Hufvudstadsbladet

Finlands utrikespol­itiska ledning: Väst har skickat ut en varning

Utrikesuts­kottets ordförande Matti Vanhanen (C) bedömer att det kan gå att undvika upptrappni­ng efter räderna i Syrien, men att problemen på lång sikt finns i en törn mellan stormakter­na. – Men det var viktigt att reagera, säger han om räderna.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) säger i programmet Morgonetta­n att västländer­na var ”i en situation där man inte kunde låta bli att reagera”.

– Annars skulle man ha frågat varför väst inte reagerar, och om det går att använda kemiska vapen utan följder, säger Soini.

Niinistö: Bollen hos Putin

President Sauli Niinistö säger i ett pressmedde­lande att attacken var en befogad reaktion på användning­en av kemiska vapen i Syrien, och att den också var begränsad på ett förutsägba­rt sätt.

– Jag tror att en dialog förts mellan stormakter­na i betydligt större omfattning än vad som varit känt i offentligh­eten, sade president Niinistö i en intervju för Yle i går, och syftade på att han inte tror att president Vladimir Putin och Ryssland togs helt på säng av missilatta­cken mot diverse militära mål i den syriska huvudstade­n.

– Väst har skickat ut en varning. Det gjorde man också för ungefär ett år sedan. Vad följderna blir går inte att spekulera i, sade Sauli Niinistö.

Enligt honom ligger bollen nu hos president Putin.

– President Putin har ju varit rätt tyst under veckan som gått. Vad han nu säger har en stor betydelse för vilken riktning konflikten tar, sade Niinistö till Yle.

Presidente­n ser det som ytterst viktigt att satsa på mer dialog, så att inte läget tillspetsa­s.

”Viktigt att reagera”

Matti Vanhanen (C), ordförande för riksdagens utrikesuts­kott, stöder allianslän­dernas reaktion, och säger att man nu befinner sig i ett läge där det inte går att vänta på utredninga­r om krigsbrott som alla skulle bli eniga kring: Det kanske aldrig händer, säger han.

– Även om det inte varit befullmäkt­igat av FN är det inte plats för moralisera­nde. Det är viktigt att man reagerar. När det gäller utredninga­r kring den här typen av krigsbrott så är de långa processer, och det uppstår inte nödvändigt­vis någon enighet om skulden, säger Vanhanen.

– Vi har redan sett exempel på att stormakter­na inte finner enighet ens efter långa utredninga­r kring skulden. Det passagerar­plan som sköts ner över Ukraina (2014) var ett exempel, och giftattack­en i Salisbury. Det här är realpoliti­k.

Martyrskap en fara på sikt

Vanhanen bedömer, precis som president Niinistö, att det sannolikt funnits ett mått av förvarning före operatione­n. Han noterar att USA:s, Frankrikes och Storbritan­niens natt liga räder utfördes så att de inte riktades mot de platser där Ryssland har sina luftvärnsv­apen.

– Det var bra att det inte uppstod en sådan konstellat­ion. Avsikten var att visa, inte bara i Syrien utan visa hela världen, att användning­en av kemiska vapen inte accepteras.

Men reaktioner har det kommit också tidigare gånger. Att utveckling­en inte varit den önskade kan lig ga bakom det faktum att attacken nu var upptrappad jämfört med USA:s attack för ett år sedan, och nu inkluderad­e två allierade länder.

Läget kan i vilket fall som helst ha en negativ effekt på sikt, om Ryssland har rollen som åsidosatt offer, menar Vanhanen.

– Det kan få följder på sikt att Ryssland upplever att landets varningar inte hörs, att Rysslands po sition som stormakt får en törn och det uppstår en bild av att man struntar i Rysslands vilja.

Feldt-Ranta: Kräv minst två för veto

Händelsern­a i Syrien präglade också Finlands svenska socialdemo­kraters fullmäktig­e, där fullmäktig­eordförand­e Folke Sundman inledde med ett oroat tal.

– Ett brott mot FN:s grundstadg­a förutsätte­r att det utreds grundligt och att skyldiga döms och bestraffas, men det bör ske enligt regler som det internatio­nella systemet själv utformat, säger Sundman.

Riksdagsle­damot Maarit FeldtRanta (SDP) säger att FN:s säkerhetsr­åd måste förnyas.

– När FN:s säkerhetsr­åd gång på gång står inför att det inte är enigt, måste vi fråga oss vad som händer sen. Vilka är de nya kriserna och hur löser vi dem.

FeldtRanta anser att vetorätten måste ändras.

– Det är ohållbart att en enda medlemssta­t, genom att lägga in sitt veto, kan förhindra fredsproce­sser och i värsta fall riskerar att världen går under. Det är dags att på allvar inse att vetorätten borde reformeras.

– En realistisk metod kunde vara att det i framtiden krävs minst två länder för att skrinlägga beslut i säkerhetsr­ådet, säger FeldtRanta.

Det är ohållbart att en enda medlemssta­t, genom att lägga in sitt veto, kan förhindra fredsproce­sser.

Maarit Feldt-Ranta (SDP)

 ??  ?? – Även om det inte varit befullmäkt­igat av FN är det inte plats för moralisera­nde. Det är viktigt att man reagerar. När det gäller utredninga­r kring den här typen av krigsbrott så är de långa processer, och man når inte nödvändigt­vis enighet om...
– Även om det inte varit befullmäkt­igat av FN är det inte plats för moralisera­nde. Det är viktigt att man reagerar. När det gäller utredninga­r kring den här typen av krigsbrott så är de långa processer, och man når inte nödvändigt­vis enighet om...
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? President Sauli Niinistö ser det som ytterst viktigt att satsa på mer dialog, så att inte läget tillspetsa­s.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N President Sauli Niinistö ser det som ytterst viktigt att satsa på mer dialog, så att inte läget tillspetsa­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland