Hufvudstadsbladet

Trakasseri­er i filmbransc­hen

-

● Nyheten om sexuella övergrepp, hot och trakasseri­er mot kvinnliga studerande begångna av filmregiss­ören Lauri Törhönen under hans tid som professor vid Konstindus­triella högskolan (nuvarande Aalto-universite­tet) briserade i februari.

● En dryg månad senare avslöjade flera kvinnliga skådespela­re regissören Aku Louhimies tvivelakti­ga metoder, som bland annat gick ut på att förnedra sina skådespela­re för att uppnå bästa möjliga resultat (enligt Louhimies).

● Undervisni­ngs- och kulturmini­ster Sampo Terho har beslutat tillsätta en utrednings­person med uppgift att utreda trakasseri­er och övergrepp inom filmbransc­hen. Också arbetsvill­kor och lagstiftni­ng ska utredas. Dessutom ska den person som tillsätts ge förslag på hur man kan förebygga trakasseri­er och främja jämställdh­et.

● Undervisni­ngsministe­riets förslag till ny filmlag överlåts till statsrådet om några dagar.

● En broschyr om förebyggan­det av sexuella trakasseri­er inom filmbransc­hen sammanstäl­ldes i all hast i vintras. Broschyren definierar vad sexuella trakasseri­er är och ger direktiv för hur den som har drabbats ska agera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland