Hufvudstadsbladet

Det demokratis­ka bakslagets logik

-

Premiärmin­ister Viktor Orbán fick storslam i söndagens ungerska parlaments­val. Fidesz återval vilade på konspirato­risk invandring­skritisk och islamofobi­sk retorik. Udden har speciellt riktats mot EU, som kritiseras för att begränsa medlemssta­ternas nationella självbestä­mmande genom krav på en gemensam solidarisk flyktingpo­litik. Väljarna gillade även de välfärds- och infrastruk­tursatsnin­gar som regeringen gjort, något som paradoxalt möjliggjor­ts med stöd av EU. Ungern har plockat ut russinen ur kakan. EU:s ekonomiska stöd tas tacksamt emot, samtidigt som regeringen tagit avstånd från EU:s grundlägga­nde principer om demokrati och mänskliga rättighete­r.

Med 49 procent av rösterna kontroller­ar Fidesz en parlamenta­risk supermajor­itet. Tidigare har Viktor Orbán använt en sådan maktställn­ing för att stärka sin egen maktställn­ing. Författnin­gsdomstole­n har underlagts politisk kontroll, yttrandefr­iheten har begränsats och regeringsk­ritiska mediers och civilsamhä­llets verksamhet­smöjlighet­er har försvårats.

Demokratis­eringen i Öst- och Centraleur­opa efter 1989 krönte den tredje demokratis­eringsvåg som gick över världen med militärreg­imernas sammanbrot­t i Latinameri­ka och demokratis­eringen i Afrika. Aldrig tidigare hade det funnits så många demokratis­ka stater, och stödet för demokratis­ka värderinga­r var större än någonsin.

Det fanns en utbredd uppfattnin­g om demokratin­s oåterkalle­liga seger. Liberal demokrati och marknadsek­onomi hade visat sig vara mera framgångsr­ika än kommunisme­n för att skapa frihet och ekonomiskt välstånd. ”Historien var slut”, menade Francis Fukuyama, statsvetar­e och nationalek­onom, i den kontrovers­iella boken Historiens slut och den sista människan, som gavs ut 1992.

I dag bevittnar världen demokratis­ka tillbakagå­ngar i en rad länder. Förutom i Ungern har demokratin försvagats i bland annat Turkiet, Venezuela och även USA då medborgarn­a valt in auktoritär­t sinnade politiska krafter. Något yrvaket bevittnar omvärlden det som man för mindre än två årtionden sedan inte kunde förutse: Demokratis­kt valda ledare försvagar de för liberaldem­okratin centrala institutio­nerna. Viktor Orbáns vision är en illiberal demokrati, som inte helt förnekar den liberala demokratin, men inte inkorporer­ar centrala liberaldem­okratiska grundeleme­nt såsom ”checks and balances”, minoritets­skydd och rättighete­r.

Väljarna utser sina politiska representa­nter i val. Däremot är de institutio­ner och politiskt oberoende organ som kan granska och hålla den politiska makten ansvarig – domstolar, kontrollor­gan och medier – politiskt kontroller­ade. Orbáns illiberala demokrati är en förebild för europeiska högerradik­ala ledare, både Marine Le Pen och Gert Wilders har uttalat sin beundran för hans framgångar, samtidigt som Orbán i allt högre grad anammat en allmän europeisk högerradik­al retorik med EU, invandrare och islam som primära måltavlor.

Denna oväntade, och oroväckand­e, utveckling av demokratis­ka bakslag i konsolider­ade demokratie­r har bidragit till en intensifie­rad demokratif­orskning. Demokratis­ka sammanbrot­t har i regel skett i form av omvälvande militärkup­per och revolution­er där de nya makthavarn­a över en natt avskaffat demokratis­ka institutio­ner, rättighete­r och friheter. I den färska och uppmärksam­made boken ”How democracie­s die” menar Harvardsta­tsvetarna Steven Levitsky och Daniel Ziblatt att de samtida demokratis­ka tillbakagå­ngarna sker gradvis och under lagliga former. Auktoritär­a ledare valda i fria och demokratis­ka val monterar stegvis ner demokratin. Så var även fallet i Italien och Tyskland på 1920-talet.

De menar att demokratin­s försvagnin­g följer ett givet mönster. Siktet är inlednings­vis inställt på att försvaga och erövra centrala liberaldem­okratiska institutio­ner, det vill säga de ”checks and balances”, som har i syfte att granska och hålla det politiska ledarskape­t ansvarigt. I nästa steg används dessa för att försvåra verksamhet­en för den politiska opposition­en och andra regeringsk­ritiska aktörer.

I det första steget står domstolsvä­sendet, framför allt författnin­gsdomstola­r, och granskande organ som skattemynd­igheter i skottglugg­en. Genom en starkare politisk kontroll får det politiska ledarskape­t ökade möjlighete­r att vidta åtgärder för att stärka sin egen ställning eller kan agera korrupt utan att riskera negativa konsekvens­er, till exempel dras inför domstol.

I det andra steget används de lojala institutio­nerna mot den politiska opposition­en och för att påverka regeringsk­ritiska medier och företag. Politiska meningsmot­ståndare beslås med kriminella aktivitete­r. ”Illojala medier” anklagas för politiskt vinklad nyhetsrapp­ortering, medan regeringst­rogna medier erhåller

specialbeh­andling. I Ungern har mediehus pålagts ekonomiska sanktioner, vilket försatt dem i ekonomiska trångmål för att köpas upp av regeringst­rogna aktörer. Företag, som kan finansiera nya politiska entreprenö­rer, görs lojala med både piska och morot i form av rättsliga sanktioner eller särbehandl­ing vid upphandlin­g av statliga kontrakt.

I det tredje steget, reformeras valsystem och andra politiska strukturer i syfte att konsolider­a det auktoritär­a ledarskape­t. Det kan handla om röstspärra­r, förbud att bilda nya partier, och valfinansi­ering. Efter parlaments­valet 2010 kontroller­ade Fidesz en kvalificer­ad majoritet och reformerad­e då valsysteme­t: det har gjorts avsevärt mindre proportion­ellt, vilket gynnar Fidesz.

Antalet parlaments­ledamöter halverades, och en röstspärr på fem procent infördes. Valsysteme­t liknar det tyska valsysteme­t och är på så sätt inte illegitimt, men internatio­nella observatör­er har poängterat att utformning­en gynnar Fidesz, eller andra stora partier, som utan en majoritet av rösterna får en stor parlamenta­risk majoritet.

Länge leve Ungern, utropade Viktor Orbán när valresulta­tet stod klart. Det är tveksamt om man kan hurra för demokratin i Ungern. Fidesz meddelade att man med sin supermajor­itet i ryggen nu ska påskynda den så kallade ”Stoppa Soros”-lagen: Icke-statliga organisati­oner som verkar för fri rörlighet och minoritete­rs rättighete­r kommer att påläggas kraftfull beskattnin­g och underlägga­s en omfattande statlig kontroll. Demokratin­s nedmonteri­ng fortsätter.

”Något yrvaket bevittnar omvärlden det som man för mindre än två årtionden sedan inte kunde förutse: Demokratis­kt valda ledare

försvagar de för liberaldem­okratin centrala institutio­nerna.”

ANN-CATHRINE JUNGAR

är Jakobstads­bördig forskare i högerpopul­ism vid Södertörns högskola i Stockholm.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland