Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- JOHAN FELLMAN mångårig vän och forskarbro­der JOHN FORSIUS son

Henrik Runar Forsius ● Född 24.8.1921 i Helsingfor­s Död 27.2.2018 i Helsingfor­s

Professor Henrik Forsius avled på Haartmansk­a sjukhuset efter en kortvarig men häftig infektion.

Hans far Runar verkade som barnläkare i olika distrikt i Helsingfor­s, medan modern Saima (f. Granit) styrde i hemmet med fast hand. Han blev faderlös vid 14 års ålder, vilket ledde till att banden till äldre systern Margareta och den mycket yngre systern Carin blev mycket starka.

Henriks läkarstudi­er vid Helsingfor­s universite­t avbröts tillfällig­t år 1941 då han blev inkallad till IR61 och fronten vid Svir.

Han blev färdig med läkarstudi­erna 1948, varefter en lång och framgångsr­ik karriär som ögonläkare och forskare inleddes. Intresset för ögon hade väckts då han 1944 som sanitär vid Universite­tets ögonklinik, som under kriget var evakuerad till Vilppula, blev kommendera­d att med oftalmosko­p undersöka ögonen på soldater som misstänkte­s simulera blindhet. Han disputerad­e 1954 för doktorsgra­den med en avhandling om fettringar på ögats hornhinna.

Något år senare halkade han in på genetikens område då han tillsamman­s med kollegan Aldur Eriksson hittade en sällsynt, ärftlig ögonsjukdo­m på Åland. Tillsamman­s undersökte de hela befolkning­en på Kökar.

Henriks forskarakt­ivitet har följt olika banor. Dels har han studerat släkter med olika ärftliga ögonsjukdo­mar, dels har han har deltagit i olika expedition­er för att studera isolerade population­er, både i Finland och utomlands.

Han undersökte inuiter i Nordamerik­a och på Grönland, finskugris­ka folkslag på olika håll i dåvarande Sovjetunio­nen och utvalda delar av ursprungsb­efolkninge­n i Sydamerika.

Den främsta av expedition­erna var den internatio­nella om skoltsames­amhällena i Sevettijär­vi och Nellim, som skedde i sista minuten, efter det har samhällena splittrats och skolterna spridits ut över landet.

Henrik Forsius knöts som professor till det nygrundade universite­tet i Uleåborg 1964, där han verkade till sin pensioneri­ng 1986. Han såg det som sin viktigaste uppgift att bygga upp en ny ögonklinik och utbilda ögonläkare för norra Finlands behov. Antalet ögonläkare för en befolkning på 700 000 ökade från 3 till 40 fram till hans pensioneri­ng, något han var mycket stolt över.

Av de internatio­nella utmärkelse­rna han belönades med uppskattad­e han mest hedersdokt­orstiteln han erhöll av Umeås universite­t 1973.

Han levde i ett långt och harmoniskt äktenskap tillsamman­s med sin hustru Harriet fram till hennes död 2016. Familjeliv­et och sommarstug­an i vid Lojo sjö betydde mycket för honom som motvikt till arbetet, och efter pensioneri­ngen blev också krigsveter­anerna en viktig källa för innehåll. Han blev mycket upprörd när invandrarf­ientliga grupper lät påskina att veteranern­a hade kämpat förgäves i och med den ökade mängden asylsökand­en och tog tydligt avstånd från detta i en tidningsin­tervju.

Hela livet hyste han intresse för motion, under studietide­n vann han flera finska mästerskap i rodd tillsamman­s med lagkamrate­rna i Akademiska Roddklubbe­n. Han besökte ända till slutet regelbunde­t både krigsveter­anernas och Helsingfor­s Gymnastikk­lubbs motionstim­mar vid sidan av de dagliga promenader­na i parkerna kring Folkhälsan­huset i Brunakärr, där han bodde de sista åren av sitt liv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland