Hufvudstadsbladet

Ryssland skäller – men drar en lättnadens suck

- ANNA-LENA LAURéN

För Ryssland är huvudsaken att al-Assad sitter kvar i Damaskus och att hans regim fortsätter sin gradvisa konsolider­ing över landet. Den saken rubbas inte av de amerikansk­a attackerna. Men de är en otrevlig påminnelse om vem som egentligen är starkast militärt.

De ryska reaktioner­na på flygattack­erna mot Syrien kan sammanfatt­as ungefär så här: Utåt skäller man, skramlar med vapen och hotar med konsekvens­er, bakom Kremls murar pustar man ut av lättnad.

– En aggression mot en suverän stat. Ryssland fördömer å det allvarliga­ste attacken mot Syrien, där ryska trupper bistår den lagliga regeringen i kampen mot terrorisme­n. Attacken genomförde­s utan tillstånd av FN:s säkerhetsr­åd och kränker folkrätten­s normer och principer, säger Vladimir Putin i ett officiellt uttalande.

Han anklagar USA, Storbritan­nien och Frankrike för att bryta mot folkrätten.

– Eskalering­en av situatione­n i Syrien är destruktiv för de internatio­nella relationer­na. Historien, som lägger alla bitar på plats, har redan lagt ett tungt ansvar på Washington för det blodiga våldet i Jugoslavie­n, Irak och Libyen, säger Putin.

Maria Zacharova, taleskvinn­a för ryska utrikesdep­artementet,

skriver på Facebook att det syriska folket än en gång utsätts för lidande.

– Först fick syrierna vara med om ”den arabiska våren”, därefter IS och nu amerikansk­a intelligen­ta robotar. Bakom allt detta står de som gör anspråk på världens moraliska ledarskap och betraktar sig som enastående, skriver Zacharova.

Men faktum är att själv attacken blev exakt som Ryssland hade väntat sig – av symbolisk karaktär. USA varnade Ryssland för vilka luftrum man skulle använda och vinnlade sig om att ryska trupper inte skulle komma till skada.

Risken hade ändå funnits att något oväntat skulle ske. Även om de flesta experter i Ryssland utgick ifrån att den amerikansk­a attacken inte riktas mot ryska mål är alla mycket medvetna om Trumps nyckfullhe­t.

Det sista Kreml vill ha är en direkt militär konflikt med USA i Syrien. Det finns många exempel på hur krig har brutit ut på grund av missförstå­nd, överdrivna förväntnin­gar eller att någondera parten läser situatione­n fel. Även om situatione­n i Syrien kanske aldrig har legat så nära ett tredje världskrig som de mest alarmistis­ka rapportern­a påstått är det ett faktum att så fort riskerna för sammanstöt­ningar på fältet ökar kan konflikten eskalera på ett sätt som till sist inte längre går att hejda.

Rysslands största intresse i Syrien är att Bashar al-Assads regim får fortsätta konsolider­a sitt grepp över landet. Det kommer att ta tid, något som Kreml kan leva med. Man är även är nöjd med status quo – bara al-Assads position inte är hotad och situatione­n förblir någorlunda stabil.

Militärt sett har Ryssland minskat sin närvaro i Syrien betydligt. Men Putin är beredd att snabbt flyga in trupperna på nytt om det skulle behövas – något vi har sett tidigare. Ryssland är van vid att man i praktiken har fria händer i Syrien och har absolut inga planer på att ge upp sin trumf på fältet.

Putin kommer med andra ord att fortsätta exakt samma politik i Syrien som tidigare. Det amerikansk­a anfallet utnyttjar han i informatio­nskriget till att peka på hur USA bryter mot internatio­nell rätt. Om det blir ett möte mellan honom och Trump i Vita huset hoppas han sannolikt på att mellan fyra ögon uppnå någon form av samförstån­d om Syrien.

 ?? FOTO: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV ?? – Eskalering­en av situatione­n i Syrien är destruktiv för de internatio­nella relationer­na. Historien, som lägger alla bitar på plats, har redan lagt ett tungt ansvar på Washington för det blodiga våldet i Jugoslavie­n, Irak och Libyen, säger Putin.
FOTO: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV – Eskalering­en av situatione­n i Syrien är destruktiv för de internatio­nella relationer­na. Historien, som lägger alla bitar på plats, har redan lagt ett tungt ansvar på Washington för det blodiga våldet i Jugoslavie­n, Irak och Libyen, säger Putin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland