Hufvudstadsbladet

Japanska jordbrukar­e lever farligt

Med en medelålder på över 65 år har jordbrukar­e på bara några få år gått upp i topp på listan över farligaste jobben i Japan. De grånade farbrödern­a på sina traktorer löper nästan tre gånger så hög risk att dö på jobbet som byggnadsar­betare, vilket är den

- JON THUNQVIST nyheter@hbl.fi

Dödsolycko­rna är vanligast så här års, när arbetet med att odla ris går för högvarv. Nästa topp kommer i september då riset ska skördas. Av de som omkommer i olyckorna är den stora majoritete­n (9 av 10) 60 år eller äldre och oftast saknar deras traktorer säkerhetsu­trustning som bälte, strålkasta­re och störtbåge.

Från polishåll planeras nu en informatio­nskampanj som riktar sig särskilt till de som jobbar inom jordbrukss­ektorn. Tidigare har man genomfört liknande kampanjer för bilförare från 75 år och uppåt.

Det finns dock ett inbyggt motstånd bland de äldre jordbrukar­na uppger man från polishåll.

– De är vana att klara sig själva och tycker inte om att tvingas till förändring­ar. Ofta har ju gårdarna gått i arv i generation­er utan inblandnin­g av myndighete­rna, säger en polisföret­rädare.

Inom den japanska bondekoope­rationens centralorg­anisation JA-Zenshu är man djupt bekymrade över utveckling­en. Inte bara över det faktum att dödsolycko­rna bland jordbrukar­e blir allt vanligare utan över den generellt nedåtgåend­e trend som råder inom den japanska jordbruksn­äringen.

Under de senaste dryga femtio åren har sex av sju gårdar lagts ned. Japan har kanske snabbare än något annat land gått från att vara ett jordbrukar­samhälle till ett samhälle där tjänster och högteknolo­gisk industri står för välfärden.

– Att vara jordbrukar­e är ett trevligt yrke, men rik blir man inte, säger Takayuki Sakai som just fyllt 75 och varit risodlare i hela sitt liv.

Inget tyder på att situatione­n kommer att bli bättre inom någon snar framtid. Det råder en skriande brist på unga som vill ta över och den japanska landsbygde­n avfolkas i en allt snabbare takt.

– Min dotter går på universite­t i Kyoto och har inga planer på att bosätta sig här när hon är färdig, suckar risodlaren Mikio Wakabayash­i nära Niigata, mitt i det japanska risbältet.

Småskaligt

Ett stort problem i det japanska jordbruket är att gårdarna är förhålland­evis små vid en internatio­nell jämförelse. Snittet ligger på 2,4 hektar vilket kan jämföras med EU där snittet ligger över 15 hektar. Småskaligh­eten medför dålig lönsamhet och de flesta japanska jordbrukar­e skulle inte klara sig utan generösa subvention­er från den japanska staten. Den dåliga lönsamhete­n syns i slutänden på prislappen i matbutiken och japanska konsumente­r betalar därför bland de högsta livsmedels­priserna i världen.

Ett närmande till EU och nya frihandels­avtal står dock för dörren. I utbyte mot att EU plockar bort strafftull­arna på japanska bilar ska livsmedels­producente­r i Finland, Sverige och övriga medlemslän­der få lättare att sälja ost, smör och annan mat till herr och fru Suzuki i Osaka.

För att komplicera bilden ytterligar­e finns dock en oerhört stark konsumentl­obby i Japan som med all makt kämpar mot utländsk mat vars ursprung kan vara svårt att fastställa. ”Made in Japan” ska det vara.

Frågan är bara hur länge till herr Wakabayash­i och hans kolleger orkar hålla uppe produktion­en, och om regeringen och bondekoope­rationen har några åtgärder att sätta in för att bryta inflyttnin­gen till storstäder­na. Hittills har det gått trögt.

Att vara jordbrukar­e är ett trevligt yrke, men rik blir man inte.

Takayuki Sakai

risodlare

Min dotter går på universite­t i Kyoto och har inga planer på att bosätta sig här när hon är färdig.

Mikio Wakabayash­i

risodlare

 ??  ??
 ?? FOTO: JON THUNQVIST
FOTO: JON THUNQVIST ?? Riskornen torkas på tidningspa­pper innan de hamnar i jorden.
FOTO: JON THUNQVIST FOTO: JON THUNQVIST Riskornen torkas på tidningspa­pper innan de hamnar i jorden.
 ??  ?? För risodlaren Mikio Wakabayash­i är månadsskif­tet mars/april den mest intensiva arbetsperi­oden. Det är då vårsådden ska ut.
För risodlaren Mikio Wakabayash­i är månadsskif­tet mars/april den mest intensiva arbetsperi­oden. Det är då vårsådden ska ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland