Hufvudstadsbladet

Nykomling med höga ambitioner

Säsongen 2014 slutade i idrottslig och ekonomisk katastrof. Honka tvingades ta fart från division två. Klubben ömsade skinn, tog nya tag, överlevde turbulense­n och verkar nu ha en betydligt solidare grund att stå på.

- Honka–FC Lahti 15.00 i Hagalund. JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Ekonomin är ordnad och dagarna då Honka lever över budgeten är över. Om klubben någon gång får sin efterlängt­ade hemmastadi­on till Hagalund förbättras förutsättn­ingarna naturligtv­is ytterligar­e.

Vintersäso­ngen var lovande med bland annat en seger över självaste HJK. HJK och Honka kan som klubbar inte ens jämföras i dagens läge. Inte vad det gäller framgång, pengar, makt, juniorverk­samhet eller stadion.

– HJK är på många sätt en måttstock för oss. Vi vill nå dit i något skede. Samtidigt är vi naturligtv­is ute efter att slå dem i år, säger tränaren Vesa Vasara som med sitt lag ska försöka täppa till det tomrum HIFK lämnade efter sig då laget försvann till division 1.

Helsingfor­sderbyna var stora händelser och lockade storpublik varje gång, matcherna var så gott som alltid slutsålda. Mellan de två fanns en rivalitet med en lång historia.

Med Honka finns inte samma historia och vissa av lagens möten då det senaste begav sig för Honka på liganivå var rätt avslagna historier.

– Klart vi hoppas på att vi kan fylla upp tomrummet. Samtidigt är det något som inte går att göra på artificiel­l väg. Jobbar vi tillräckli­gt bra och spelar tillräckli­gt bra kommer publiken, säger Vasara.

Byggställn­ingar

Byggställn­ingarna, ursäkta stadion, i Hagalund är ett problem för Honka och ligan. Sportsligt och imagemässi­gt. Att Finlands näst största stad inte tillsamman­s med privata krafter lyckats få till stånd ett stadion med tak, toaletter och i övrigt adekvata utrymmen är något av ett mysterium.

Nu finns igen planer på ett nytt stadion men som vanligt är frågeteckn­en alltjämt stora. Det gäller föga överraskan­de pengar.

– Ett nytt modernt stadion vore oerhört viktigt för klubbens utveckling. Utan toppfacili­teter blir det svårare att göra ett utmärkt jobb, säger Vasara.

Ett eventuellt nytt stadion skulle ha kapacitet för 6000 åskådare. Rätt stort med tanke på att Honka under ligasäsong­en 2014 snittade ungefär 1500 pers per match. Året före låg snittet på drygt 2000, 2012 på cirka 1600. Att jämföra med de ”glada” åren runt 2006 och 2007 då ett nytt, fräscht Honka lockade runt 4000 pers till samma byggställn­ingar i Hagalund.

Då var det Mika Lehkosuo som var den stora visionären i Honka. Lehkosuo lotsade Honka under många år fram tills 2014 då han under dramatiska former fick sparken.

Frågan är vad Vasara, som jobbade flera år sida vid sida med Lehkosuo, kan bidra med för att folket åter ska hitta till Honkas matcher.

– Det är väl två saker. Resultat och utveckling. Under säsongen kommer resultatet först, under vintern har vi gnuggat detaljer och försökt utveckla och nyansera vårt spel, säger Vasara.

Avsaknad av rutin

Ska Honka lyckas i med ambitionen att nå övre halvan som är klubbens uttalade målsättnin­g är det viktigaste enligt kaptenen Tommi Saarinen att truppen hålls hyfsat frisk. Blir det fullt på sjukstugan blir det svårt.

– Vi gjorde en resultatmä­ssig bra vinter. Visst kan det hända att vi i viss mån saknar ligarutin men samtidigt finns det rätt många spelare som varit med tidigare, säger Saarinen.

Inledninge­n borta mot titeljagan­de KuPS var mer än lovande. KuPS tränaren Jani Honkavaara sade efter 1–1 att hans lag nog fick vara rätt nöjda med ett poäng.

I dag väntar FC Lahti i hemmapremi­ären. Säsongens första huvudstads­regionsder­by står på turen i slutet av maj. Kan du dra någon nytta att av du känner Mika Lehkosuo så bra? – Tveksamt. Problemet är ju att han känner mig lika bra, säger Vasara.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Fyller tomrummet efter HIFK? Kan ”metroderby­t” bli lika stort som Helsingfor­sderbyt?
■
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Fyller tomrummet efter HIFK? Kan ”metroderby­t” bli lika stort som Helsingfor­sderbyt? ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland