Hufvudstadsbladet

Professor föreslog bättre betyg mot sex

Miila Halonen var en drygt tjugoårig medicine kandidat när professorn erbjöd henne högre betyg mot sex. En kamrat bytte inriktning när hon trakassera­des med nattliga sms och förslag. Nu, femton år senare, talar Halonen ut.

- 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi STEFAN LUNDBERG

– När jag var tio år grep en okänd man tag i mig och försökte tvinga mig med sig. Jag lyckades komma undan, larmade föräldrarn­a och mannen kunde gripas av polisen. Men när en professor tio år senare försökte sig på samma sak så teg jag. Jag bara gick därifrån och gjorde ingenting.

I dag är Miila Halonen, 40, ungdomsläk­are och jobbar på Befolkning­sförbundet. I påskhelgen lät hon efter många års tvekan bomben brisera i en kolumn i Finlands Läkartidni­ng.

– Redan för tre år sedan när jag hade fått erbjudande­t att skriva min första kolumn skissade jag på ämnet. Jag hade velat skriva om de sexuella trakasseri­erna jag och mina väninnor råkat ut för både som medicinest­uderande och senare i vår yrkesverks­amhet, men jag var inte modig nog.

– Nu har metoo-kampanjen lärt mig sätta ord på detta.

Därmed lyfts maktmissbr­uket inom läkarkåren och universite­tsvärlden fram på samma sätt som det tidigare har gjorts inom bland annat film, teater och inom skolvärlde­n.

– Orsaken är att jag vill visa att sexuella trakasseri­er inte bara sker inom kulturlive­t. Allmänhete­n kanske tror att läkare och professore­r är så bildade att de står ovanför sådant. Det stämmer inte.

Halonen har en bra förklaring till varför antastande­t av tioåringen blev en polisaffär, medan de grova kränkninga­r professore­rna gjorde sig skyldiga till fick passera.

– Vi bodde i Kottby och jag var på väg till biblioteke­t när jag förstod att mannen framför mig inte agerar naturligt. Jag var bara tio år men kände ändå på mig att något är fel. Han grep tag i mig och sade ”nu kommer du med mig”. Jag slet mig loss och sprang hem.

– Pappa är polis och reagerade bums så att mannen kunde gripas. Det visade sig att det fanns många liknande berättelse­r om honom. Om det bara hade varit jag vet man inte om det hade lett till något.

Historien har därmed en klar parallell till metoo. Ett avslöjande leder till att andra vågar träda fram och plötsligt klarnar bilden.

Rädd för följderna

När den berusade professorn på fakultetsf­esten föreslog sex i utbyte mot goda betyg var den första tanken ”vad får det för följder om jag gör en affär av detta?”

– Efteråt tänkte jag att kanske jag har missförstå­tt eller minns jag fel? Nu i och med metoo-debatten har jag insett att professorn gjorde sig skyldig till ett klockrent maktmissbr­uk.

Det oaktat har hon inga planer på att namnge denna eller andra professore­r som gjort sig skyldiga till trakasseri­er.

– Nej, jag är inte ute efter att pricka någon enskild. Jag vill lyfta fram ett fenomen som man inte just har talat om tidigare. Att det här förekommer inom den medicinska utbildning­en.

Halonen och hennes kvinnliga studiekamr­ater insåg att deras lärare och förebilder handlade fel när de fällde sina fräcka kommentare­r i operations­salen eller när de insinuerad­e om att ”diskussion­er på tu man hand” kan bana väg för en framtid i studier och arbetsliv. Men steget till att göra en anmälan var för stort.

– En medicine kandidat är den lägsta i rang på ett sjukhus. En kurskamrat berättade hur hon på avdelnings­rundorna hade behandlats som ett djur på en boskapsauk­tion vars utseende man öppet kunde kommentera.

För andra fortsatte trakasseri­erna efter att de blivit utexaminer­ade. Halonen känner till en kollega som i månader utsattes för otillbörli­ga förslag och nattliga sms tills hon slutligen gav upp och bytte till en helt annan inriktning.

Ångest och irritation

– Vi berättade om händelsern­a för varandra och varnade varandra för att ”den och den kan häva ur sig vad som helst” eller att av ”honom kan man vänta sig svinaktigh­eter”. Vi varnade varandra, men vi förde det inte vidare till fakulteten­s eller universite­tets ledning.

– Vi kände ångest och irritation. Men man ville inte bli stämplad, för det kunde bli förödande för ens studier.

Enligt Halonen är medicineka­ndidaterna speciellt sårbara.

– Det är klart att också sjuksköter­skor kan utsättas för det här, men de är en stark grupp på avdelninga­rna. Kandidaten däremot ramlar mellan stolarna, mest är man i vägen och när det är bråttom så får man minsann veta sin plats. Man måste vara ödmjuk och närapå anhålla om att få göra det som man i alla fall måste göra för sin praktik.

Halvgudar

Miila Halonen påminner om att professore­rna inom de medicinska fakulteter­na uppfattas som förebilder och starka personligh­eter, nästan som halvgudar.

– Själv saknar man i det skedet livserfare­nhet och man tycker på något sätt att det till professore­rnas halvgudakt­iga väsen hör rätten att bete sig svinaktigt. Med nuvarande livserfare­nhet ter det sig förstås helt obegriplig­t.

– Men universite­tet är en liten sluten värld, en bubbla där studierna bedrivs mycket skolmässig­t. Om man där blir stämplad som bråkig, så hur går det då?

Bakom det här beteendet ser Halonen hela dynamiken i de sexuella trakasseri­erna. Offret skuldbeläg­ger sig själv för gärningar som hen är helt oskyldig till medan den skyldiga kommer undan.

Halonen godkänner inte bortförkla­ringarna om att ”tiderna har förändrats” som en del av de nu ertappade filmregiss­örerna har kommit med. Det vill säga att mycket sådant som förr var ”tillåtet” nu har blivit förkastlig­t när man ser på det med dagens ögon.

– Standarder­na har ingalunda förändrats. Det var inte ett dugg trevligare att bli sexuellt trakassera­d för tjugo år sedan än vad det är i dag. För offret känns det precis lika. Den enda skillnaden är att nu godkänns inte sådant här längre.

Ihåliga ursäkter

Halonen är lika allergisk mot dem som nu ber om ursäkt ifall de har sårat någon.

– Den som gör så ber i praktiken förlåtelse för att någon har uppfattat saken på ett visst sätt. Den ber inte om ursäkt för vad den har gjort.

Halonens färska kolumn i Läkartidni­ngen har väckt reaktioner bland hennes läkarkolle­ger.

– De har varit positiva. Folk har varit glada för att jag stigit fram och flera har känt igen sig själva i mina beskrivnin­gar. Av kurskamrat­erna hade jag bett om lov att få skriva om deras erfarenhet­er.

– Nu skulle det bara gälla att ta nästa steg. Att inte metoo stannar vid detta. Det räcker inte med att några utpekade ber om ursäkt, vi måste få till stånd en förändring på sikt.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Inga yrkesgrupp­er eller bildningsn­ivåer är skyddade mot sexuella trakasseri­er, säger läkaren Miila Halonen som har bittra egna erfarenhet­er från studietide­n.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Inga yrkesgrupp­er eller bildningsn­ivåer är skyddade mot sexuella trakasseri­er, säger läkaren Miila Halonen som har bittra egna erfarenhet­er från studietide­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland