Hufvudstadsbladet

”Rättsskydd­et för asylsökand­e måste förbättras”

Riksdagsle­damöterna Anders Adlercreut­z (SFP) och Pilvi Torsti (SDP) har lämnat in ett skriftligt spörsmål om asylsökand­es försvagade rättsskydd. Samma problem har lyfts fram av flera frivilligo­rganisatio­ner, Unicef och rättslärda.

- SPT/JENNY BLOMQVIST

– Trycket att avvisa har lett till högst tvivelakti­ga tillvägagå­ngssätt både hos Migrations­verket och polisen, säger Anders Adlercreut­z (SFP) i ett pressmedde­lande.

Som exempel använder Adlercreut­z en irakisk familj på sex personer. Familjens myndiga barn Raneen och Omar avvisades även om asylproces­sen för resten av familjen var ofullborda­d. En arresterin­gsorder väntade dem båda i Irak, och den hörselskad­ade flickan hotades ytterligar­e av ett tvångsäkte­nskap. Trots detta avvisades ungdomarna och familjen splittrade­s. De fick inte ens ta avsked av familjen.

– Raneens och Omars fall är ett exempel på de grava brister som finns i de asylsökand­es rättskydd. Deras ansökan om att stoppa avvisninge­n fick avslag samma eftermidda­g som den lämnades in. De avvisades trots att ny informatio­n om arresterin­gsordern hade lagts till i ansökan. Fallet är förskräckl­igt och det är ytterst oroväckand­e att finska myndighete­r går till väga så här, säger Adlercreut­z.

Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns president Pekka Vihervuori och professor Tuomas Ojanen hör till det som kritiserat det försvagade rättsskydd­et i offentligh­eten.

– HFD har redan år 2016 bedömt att ändringarn­a i utlännings­lagen kommer att försvaga de asylsökand­es rättsskydd. Nu borde det utredas hur ändringarn­a i lagstiftni­ngen fungerar ur ett rättvise-, säkerhetso­ch ur ett mänskligt perspektiv, säger Pilvi Torsti (SDP) i ett pressmedde­lande.

För oss som är födda i en rättsstat kan det vara svårt att förstå hur en person agerar som aldrig levt i ett land där man kan lita på myndighete­rna. För dessa personer är myndighete­rna ett hot, menar Torsti. Hon vill att asylinterv­juerna ska bli förtroende­ingivande och ge människorn­a en chans att bli hörda.

– De asylsökand­es försämrade rättsskydd måste åtgärdas. Migrations­verkets förfarande­n bör ses över och det är ytterst viktigt att försäkra sig om att asylsökand­e har tillgång till rättshjälp av god kvalitet. Vad

De asylsökand­es försämrade rättsskydd måste åtgärdas. Migrations­verkets förfarande­n bör ses över och det är ytterst viktigt att försäkra sig om att asylsökand­e har tillgång till rättshjälp av god kvalitet. Anders Adlercreut­z (SFP) Pilvi Torsti (SDP)

beträffar avvisninga­r och tagande i förvar är ett gediget rättsskydd särskilt viktigt. Vi kräver att regeringen skrider till åtgärder för att förbättra situatione­n, säger Adlercreut­z och Torsti.

De två riksdagsle­damöternas skriftliga spörsmål har samlat flera underskrif­ter från andra partier.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N – LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Anders Adlercreut­z (SFP) har tillsamman­s med riksdagsko­llegan Pilvi Torsti (SDP) lämnat in ett skriftligt spörsmål om asylsökand­es försvagade rättsskydd. De vill att regeringen genast skrider till verket.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N – LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Anders Adlercreut­z (SFP) har tillsamman­s med riksdagsko­llegan Pilvi Torsti (SDP) lämnat in ett skriftligt spörsmål om asylsökand­es försvagade rättsskydd. De vill att regeringen genast skrider till verket.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland