Hufvudstadsbladet

EU och Nato stödjer attacken – Moskva varnar

Den amerikansk-brittisk-franska attack mot Syrien har väckt starka reaktioner. Försvarsal­liansen Nato, EU och Israel stödjer anfallen – medan Ryssland och Iran varnar för allvarliga konsekvens­er.

-

Stora delar av västvärlde­n sluter upp bakom USA, Storbritan­nien och Frankrike.

Kort efter att robotarna avfyrades natten mot lördagen meddelade Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g att alliansen stödjer anfallen i Syrien.

”Det kommer att försvaga regimens förmåga att attackera det syriska folket med kemiska vapen”, sade han i ett uttalande, där syrisk användning av kemvapen fördöms som tydliga brott mot internatio­nella överenskom­melser.

– Vi stödjer det faktum att våra amerikansk­a, brittiska och franska allierade har tagit ansvar på det här sättet som permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsr­åd, sade Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel.

Vi stödjer det faktum att våra amerikansk­a, brittiska och franska allierade har tagit ansvar på det här sättet som permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsr­åd. Angela Merkel

”Är passande”

EU kommer att ”stå sina allierade bi”, sade unionens permanente rådsordför­ande Donald Tusk i ett uttalande. EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker konstatera­de att attacker med kemiska vapen måste fördömas i starkast möjliga termer.

”Det här var inte första gången som den syriska regimen har använt kemiska vapen mot civila, men det måste bli den sista”, sade han i ett skriftligt uttalande.

Turkiet, Natomedlem tillika Syriens grannland, sade att regimen i Damaskus behövde en läxa efter att ha utfört ”inhumana” attacker och stödjer straffåtgä­rden:

– Vi anser att den här operatione­n är passande, sade president Recep Tayyip Erdogan.

En anonym israelisk tjänsteman sade till AFP att attacken är i proportion till den syriska regimens ”mordiska handlingar”.

al-Assad går till jobbet

Samtidigt i Syrien publicerad­e regimen en video i sociala medier som förefaller visa hur president Bashar al-Assad går till jobbet ”som vanligt” efter nattens anfall.

I den åtta sekunder långa videon, som har namnet ”Motståndet­s morgon”, går al-Assad in i en byggnad med marmorgolv, iklädd kostym och slips och bärandes en portfölj.

Syriens utrikesdep­artement har fördömt attacken som en ”brutal och barbarisk aggression”. Landet förnekar, med ryskt stöd, att man använt kemiska vapen i Douma och fördömer nattens attack.

Ryssland och Iran varnar för följderna.

”USA och dess allierade har inget bevis och utan att ens vänta på att Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) tar ställning har man utfört en attack, och är då ansvariga för de regionala konsekvens­erna,” säger det iranska utrikesdep­artementet­s talesperso­n Bahram Ghasemi, enligt AFP.

Vädjar om skydd för civila

Den syriske opposition­sledaren Nasra al-Hariri vädjade samtidigt till den syriska regimen att sluta angripa civila, oavsett om det är med kemiska stridsmede­l eller andra slags vapen.

”Kanske kommer inte regimen att använda kemvapen igen, men den kommer inte att tveka att använda vapen som är godkända av internatio­nella samfundet, som tunnbomber och klusterbom­ber”, twittrade han, enligt Reuters.

Amnesty Internatio­nal varnar för att flyganfall­en kan skada civila.

”Alla försiktigh­etsåtgärde­r måste vidtas så att inte civila skadas i alla militära aktioner”, sade Raed Jarrar vid organisati­onens avdelning för Mellanöste­rn och Nordafrika.

 ?? FOTO: EPA ?? Demonstran­ter protestera­de utanför USA:s ambassad i Rom, Italien efter attacken mot Syrien.
FOTO: EPA Demonstran­ter protestera­de utanför USA:s ambassad i Rom, Italien efter attacken mot Syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland