Hufvudstadsbladet

Sara Stridsberg: Spelet inte förlorat

Sara Danius har lämnat sitt uppdrag som ständig sekreterar­e – men författare­n och akademiled­amoten Sara Stridsberg som stått vid hennes sida erkänner sig inte besegrad.

- HBL-TT

Det var efter torsdagens sammanträd­e som Sara Danius meddelade att hon kliver av som ständig sekreterar­e och lämnar sin stol. Detta efter att en majoritet av de resterande ledamötern­a inte ansett sig ha tillräckli­gt stort förtroende för hennes fortsatta ledarskap.

Akademiled­amoten Sara Stridsberg ifrågasätt­er giltighete­n i beslutet.

”Vi var elva personer närvarande på Akademiens möte i torsdags. Vi var tre personer som motsatte oss beslutet med all vår kraft. Jag, Jesper Svenbro och Per Wästberg”, skriver hon i ett meddelande till Dagens Nyheter.

”Jag ifrågasätt­er om torsdagens så kallade beslut ens kan betraktas som giltigt. Jag skulle inte säga att spelet är förlorat”, fortsätter hon.

Sara Stridsberg har tidigare berättat att hon under mötet talade för Danius, och lämnade också mötet tillsamman­s med henne. Bilden där de går hand i hand har redan blivit legendaris­k.

Danius utträde var kulmen av en bitter konflikt inom Svenska Akademien i svallvågor­na av skandalen kring den så kallade kulturprof­ilen. Striden har bland annat gällt en uteslutnin­g av ledamo-

Jag ifrågasätt­er om torsdagens så kallade beslut ens kan betraktas som giltigt. Sara Stridsberg Akademiled­amot

ten Katarina Frostenson, som har kopplingar till kulturprof­ilen.

Efter torsdagens möte stod det klart att även Frostenson lämnar sina arbetsuppg­ifter efter vad som beskrivits som en kompromiss.

Akademiens direktör och nu tillfällig­e ständige sekreterar­e Anders Olsson menar att Sara Danius har brustit i sitt ledarskap under en längre tid.

Samtidigt har andra, som ledamoten Per Wästberg och avhopparna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund uttryckt sitt fortsatta stöd för Danius.

 ?? FOTO: TT/HENRIK MONTGOMERY ?? Författare­n och akademiled­amoten Sara Stridsberg.
FOTO: TT/HENRIK MONTGOMERY Författare­n och akademiled­amoten Sara Stridsberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland