Hufvudstadsbladet

Ska barnen betala mediciner för en dement far?

”I regel undantas minst 15 procent eller cirka 250 euro för personliga utgifter, men resultatet kan ändå bli oskäligt. I så fall bör avgiften alltså sänkas.”

- HÅKAN STOOR Jur.lic.

Vi är två syskon vars ålderstign­a och delvis dementa far har flyttats in på ett äldreboend­e som betalas av kommunen. Vårdavgift­en är 85 procent av nettoinkom­sterna. Vår fars inkomster består enbart av arbetspens­ionen. Ingen annan egendom finns, varken fast egendom eller placeringa­r. Förutom vårdavgift­en tar äldreboend­et ut avgifter för vissa löpande utgifter som mediciner, kläder, frisör, fotvård, blöjor, hygienarti­klar. Även telefonavg­iften och eventuell sjukvård utanför vårdhemmet ska betalas med den återståend­e 15 procenten. Vi är varken egenvårdar­e, intressebe­vakare eller vårdnadsha­vare för vår far. Nu undrar vi om vi är skyldiga att finansiera ur vår egen ficka vår fars utgifter och övriga skulder om hans egna pengar inte räcker till. Har vi över huvud taget någon lagstadgad eller annan skyldighet, förutom den moraliska, att sköta och ordna med hans affärer och även sköta om allt pappersarb­ete som tar en rejäl bit av fritiden och även arbetstide­n.

UNDRANDE BARN

Barn är inte juridiskt ansvariga för sina föräldrars utgifter. Om fadern inte längre klarar av att sköta sin ekonomi eller andra angelägenh­eter kan en intressebe­vakare ut- ses för honom. Intressebe­vakaren – som kan vara något av barnen – har rätt till ett arvode ur faderns tillgångar och det dras av från vårdavgift­en. Magistrate­rna ger närmare informatio­n om intressebe­vakning.

I fråga om vårdavgift­en bör frågeställ­arna i första hand vända sig till kommunen och kräva att avgiften sänks. Enligt lagen är kommunen nämligen skyldig att sänka avgiften om personens försörjnin­g ”äventyras av att avgiften tas ut”.

En annan möjlighet är att man ansöker om utkomststö­d från Folkpensio­nsanstalte­n för att kompletter­a faderns inkomster. FPA förutsätte­r ändå i regel att man först ansökt hos kommunen om att få avgiften sänkt. När utkomststö­d beviljas beaktas sökandens alla tillgångar, också sådan egendom som lätt kan realiseras. Enligt frågeställ­arna har fadern ändå ingen sådan egendom.

Beslutet kan överklagas

Nekande beslut av både kommun och FPA kan överklagas genom att man begär omprövning av beslutet. Därefter kan besvär anföras hos förvaltnin­gsdomstole­n. Att överklaga ett beslut om avgifter hos förvaltnin­gsdomstole­n kostar emellertid 250 euro. Man slipper betala om domstolen ändrar kommunens beslut till förmån för ändringssö­kanden. Däremot är det gratis att överklaga ett beslut om utkomststö­d.

Slutligen kanske någon undrar över hur det kan vara möjligt att avgiften är så hög att fadern inte har råd med sina övriga utgifter. Jag har inte haft tillgång till alla detaljer i detta ärende, men utgår från att det handlar om en vårdavgift för serviceboe­nde. Om sådana avgifter finns ingen annan lagstiftni­ng än att avgiften inte får överskrida självkostn­adspriset. I regel undantas minst 15 procent eller cirka 250 euro för personliga utgifter, men resultatet kan ändå bli oskäligt. I så fall bör avgiften alltså sänkas.

Som tidigare framhållit­s i denna spalt har en ny lagstiftni­ng om avgifter utlovats redan länge. Nu ser planerna ut att bli verklighet som en del av den stora vårdreform­en. Ett utkast till ny lagstiftni­ng kommer att presentera­s.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland