Hufvudstadsbladet

Fel om nedskärnin­gar

- THORLEIF TVERIN pensionär, Kyrkslätt

SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN Pensionera­de sjukhuskem­isten Peter Elgs (HBL 9.4) insändare kommentera­des redan av Gitta Dahlberg, men jag ser mig föranledd att tillrättal­ägga Elgs osanningar. Jag arbetade själv 1983–2009 inom HUCS/ HNS bland annat som biträdande ekonomidir­ektör.

Elgs påståenden om årliga nedskärnin­gar med 10 procent är tagna ur luften och orealistis­ka påståenden. Dessutom skäller han på fel träd. Gitta Dahlberg är inte den skyldiga, utan hon och många andra måste följa speciellt huvudstads­regionens (Helsingfor­s, Esbo och Vanda) tjänsteman­naledning och politiska ledning och det medförde underbudge­tering på grund av orealistis­kt nedpressad­e vårdbehov och vårdbestäl­lningar. Vanligtvis ledde det nästan årligen till tilläggsan­slag (cirka 2-3 procent) som måste beviljas senast vid godkännand­et av bokslutet.

Sjukhusdir­ektör (tidigare kemisten!) Relander envisades med att slå huvudet i väggen. Med tiden började både HUCS/HNS utveckla sina kostnadsbe­räkningar och kostnadsan­alyser i stället för att bara tala om betalnings­andelar. Numera är ju HNS med alla mätare det effektivas­te sjukhusdis­triktet och borde särbehandl­as i samband med vårdreform­en, det vill säga behålla sin specialstä­llning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland