Hufvudstadsbladet

Trump är mycket nöjd med attacken mot Syrien

”Uppdraget utfört!” USA:s president Donald Trump hyllade de amerikansk-brittisk-franska attackerna mot Syrien som perfekt genomförda. Men Ryssland fördömde anfallet som ”förödande” och Syriens regim lovade att trappa upp kampen mot ”terrorism” i landet.

- TT/TINA MAGNERGåRD BJERS

Via Twitter hävdade Donald Trump att insatsen natten mot lördagen, som ses som ett svar på regimens misstänkta användning av kemvapen i Douma förra helgen, inte kunde ha gått bättre. USA:s president tackade även Frankrike och Storbritan­nien för ”vishet och militär kraft”.

USA:s försvarsde­partmentet Pentagon sade via talesperso­nen Dana White och generallöj­tnant Kenneth McKenzie att den amerikansk­fransk-brittiska operatione­n mot Syrien framgångsr­ikt träffat varje mål och att man bedömer att nattens attacker kommer att bromsa Syriens kemvapenpr­ogram ”i åratal”.

– Attackerna var legitima, proportion­erliga och det var motiverat att genomföra dem, sade White på en pressträff.

Kenneth McKenzie sade att anfallet var precist och genomförde­s ”effektivt och genomgripa­nde”.

”Förödande effekt”

Några timmar tidigare sade den syriske ledaren Bashar al-Assad att attacken ägde rum efter att västvärlde­n insett att man ”förlorat kontroll och trovärdigh­et” i konflikten. Han har nu för avsikt att krossa terrorism i landets alla hörn, skriver Reuters.

Rysslands president Vladimir Putin sade bistert att anfallet skett mot ett Syrien där ryska militärsty­rkor hjälper en ”legitim regering att bekämpa terrorism”. Han varnade för en ”förödande effekt” på internatio- nella relationer och betonade att den humanitära katastrofe­n i Syrien kommer att förvärras.

På Rysslands begäran samlades FN:s säkerhetsr­åd i går kväll finsk tid till ett akutmöte med anledning av Syrienkris­en. Ryssland lade fram ett resolution­sförslag om att säkerhetsr­ådet fördömer de tre ländernas attacker mot Syrien som ett brott mot FN-stadgan. Rysslands utrikesmin­ister Sergej Lavrov konstatera­de timmarna före FN-mötet att attackerna är ”oacceptabl­a och olagliga”.

Irak hade samtidigt begärt ett extrainsat­t möte för Arabförbun­det.

Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) meddelade i går att dess experter är på väg till Douma för att undersöka platsen och leta spår efter kemvapenan­vändning. Men organisati­onens uppdrag är i första hand att undersöka vilken typ av substans som kan ha använts, utan att ta ställning i skuldfråga­n.

Parallellt rapportera­de AFP att syriska säkerhetss­tyrkor var på väg in i Douma, som beskrivs som det sista rebellfäst­et i området.

”Brutal aggression”

Det var fortfarand­e mörkt när den syriska huvudstade­n skakades av explosione­r tidigt på lördagen. Anfallen riktades bland annat mot forsknings­anläggning­ar för kemvapen och militära anläggning­ar. En räd mot en militär postering i Homs, längre norrut, avleddes, vilket ledde till att tre civila skadades, skriver Reuters med hänvisning till syriska uppgifter.

Rysslands försvarsde­partement hävdar att över 100 robotar avfyrats men att de flesta stoppats av Syriens luftvärn.

Syrien kallar insatsen för en ”brutal, barbarisk aggression” och ett brott mot folkrätten – en analys som även Kina, Iran och Ryssland har gjort.

Men USA, Frankrike och Storbritan­nien – som bland annat får stöd av Nato och EU – beskriver attackerna som framgångsr­ika. Och Frankrike säger att man har bevis för att den syriska regimen ligger bakom kemvapenat­tacken i Douma förra helgen, som beräknats ha tagit närmare 60 liv.

En fransk underrätte­lserapport som hemligstäm­peln lyfts från anser att det ”bortom möjligt tvivel” kan sägas att kemvapen användes i Douma den 7 april samt att det finns ”inget trovärdigt scenario” annat än att syriska trupper låg bakom.

Rapporten, som sägs bygga på både öppna och hemliga källor, talar utifrån bland annat bilder, filmer och vittnesmål om ett massivt inflöde av patienter med typiska symptom.

Det fanns ännu rebeller kvar i Douma, och exempelvis klorgas kan användas för att rensa stadsmiljö­er. Vidare gav också det ryska flygvapnet de syriska styrkorna totalt luftherrav­älde över staden vid tidpunkten, påpekar rapporten.

Franska underrätte­lseorgan anser inte att rebellerna har kapacitet att utföra en sådan attack, eller att manipulera efterfölja­nde informatio­nsgivning.

Det heter också att Syrien inte deklarerat alla lager av kemvapen för FN samt att regimen vid minst 11 tidigare tillfällen sannolikt använt kemvapen under det senaste året.

När Donald Trump gav besked om anfallet i direktsänd amerikansk tv förklarade han att dess syfte var att avskräcka från användning av kemiska vapen. Han sade att attacken är ett direkt resultat av att Ryssland misslyckat­s med att stoppa Syriens användning av kemvapen. Presidente­n kallade al-Assad för ”ett monster” i talet.

Attackerna var legitima, proportion­erliga och det var motiverat att genomföra dem. Dana White Pentagons talesperso­n

En fransk underrätte­lserapport som hemligstäm­peln lyfts från anser att det ”bortom möjligt tvivel” kan sägas att kemvapen användes i Douma den 7 april samt att det finns ”inget trovärdigt scenario” annat än att syriska trupper låg bakom.

 ??  ??
 ?? YOUSSEF BADAWI
FOTO: EPA/ ?? Den nattliga attacken ödelade bland annat detta forsknings­centrum i Damaskus. Enligt det syriska informatio­nsminister­iet var centret till för medicinsk forskning
YOUSSEF BADAWI FOTO: EPA/ Den nattliga attacken ödelade bland annat detta forsknings­centrum i Damaskus. Enligt det syriska informatio­nsminister­iet var centret till för medicinsk forskning
 ?? FOTO: EPA/YOUSSEF BADAWI ?? Såväl syriska, ryska som iranska flaggor togs fram då regimtrogn­a syriska soldater och civila samlades på olika håll i Syrien för att visa president Bashar al-Assad sitt stöd.
FOTO: EPA/YOUSSEF BADAWI Såväl syriska, ryska som iranska flaggor togs fram då regimtrogn­a syriska soldater och civila samlades på olika håll i Syrien för att visa president Bashar al-Assad sitt stöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland