Hufvudstadsbladet

Knytblusen ett plagg med feministis­k historia

Att knytblusen har blivit symbol för revolution och jämlikhet är inte så konstigt som man kan tro. I USA, där plagget av många ses som en symbol för den feministis­ka kampen, är dess namn en direkt referens till det kvinnliga könsorgane­t.

- TT/JOHAN NILSSON

I kölvattnet på skandalern­a kring Svenska Akademien har knytblusen hamnat i centrum och, något oväntat, blivit en symbol för revolution och jämlikhet mellan könen.

Det här inte minst sedan flera svenska ministrar, även manliga, setts bära plagget till stöd för Svenska Akademiens avgående ständiga sekreterar­e, Sara Danius.

Dess historia går att spåra till 1600-talet då kroatiska soldater till häst bar en rosettlikn­ande tingest runt halsen, något som imponerade på den franske kungen och – voilà – kravatten var född, efter ordet för ”kroat”.

Sedvänjan spreds och ironiskt nog bar kung Gustav III mer än gärna en rosett om halsen, dock ovetande om dess symboliska betydelse för den akademi han grundade 1786 – alltså Svenska Akademien.

Kvinnlig tolkning

Därefter levde halsrosett­en en tynande tillvaro, men fick en renässans i slutet av 1960-talet då allt fler kvinnor på allvar började ta plats i arbetslive­t. Men hur skulle dessa kvinnor klä sig för att hävda sig i den manliga miljön, utan att ge avkall på sin kvinnlighe­t?

I USA började kvinnorna bära en

■ slipslikna­nde rosett, en ”girlie tie”, som snart kom att kallas ”pussy bow blouse”. Det berättar Meg Whitman, tidigare vd för datorföret­aget Hewlett-Packard, i en amerikansk dokumentär om knytblusen­s feministis­ka historia.

– Vi klädde oss i dräkter med kjol, jacka, skjorta och en liten rosett om halsen, eftersom det var vår tolkning av männens slipsar. Det var ett försök att vara feminin, men ändå passa in i vad som då var en strikt manlig värld, säger hon.

Det är lätt att tro att ordet ”pussy” i detta sammanhang syftar på de stora rosetter som ibland katter ses bära, eftersom det engelska ordet ”pussycat” betyder ungefär kisse. Men icke. Ordet ”pussy” är i stället en direkt referens till det kvinnliga könsorgane­t, eftersom dess ursprung är en kvinnlig variant på den manliga slipsen. Åtminstone enligt Meg Whitman:

– Ärligt talat, så tycker jag att det gör den (knytblusen) ännu häftigare. Den är SÅ feminin att den är vaginal!

 ?? FOTO: TT/JONAS EKSTRöMER ?? I USA ses knytblusen som något av en symbol för den feministis­ka kampen. Namnet, pussy bow blouse, är en direkt referens till det kvinnliga könsorgane­t. Samtidigt har den blivit Sara Danius kännetecke­n.
FOTO: TT/JONAS EKSTRöMER I USA ses knytblusen som något av en symbol för den feministis­ka kampen. Namnet, pussy bow blouse, är en direkt referens till det kvinnliga könsorgane­t. Samtidigt har den blivit Sara Danius kännetecke­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland