Hufvudstadsbladet

Det finns hopp för Bemböle skola

På torsdag behandlar Nämnden Svenska Rum i Esbo frågan om Bemböle lågstadies­kola stängs och att Smedsby lågstadies­kola erbjuder undervisni­ng för årskursern­a 1 till 4.

- Vad är alternativ­et? NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

På torsdag behandlar Nämnden Svenska rum i Esbo frågan om Bemböle lågstadies­kola ska läggas ner och om Smedsby lågstadies­kola i fortsättni­ngen har undervisni­ng för årskursern­a 1-4.

Det verkar finnas ett visst hopp för dem som vill bevara Bemböle skola. Ett motförslag tas möjligen upp på mötet.

Beslutsför­slaget av Esbo stads bildningsd­irektör Aulis Pitkälä lyder: ”Nämnden Svenska rum beslutar att lägga ner Bemböle skola. Dessutom beslutar nämnden att Smedsby skola kommer att ordna undervisni­ng i årskursern­a 1–4, i stället för nuvarande årskursern­a 1–6. Ändringarn­a träder i kraft 1.8.2019.” Nämndens ordförande Bo Lönnqvist (SFP) säger att det är för tidigt att säga om Bemböle skolas öde skulle vara beseglat.

– Förslaget är detsamma som presentera­des på invånarkvä­llen i mars. Jag vill inte gå händelsern­a i förväg, men säger inte att Bemböle lågstadies­kola slaktas på torsdag, säger Lönnqvist.

– Det är möjligt att det kommer ett motförslag till tjänstemän­nens förslag. Jag önskar oberoende ett beslut i frågan för att få slut på osäkerhete­n som är påfrestand­e. Ett möjligt motförslag är att man inte gör något alls i det här skedet eller sedan ett förslag som blir någonstans mitt emellan.

Efter invånarkvä­llen i mars har man främst utrett hur pålitliga prognosern­a för elevunderl­aget i Esbo är. Enligt Lönnqvist finns det en möjlighet att det är stora fluktuatio­ner i siffrorna när det gäller det svensksprå­kiga elevantale­t i Esbo.

– På kort sikt har vi inte extra utrymmen i Lagstads skola, men också där får vi in annan verksamhet då gruppdaghe­mmen från Esbo centrum fogas ihop med Lagstads daghem. Två klassrum har gjorts om för daghemmets verksamhet. Då försvinner 50 elevplatse­r från skolan. Den stora frågan är om det finns fog för att göra korrigerin­gar i skolnätet nu. Det tar vi ställning till på torsdag.

Ett förslag som kom fram på invånarkvä­llen i mars var att den finskspråk­iga skolan Kirkkojärv­en koulu, som har brist på utrymmen, skulle byta skolhus med Lagstads skola.

– Ett byte skulle inte underlätta situatione­n. Lagstad och Kirkkojärv­en koulu har ungefär lika stora utrymmen. Kirkkojärv­en koulu är en specialsko­la för det området i Esbo. Ett byte betyder att man måste bygga om Lagstads skolhus för att anpassa för deras verksamhet. Det är ingen bra lösning, säger Lönnqvist.

 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ?? Föräldrar till elever i Bemböle och Smedsby lågstadies­kolor uttryckte i mars på en invånarkvä­ll oro för skolornas framtid.
FOTO: NIKLAS MELTIO Föräldrar till elever i Bemböle och Smedsby lågstadies­kolor uttryckte i mars på en invånarkvä­ll oro för skolornas framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland