Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- EILA ALOPAEUS hustru FOLKE SJÖGREN vän

Thomas Alopaeus ● Född 9.12.1937 Död 26.3.2018

Thomas Alopaeus var en mångsyssla­re, företagsek­onom, skärgårdsv­än och sällskapsm­änniska.

Han skrevs in i Svenska Klassiska Lyceum i Åbo 1948 och blev student 1956. Han fortsatte i Handelshög­skolan vid Åbo Akademi och blev diplomekon­om 1962 efter att han redan en tid varit i arbetslive­t. Det där med ekonomi fanns i släkten, hans far Åke var ekonomiema­gister.

Sitt yrkesliv inledde Thomas på Valio, därefter var han en tid hos Rönkä och sedan försäljnin­gschef på Salora.

På Navire blev han vd 1975. Fartygs- och rederibran­schen blev hans specialite­t. Han började som konsult på Hollming Oy, blev styrelseme­dlem 1982 och slutade som konsult och styrelseme­dlem 2002. Han fungerade som chef för Hollming shipping och var styrelseme­dlem i Wilhelmsen Lines i Norge. Han hade därtill flera andra styrelse- och förtroende­uppdrag.

I ungdomen, ända in på 1970-talet, var Thomas aktiv i Åbo Fäktare och var finsk mästare på sabel. Fäktningen passade hans lynne väl. Det var som att polemisera, man tog och man gav men det gällde att hitta de svaga punkterna och sätta in sina stötar.

Thomas var aktiv inom föreningsl­ivet. Han var grundande medlem i Round Table i Pargas och i föreningen Jungfruskä­rs Väl där han i många år var ordförande. Där fanns mycket att göra då Nationalpa­rken etablerade sig på Jungfruskä­r.

Thomas var medlem i Bacchi Ordens Capitel, grundat 1959 av forna skolkamrat­er i Classicum eller alumner vid Åbo Akademi. Han var mångårig kapitalmäs­tare och generalgra­nskare. Forna militärkam­rater träffade han årligen i Gurkslunga­rna, alltså granatkast­arna. Han gillade organisera­d samvaro med okonventio­nella inslag och trivdes bland gamla vänner.

Till trevlig samvaro hör ofta god mat och det var ett kärt ämne för Thomas, som älskade gourmetmat och gärna diskuterad­e delikatess­er. Men lika mycket uppskattad­e han ren och enkel skärgårdsm­at.

Och så var det sjöfart och båtar. Guy Lönngren ritade en alldeles speciell katamaran som byggdes i Littois. Den stora farkosten var en sevärdhet var han än dök upp med den. Men han var lika intressera­d av gamla träbåtar med inombordsm­otor och en historia.

Hus, byggnader och konstrukti­oner ägnade han sig åt tillsamman­s med sin hustru Eila. Sommarvill­an på Hermanskär i Houtskär var en annorlunda skapelse i glas och metalliste­r i funkislikn­ande stil. I husen på Jungfruskä­r, som blev det slutliga sommarvist­et, har paret respektera­t och vårdat det ursprungli­ga och gamla. Jungfruskä­r är en idyll vid havet där han och Eila efter hans pensioneri­ng år 2002 har vistats halvårsvis.

Thomas tyckte om att polemisera men han tog aldrig något personligt. Hans humor och generosite­t var lika uppskattad i bekantskap­skretsen som i familjen. Han var beläst och gav mycken tid åt litteratur­en. Bäst tyckte han om historia men både deckare och världslitt­eraturens tegelstena­r fick plats.

Till familjen har under många år hört ett antal hundar som alla stod Thomas hjärta nära. Sammanlagt har det funnits åtta hundar, av vilka två finns kvar i dag.

Thomas sörjs närmast av hustrun Eila, sonen Christian med familj samt hundarna Baba och Bim.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland