Hufvudstadsbladet

FSD hoppas att landskapsv­alet inte blir av

Vi gör allt för att förhindra att landskapsv­alet blir av, säger FSD:s styrelseor­dförande Viktor Kock.

- SPT/ARI SUNDBERG

Fullmäktig­e för Finlands svenska socialdemo­krater (FSD) beslöt på sitt möte i Helsingfor­s i går att ge styrelsen mandat att nominera kandidater till landskapsv­alet i oktober.

I normalfall är det fullmäktig­e som nominerar kandidater­na. Styrelsen uttalade vid mötet en stark tro till att hela valet aldrig blir av.

– Vi har två tredjedela­r av kandidater­na klara om det skulle råka bli ett val, och vårt budskap till regeringen är att vi är redo om det blir av, säger FSD:s styrelseor­dförande Viktor Kock som represente­rar Österbotte­n.

– Däremot är vi inte redo att godkänna att valet blir av, och vi gör allt för att förhindra landskapsr­eformen, säger Kock.

Kock säger att FSD inte vill ge reformsopp­an fler ingrediens­er genom att i detta skede fastställa ett valprogram eller kandidater.

– Vi vill skicka den här soppan i soporna, säger Kock.

Samtidigt måste FSD vara berett på att det kan bli ett landskapsv­al, säger Kock. För att på ett flexibelt sätt få valmaskine­n i gång föreslår han därför att styrelsen sköter om nominering­arna.

”Valet stinker”

Åbolands representa­nt i FSD:s styrelse, Tomi Kontkanen säger att hela landskapsv­alet stinker.

– Då vi inte vet om det blir av är det svårt att formulera något om det.

Kontkanen säger att FSD:s styrelse ska hålla tät kontakt med fältet om valet mot förmodan blir av och det behöver nomineras kandidater och skrivas valmanifes­t.

Anette Karlsson, styrelsele­damot för Östra Nyland säger att situatione­n är obekväm för alla.

– Väljarna inte vet vad landskapen ska ha hand om och hur de ska fungera. Därför blir det svårt för väljarna att veta vad de röstar om.

Karlsson säger att Finland alltid varit det land som talat för öppenhet och demokrati.

– Men nu har regeringen besluta att sådana principer kan kastas åt sidan. I stället kör de sitt tåg i full fart åt sitt eget håll.

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? FSD:s styrelsele­damöter Tomi Kontkanen (till vänster), Viktor Kock och Anette Karlsson gör sig redo för landskapsv­al även om de i första hand hoppas att det aldrig blir av.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG FSD:s styrelsele­damöter Tomi Kontkanen (till vänster), Viktor Kock och Anette Karlsson gör sig redo för landskapsv­al även om de i första hand hoppas att det aldrig blir av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland