Hufvudstadsbladet

Räikkönen snuvades på pole position

Kimi Räikkönen har ruskat av sig besvikelse­n i Bahrain och jagar säsongens första seger i Shanghai. Han startar från den andra rutan i dagens tävling. Precis som i Bahrain stod Sebastian Vettel för den snabbaste kvaltiden.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Kimi Räikkönen fortsätter att ha de små marginaler­na på fel sida. Ferrari-finländare­n stod för den snabbaste tiden då Q3 inleddes och hade hand om pole position då bara en förare var kvar ute på banan – stallkamra­ten Sebastian Vettel.

Det gick precis som i Bahrain förra veckan.

Vettel stod för ett fulländat kvalvarv då det gällde som mest och tog hand om den första startrutan. Den sista sektorn blev helt avgörande, marginalen ner till Räikkönen var nio hundradela­r.

– Bilen var fantastisk och blev bara bättre under kvalet. Jag gjorde några små misstag i mitt första kvalvarv i Q3, men i det andra hade jag marginaler­na på min sida och kunde trycka på, sade kvalsegrar­en Vettel i intervjun ute på banan.

Räikkönen var sammanbite­n efter att än en gång snuvats på konfekten. Han har slutat tvåa i samtliga kval i år.

– Kvalet var okej, men det blev inte exakt som jag ville. Jag får se vad jag kan göra i morgon. Det kommer att bli ett långt race och jag ska hålla mig borta från trubbel.

Bottas: Däcken greppade inte

Valtteri Bottas var snabbare än stallkamra­ten Lewis Hamilton och startar från den tredje rutan i söndagens race. Mercedes får ta sig en funderare. Ferrari har vunnit säsongens två första tävlingar och en tredje rak triumf ligger nära till hands.

Bottas säger att Ferrari hade fördelen i kvalet:

– Våra däck greppade inte lika bra som Ferraris i dag.

Motorprobl­em för Red Bull

Red Bull fortsätter ha stora problem med bilarnas pålitlighe­t. Daniel Ricciardos sista träningspa­ss gick bokstavlig­en upp i rök på grund av motorprobl­em.

Stallets mekaniker fick slita som galningar för att fixa problemet – och lyckades i grevens tid. Ricciardo rullade ut sist av alla i kvalet och körde bara ett varv i Q1. Kvaldagen räddades till slut: Ricciardo slutade på sjätte plats och stallkamra­ten Max Verstappen var femma.

Pierre Gasly, som stod för en pangpresta­tion i Bahrain, misslyckad­es kapitalt och slutade på 17:e plats.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/LLUIS GENE ?? Kimi Räikkönen jagar säsongens första seger från andra plats
■ bakom Sebastian Vettel.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/LLUIS GENE Kimi Räikkönen jagar säsongens första seger från andra plats ■ bakom Sebastian Vettel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland