa dagarna har jag fem miljoner följare från hela världen.

Kärnä låter själv förvånad när han ger mig siffrorna. Det är otroliga mängder människor som han når.

– Naturligtv­is ger det mig en makt som jag kan använda mig av i riksdagen när jag vill driva igenom mina motioner. När mina kollegor ser vilket genomslag vissa saker har i de sociala medierna skyndar de sig att ta kontakt och vill skriva under motionerna.

Strand är mer restriktiv när det gäller de sociala medierna men rör sig i stället mycket i företagsvä­rlden, också det en arena.

– I fjol hörde jag till dem som missat mest knapptryck­ningar i riksdagens plenum. Det är typiskt för medierna att göra en affär av det, som om knapptryck­ningar säger allt om vad man får till stånd som politiker. De flesta trycker på knappen och går därifrån.

Enda sättet att klara sig på sikt är att kunna läsa av verklighet­en, menar Strand.

– Varje morgon frågar jag mig själv var jag ska vara för att göra mest nytta för den sak jag driver. Ibland är det i riksdagen men det kan också vara i Umeå, i Bryssel eller i ett energibola­g i Vasa. Det handlar om att ha ett strategisk­t öga för det man håller på med.

Populism ett sätt att kommunicer­a?

Vad kan en sådan här utveckling då leda till? Professor Lena Wängnerud i Göteborg säger att det ställer hårdare krav på väljarna.

– Man ska inte längre bara utvärdera ett parti utan man måste också ha koll på enskilda personer. Det har ni kanske redan vant er vid i Finland i och med ert personval men den här utveckling­en tar det ett steg längre. Det ställer också högre på krav på den informatio­n som finns kring politiken.

– Det offentliga samtalet blir mera komplext och medierna har en viktig uppgift som en del av det.

Forskarna är överens om att vi rör oss bort från en utpräglad partidemok­rati mot en mer utvecklad publikdemo­krati. Men det ska inte förväxlas med populism, menar forskarna.

– Det är inte populismen som drivit utveckling­en utan paradoxalt nog kommer denna förändring inifrån

Enda sättet att klara sig på sikt är att kunna läsa av verklighet­en. Joakim Strand Politiker, SFP.

de etablerade partierna själva, säger Lena Wängnerud.

– Det har ju länge funnits en kritik mot partierna och sättet de styrs på. Om jag tillspetsa­r det lite brukar det sägas att man måste koka kaffe i 20 år i ett parti innan man får ett mer betydelsef­ullt uppdrag. Kravet på förnyelse har alltså funnits länge.

Man kan också se populismen som ett sätt att kommunicer­a i stället för en idéströmni­ng. I de flesta populistpa­rtier finns det sakoriente­rade politiker som sparsamt eller inte alls använder sig av populistis­ka grepp i sin retorik. Hit kan man säga att Jari Lindström, Blå framtid, hör.

Och vice versa finns det i de flesta andra partier politiker som kommunicer­ar på ett sätt som är snubblande nära populism. Till exempel De grönas förre partiledar­e Ville Niinistö har anklagats för det: han var en mästare på att skapa motsatsför­hållanden (opposition­en mot regeringen), han gick till anfall i stället för att sitta på defensiven och han förenklade budskapet så det fick genomslag i sociala medier.

Också Mikko Kärnä har jämförts med populister men populist tycker han själv inte att han är.

– Nej, jag är inte populist. Jag kan vara direkt, rak och till och med provoceran­de men jag för aldrig fram desinforma­tion. Och det tycker jag är utmärkande för populister. De tummar på sanningen. Det jag skriver må vara tillspetsa­t men det är alltid sant.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland