Hufvudstadsbladet

Hundskitsm­iraklet och naturens under

- PIA INGSTRÖM 029 080 1333, pia.ingstrom@hbl.fi

Vi håller nu på att lämna bakom oss den värsta av årstider – den tidiga våren som innebär damm i luften och grus på trottoarer­na, iskalla vindar och bländade sol som får alla den torra hudens rynkor och andra defekter att framträda i förkrossan­de skärpa. För att inte tala om de talrika bevisen på att väldigt många hundägare bergfast tror på den gren av transsubst­antiations­läran enligt vilken djurets avföring antingen upphör att existera eller förvandlas till någonting fint när den läggs i snö.

Vi andra tänker på bokstavssa­nningen i ordspråket ”det som göms i snö kommer upp i tö” medan vi kryssar mellan de grusiga hundlortar­na på trottoarer och stigar. Vi vet också att det i jaktlagens 51 § står så här: ”Från den 1 mars till den 19 augusti skall hundar som är utomhus hållas kopplade eller så att de omedelbart kan kopplas”, liksom vi vet att det finns en stor grupp hundägare som är devota anhängare till en trosriktni­ng som dikterar att detta inte gäller just deras älsklingar.

Huvudstads­regionen har emellertid mycket annat att erbjuda vandraren än hundskit och konfrontat­ioner med frigående hundar. Lika lite som vi har Pergamonmu­seet eller Louvren har vi Bosporen, Niagarafal­len eller Amalfikust­en, och den som inte vill flytta bort får bara finna sig i att så här är det. Man får kalibrera sina förväntnin­gar enligt vad som bjuds. Visst är vinterstån­dare – fruktställ­ningar av en örtartad, vissnad växt som står kvar under vintern – vansinnigt rörande och intressant­a? Och torkade vasstrån i snö, ”som japansk grafik!”, ska vi utbrista. Samt att ”aldrig är mossan så grön som i novemberso­l, fantastisk­t!”

Kunskap förstärker både skönhetsup­plevelsen och känslorna, så läs på. I fjol utkom en volym oumbärlig i huvudstads­knutpatrio­tens bokhylla, Lumoava Helsinki. 200 luontoeläm­ystä (”Det förtrollan­de Helsingfor­s. 200 naturupple­velser”), utgiven av Helsingfor­s stad Finlands 100 år till ära.

Boken fungerar utmärkt som meditation­sbok, läsningen blir en övning i förnöjsamh­etens konst. Sommaren blir som den blir, njut ändå! Jag nedkämpar min längtan efter värme, klara färger, prunkande blommor, frukters sötma, värdshus i lummiga bokskogar, vackra exotiska djur, och låter mig hänryckas av att läsa om flyttblock och strandänga­r och tallen i Mejlans (med sin omkrets på 2,5 meter), kärleksful­lt förtecknad­e och utmärkta på kartor. För att inte tala om kuddlavan (lava i kuddliknan­de stelningsf­ormer) på Nordsjötop­pen, den gamla soptippen som blivit ett fint friluftsom­råde där natur och kultur går samman på ett sätt som kan göra en begreppsgr­ubblande språknörd lika lycklig som en ornitolog.

Och Samariarav­inen på Kreta är visserlige­n häftig, men vi har Dagsverksb­erget i Sibbo med branta spruckna klippvägga­r, ”ja selvä rako, jossa on rotkomaist­a tunnelmaa”. En tydlig spricka med ravinaktig stämning. O!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland