Hufvudstadsbladet

Östra Medelhavet sommarens uppstickar­e

Spanien får tuff konkurrens av Grekland och Kroatien – och uppstickar­na Montenegro och Albanien lockar allt fler. Sommaren 2018 riktas blickarna allt mer mot östra Medelhavet.

- TT/ANNIKA GOLDHAMMER

Semesterfa­voriten sommartid har länge varit Spanien i allmänhet och Mallorca i synnerhet. I år får de tuff konkurrens från Grekland och de omkringlig­gande länderna i östra Medelhavet.

Grekland går framåt och avståndet till Medelhavet­s mest bokade semesterla­nd Spanien har aldrig varit mindre. Generellt sett är hela östra Medelhavet sommarens vinnare, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikat­ionsansvar­ig på resebyråke­djan Ticket.

Ett land som bara blir populärare för varje år är Kroatien. En förklaring är ett större utbud av reguljärfl­yg som numera erbjuder direktflyg till både Split och Dubrovnik. Samtidigt har även charterbol­agen ökat kapacitete­n till landet de senaste åren. Tui satsar på fler resor till Kroatien, som kompletter­ar utbudet med kuststaden Dubrovnik.

Långa stränder

Samtidigt växer intresset för grannlande­t Montenegro. Nya chartermål är Budva, Becici, Petrovac och Porto Montenegro. Landet lockar framför allt med fina stränder, låga priser och en fascineran­de natur med höga berg och djupa fjordar. Men enligt en undersökni­ng gjord av Ving är det främst det faktum att det är ett land som inte så många har besökt som lockar mest.

Apollo blir i sommar först med att erbjuda direktflyg till Albanien samt det nya resmålet Durrës i mellersta delen av landet. Kuststaden lockar med en kilometerl­ång sandstrand kantad av hotell och barer, samt Balkans största amfiteater.

Vid sidan av uppstickar­na Montenegro och Albanien lockar fortfarand­e de grekiska öarna, med Kreta som ohotad etta.

Turkiet ser ut att sakta återhämta sig i år. Jämfört med förra sommaren har antalet charterbok­ningar ökat kraftigt från störtdykni­ngen efter militärkup­pförsöket sommaren 2016.

 ?? FOTO: PONTUS WALLIN
FOTO: ANNIKA GOLDHAMMER ?? Kroatiska Split är en populär utgångspun­kt för många öluffare i Medelhavet.
■
FOTO: PONTUS WALLIN FOTO: ANNIKA GOLDHAMMER Kroatiska Split är en populär utgångspun­kt för många öluffare i Medelhavet. ■
 ??  ?? Petrovac är en av Montenegro­s finaste småstäder.
■
Petrovac är en av Montenegro­s finaste småstäder. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland